Idén is a Valter-kanyarban dőlt el a Tour de Hongrie

2021. május 15. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton a leghosszabb és a legnehezebb szakaszát teljesítette a magyar kerékpáros körverseny mezőnye, ahol ismét az utolsó egy kilométer bizonyult döntőnek a Kékestetőre vezető emelkedőn. A szakasz győztese és a sárga trikós az ausztrál Damian Howson lett, aki tavaly megtanulta, hogy milyen fontos az időzítés ezen a hegyen.

A Tour de Hongrie-król szinte kihagyhatatlan a kékestetői befutó, és az is megszokott, hogy itt dől el az összetett verseny is. Tavaly a most a Giro d'Italián brillírozó Valter Attila is ezen az emelkedőn fordított, és azt a helyet, ahonnan akkor megindult, azt ma már Valter-kanyarnak hívják. Ezt most a kanyarban kihelyezett tábla is közli minden arra járóval. Eddig azonban hosszú út vezetett a mezőnynek, a negyedik etap az idei leghosszabb a maga 202 kilométerével, és a több mint 3200 méteres szintemelkedés is soknak számít.

A pénteki bukásokban szerzett sérülések miatt három kerékpáros nem vállalta az indulást, míg a norvég Uno X Pro Cycling Team mind a négy versenyben lévő bringását visszaléptette a mezőnyből, mert a csapat egyik külső munkatársa pozitív koronavírustesztet produkált. A bringásokat is tesztelték a csapatból, ők mindannyian negatívak lettek, de a biztonsági protokollnak megfelelően elhagyták a Tour de Hongrie-t.

A Tour de Hongrie 4. szakaszának rajtja BalassagyarmatonFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu
A Tour de Hongrie 4. szakaszának rajtja BalassagyarmatonFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu

Az etap élénken indult, az első gyorsasági részhajrá csak 16 kilométerre volt a balassagyarmati rajttól, amire a sárga trikós versenyző Phil Bauhaus (Bahrain-Victorius) is ráment. A német bringás nemcsak összetettben, de a pontversenyben is az élen állt, ezt a helyét erősítette meg a részhajrá első helyével, újra megelőzte a pénteki szakaszmásodik Mike Teunissent.

A sprint után egy négyfős szökevénycsoport alakult ki, amelybe szinte menetrendszerűen belekerült Maciej Paterski (Voster ATS Team) is, aki az első hegyi hajrára pályázott. A hegyi pontversenyben eddig is vezetett a lengyel, és a Mátraházán kijelölt hajrá megnyerésével gyakorlatilag be is biztosíthatta az első helyét. A hullámos terepen a négyes folyamatosan három perc körüli előnyt tartott, ami még az első mátraházi áthaladáskor is megvolt. Paterski be is húzta a hajrát, míg a főmezőny szinte kényelmesen üldözte őket.

A hajrá közelében rengetegen szurkoltak, majd ahogy elhúzott a mezőny, több százan gyalogoltak vagy bringáztak a csúcs felé, hogy mire 70 kilométer megtétele után visszaérkeznek a versenyzők, már a cél közelében köszönthessék őket.

Parádsasvárnál suhant el a mezőnyFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu
Parádsasvárnál suhant el a mezőnyFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu

A szökevények az utolsó 13 kilométerig tartottak ki, de ekkor megkezdődött a szelekció, egyre nagyobb lett a tempó az emelkedőn. Az iramot Mátraháza felé közelítve Peák Barnabás diktálta kilométereken keresztül, csapattársának, Damien Howsonnak készítette el a terepet.

A Kékestető felé vezető útra ráfordulva, ahol a meredekség is szinte mindig 10 százalék közelében van, a Caja Rural csapata állt az élre, három bringásuk került a sor elejére. Egyre többen szakadoztak le, a magyarok közül Fetter Erik tartott ki legtovább, majd másfél kilométer múlva a Jhojan García lőtt ki. Gyorsan 15 másodperces előnyt szerzett, úgy tűnt, hogy már nem is lehet behozni, könnyedén mozgott.

A Valter-kanyar azonban megint döntőnek bizonyult, Howson itt váltott iramot, és félelmetes gyorsasággal közelített Garcíához. A kolumbiai bringás el is fogyott, 300 méterre a céltól utolérte Howson, majd Ben Hermans (Israel Start-Up Nation) és Antonio Tiberi (Trek-Segafredo) is ellépett.

Damian Howson nyerte meg a Tour de Hongrie királyetapját, ezzel az összetettben is az élre ugrottFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu
Damian Howson nyerte meg a Tour de Hongrie királyetapját, ezzel az összetettben is az élre ugrottFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu

A BikeExchange ausztrál bringása már tavaly is próbálkozott a TdH-n, de akkor túl korán indította meg a támadását, győzelmében közrejátszhatott, hogy már ismerte a hegyet. Howson szakaszgyőzelmével együtt a sárga trikót is megszerezte, és szinte biztos, hogy meg is tudja majd őrizni a vasárnapi zárószakaszon. A budapesti etap rövid és sík lesz, elvileg nem lehet nagy különbségeket kialakítani.

A magyarok közül a pénteken nagyot bukó Fetter Erik volt a legerősebb az emelkedőn, 54 másodperces hátránnyal a 11. helyen érkezett meg. Ez egyébként az idei legjobb magyar szakaszeredmény is a TdH-n. A magyarok különversenyében viszont továbbra is Pelikán János vezet, ő ma a 27. lett Howsontól 1:23-at kapva. Pelikán az összetettben a 23., ott 1:32 a hátránya.

Eredmények:
4. szakasz, Balassagyarmat-Kékestető 202 km
1. Damian Howson (ausztrál, Team BikeExchange) 4:55:50
2. Ben Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) + 9 másodperc
3. Antonio Tiberi (olasz, Trek-Segafredo) + 15 másodperc

Összetett:
1. Damian Howson (ausztrál, Team BikeExchange) 16:11:24
2. Ben Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) + 16 másodperc
3. Antonio Tiberi (olasz, Trek-Segafredo) + 24 másodperc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!