Tour de Hongrie: belga győzelem a budapesti száguldás végén

2021. május 16. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Látványos szakasszal, Budapesten ért véget a Tour de Hongrie. A magyar kerékpáros körverseny Andrássy úti befutóját a belga Edward Theuns nyerte mezőnyhajrában, a sárga trikó pedig a szombati győztes ausztrál Damien Howsonnál maradt.

A Tour de Hongrie négyéves kihagyás után tért vissza Budapestre, és ahogy 2017-ben, most is a Városligetben jelölték ki az utolsó szakasz célját. Annyi újítás viszont történt, hogy most a teljes záróetapot Budapesten tartották, a versenyzők 12 kört tettek meg a Városligetet átszelve, a Stadionokat megkerülve, majd az Andrássy útra fordulva és Hősök terét érintve. Az összesen 92 kilométer hosszú etap, látványos és gyors finálét hozott, inkább volt kritériumverseny, mint klasszikus országúti szakasz.

A Tour de Hongrie zárószakasz a Hősök teréről rajtol elFotó: Pertorini Márió/tdh.hu
A Tour de Hongrie zárószakasz a Hősök teréről rajtol elFotó: Pertorini Márió/tdh.hu

Az ilyen, rövid és sík szakaszokon általában már nem változik érdemben az összetett állása, a szombaton Kékestetőn nyerő Damien Howsonnak (Team BikeExchange) csak arra kellett figyelnie, hogy a mezőnnyel együtt guruljon be a célba, és közvetlen riválisai ne szerezzenek a részhajrákban és a célban sok időbónuszt. Az ausztrálnak megfelelően alakult a szakasz koreográfiája, a főmezőnnyel együtt érkezve bebiztosította a sárga trikót.

Papíron a pontverseny sem volt teljesen lefutott. A két szakaszt nyerő Phil Bauhaus (Bahrain-Victorius) ugyan húsz pont előnnyel vezetett az egy etapot szintén behúzó Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) előtt, de ezen a szakaszon még 30 pontot gyűjthetett az a sprinter, amelyik mindegyik részhajrát megnyeri.

A magyarok különversenyében sem kellett nagyon izgulni, Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) 55 másodperccel vezetett Peák Barnabás előtt.

A rajt után máris többen kezdtek akciózni, és az első kör végére, egy négyfős szökevénycsoport ki is alakult Fetter Erikkel (Eolo-Kometa) a sorban. Vele Manuel Boaro (Astana), Mateusz Grabis (Voster ATS) és Jordi Warlop (Sport Vlaanderen-Baloise) tartott, és a második kör végére 40 másodpercnyi előnyt össze is hoztak. A harmadik körre már egy perccel vezettek, a hajrát pedig Warlop vitte el.

A főmezőnytől egy másik négyes is meglépett, Hrenkó Norbert és Filutás Viktor is ebben a sorban volt, de nem igazán tudtak közelíteni Fetterékhez, folyamatosan 50 másodperccel mentek mögöttük. A hatodik kör után aztán bele is olvadtak a főmezőnybe. A hatodik kör részhajráját megint Warlop nyerte, ami Bauhausnak is jól jött, csak célba kellett érnie, hogy megnyerje a pontversenyt. Ezután gyorsult be a főmezőny, a kilencedik kör részhajrája még a szökevényeké lett, de a 11. körben a Viní-Zabú munkájának köszönhetően újra együtt volt a mezőny. Az olasz csapat a tavaly három szakaszt nyerő sprinterét, Jakub Mareczkóért dolgozott. Az Astana-bringás Jevgenyij Fedorov még megpróbálkozott egy szóló akcióval, de esélytelen volt.

A belga Edward Theuns nyerte a Tour de Hongrie budapesti befutójátFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu
A belga Edward Theuns nyerte a Tour de Hongrie budapesti befutójátFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu

A hajrában Bauhaus jó felvezetést kapott csapatától, míg a másik oldalon a Trek-Segafredo és a Jumbo-Visma is jól dolgozott. Bauhaus indította a sprintet, de a jó pozícióból induló és jól időzítő Edward Theuns nyerte a Trek-Segafredóból. Másodikként Olav Kooij sprintelt be, harmadik Timothy DuPont lett, Bauhaus csak negyedikként jött meg a 47,7 kilométer per órás átlagsebességű verseny végén. A szakasz leggyorsabb magyarja a válogatottban tekerő Karl Ádám volt, ő a 20. helyet szerezte meg.

Eredmények:
5. szakasz, Budapest-Budapest 92 km
1. Edward Theuns (belga, Trek-Segafred) 1:55:46
2. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) azonos idő
3. Timothy DuPont (belga, Bingoal Pauwels Sauces WB) azonos idő

Összetett:
1. Damien Howson (ausztrál, Time BikeExchange) 18:07:10
2. Ben Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) 16 másodperc hátrány
3. Antonio Tiberi (olasz, TREK-Segafredo) 24 mp

23. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) + 1:32
38. Peák Barnabás (Team BikeExchane) +2:27
41. Fetter Erik (Eolo-Kometa) +3:14

Pontverseny:
1. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorius)

Hegyi pontverseny:
1. Maciej Paterski (lengyel, Vosters ATS Team)

Legjobb magyar versenyző:
Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!