Nagy bukások után célfotó döntött a Tour de Hongrie harmadik szakaszán

2021. május 14. – 18:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Phil Bauhaus második szakaszát nyerte a Tour de Hongrie-n, a tatai befutót is a német sprinter nyerte egy bukások miatt darabjaira szakadt mezőny élén. A sprinter győzelmével a sárga trikót is visszaszerezte Jordi Meeustől, aki még a célegyenes előtt bukott.

A Tour de Hongrie-n az összetett első helyezettje sárga trikót visel, de a magyar körverseny pénteken egy kicsit rózsaszínbe borult, Valter Attila Giro d'Italián elért történelmi sikere miatt szinte minden kísérő motorosra és autóra egy rózsaszín szalag került föl, és sok szurkoló is valamilyen rózsaszín ruhadarabot választott magának.

A TdH harmadik, Veszprémről rajtoló szakaszán viszont a piros szín került előtérbe, a rajt után nem sokkal két lengyel bringás, Maciej Paterski és Patryk Stosz lépett meg, hogy elvigyék a hegyi hajrát, és Paterski tovább viselhesse a hegyi pontverseny elsőjének járó piros trikót. Paterski meg is nyerte a hárskúti sprintet, szombat is biztosította magának a megkülönböztető mezt.

A Tour de Hongrie mezőnye a pannonhalmi apátsághoz is fölmászottFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu
A Tour de Hongrie mezőnye a pannonhalmi apátsághoz is fölmászottFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu

Paterski ezután visszacsorgott a mezőnybe, majd nem sokkal később egy ötfős szökevénycsoport lépett meg, Stosz maradt elöl, hozzá csatlakozott Norbert Banaszek (Mazowsze), David Lozano (Novo Nordisk), Aljaž Jarc (Adria Mobil) és Szöllősi Ferenc, a magyar válogatott bringása. Dér Zsolt szövetségi kapitány a szakasz előtt elég kritikus volt bringásaival, szerette volna, ha aktívabban versenyeztek volna a korábbi etapokon.

Az ötösnek körülbelül három és fél perc volt a legnagyobb előnye, ahogy átvágtak a Bakony szélén. Bő két perc ebből még a pannonhalmi apátság előtti hegyi hajránál is maradt, de a főmezőny résen volt. A sárga trikós csapata, a BORA-hansgrohe vezette a sort, a háromszoros világbajnok Peter Sagan bátyja, Juraj vitte leginkább a tempót.

A top csapatok egy oldalszeles szakaszon megpróbálták szétszakítani a sort, de nem jártak sikerrel, egyben maradt a boly, ami még Tata előtt megfogta a szökevénycsoportot.

A céltól négy kilométerre a nagy helyezkedésben többen összeakadtak, és a bukásban Fetter Erik a földre került. Az Eolo-Kometa bringásától a Kékes emelkedőjén lehet jó eredményt várni, de a bukással az összetettben már nincs esélye nagy eredményt elérni. Szerencsére nem sérült meg annyira, hogy ne tudta volna folytatni a versenyt, ő is becsorgott a célba.

Az utolsó kilométereken is kaotikus maradt a verseny, a hullámzó, technikás pályán még egy bukás történt. Sokan kisodródtak az éles kanyarban, a sárga trikós Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) is elesett másfél kilométerre a céltól.

A korábbi magyar bajnok Szarka Gergely is kisebb sérüléseket szerzett a bukásbanFotó: Marjanovic Mira/Telex
A korábbi magyar bajnok Szarka Gergely is kisebb sérüléseket szerzett a bukásbanFotó: Marjanovic Mira/Telex

Az élen csak tucatnyi bringás maradt elöl, a Bahrain-Victorius nagyon jó felvezetést adott az első szakasz győztesének, Phil Bauhausnak. A már Tour de France-szakaszt is nyerő Mike Teunissen megpróbálta meglepni a németet, és öt méterrel a célvonal előtt még elöl is volt, Bauhaus óriási lendülettel érkezett, és újabb szakaszgyőzelmet könyvelhetett el, amivel a sárga trikót is visszaszerezte, és a pontversenyben is az élre állt. A szakaszon csapattársa, Fred Wright jött meg harmadiknak.

Célfotóval Phil Bauhaus nyerte a tatai befutót a Tour de Hongrie-nFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu
Célfotóval Phil Bauhaus nyerte a tatai befutót a Tour de Hongrie-nFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu

Az etapon Karl Ádám lett a legjobb magyar, a 16. helyen érkezett, összetettben továbbra is Pelikán János áll a legjobb helyen a hazaiak közül, húsz másodperces hátránnyal a 11.

A TdH leghosszabb és legnehezebb szakasza következik szombaton, a Balassagyarmat és Kékestető közötti 200 kilométeren jelentősen átalakulhat az összetett, a sprinterek helyét a hegyimenők fogják átvenni a Mátra emelkedőin.

Eredmények:
3. szakasz, Veszprém-Tata 142 km
1. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorius) 3:17:30
2. Mike Teunissen (holland, Jumbo-Visma) azonos idő
3. Fred Wright (brit, Bahrain-Victorius) azonos idő

Összetett:
1. Phil Bauhaus
2. Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe) +10 másodperc
3. Patryk Stosz (lengyel, Vosters ATS Team) + 15 másodperc

Fehér mezben (a legjobb helyen álló magyar)
Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec)

Pontverseny:
Phil Bauhaus

Hegyi pontverseny
Maciej Paterski (lengyel, Vosters ATS Team)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!