Anglia–Dánia 2-1

2021. július 7. – 20:50

frissítve

Anglia–Dánia 2-1
Fotó: Laurence Griffiths / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Anglia hosszabbításban verte az Eb meglepetéscsapatát, Dániát, ezzel története során először döntőzhet az Európa-bajnokságon, ráadásul hazai pályán. A dánok rövid ideig vezettek, utána hősiesen küzdöttek, de végül minden energiájuk elfogyott. Vasárnap jön az olasz-angol döntő.

Addig pedig pihenés, mind a válogatottaknak, mind nekünk. A mai közvetítésünknek vége, vasárnap 9-től viszont ismét tartsanak velünk, Olaszország a második, Anglia az első Eb-címére hajt majd.

Szakkommentár

A hosszabbítás második félidejére megérkezett Trippier is a pályára, ezzel 5 védőre, 4 középpályásra és 1 támadóra váltott Gareth Southgate együttese, és teljesen visszaállt a saját kapuja elé, átadva először a mérkőzés folyamán a kezdeményezést a vendégeknek. A dánok helyzetét nehezítette, hogy mind a 6 cseréjüket kihasználták, és a hajrára a megsérült Jensen helyére már senki sem érkezhetett. 10 emberrel is szorongattak a skandinávok, a szerepeket felcserélve Anglia hősiesen védekezett, majd próbált gyors kontrákat vezetni, de Dániának nagy lehetősége már nem adódott.

Anglia összességében többet tett a 120 perc alatt azért, hogy ne kelljen a 11-esekre és a szerencsére bízni majd a döntőbe jutás sorsát. Az angol válogatott több helyzetet alakított ki, mint az elmúlt három mérkőzésén összesen, így hazai pályán mérkőzhetnek majd meg Olaszországgal a Henry Delaunay-kupáért.

A dánok voltak az egyetlen csapat, amely vezetni tudott az angolok ellen, de ez se volt elég, a hosszabbításban Anglia megfordította a meccset, és vasárnap döntőt játszhat a Wembley-ben Olaszország ellen. Anglia 55 év után játszik ismét döntőt nagy tornán.

Vége a mérkőzésnek
ENG Anglia 2 : 1 Dánia DEN

Sterling tört be a tizenhatoson belülre, közelről a rövidre célzott, jól zárt a dán kapus, nagy védésével és így még egy angol szöglettel érhet véget a mérkőzés.

Braithwaite lőtte nagyot 18 méterről, Pickford szögletre tolta ki a jobb alsó sarokra tartó labdát. A szöglet a kapu felé kanyarodott, de hárított az angol védelem. Az angolok egyébként egy ideje már emberelőnyben játszanak – így is védekezniük kellett –, mert Jensen nem tudta folytatni a hosszabbítás második felében, feltehetően megsérült, és már nincs több dán csere.

A középpályás helyett a védő Trippier állt be. Előtte volt egy dán csere is, Vestergaard helyett Wind állt be.

A hosszabbítás első félidejében az angolok odaszögezték a dánokat a kapujukhoz, egymás után alakították ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket. Nem ritkán 7-8 dán játékos is a tizenhatoson belül tömörült, jól takarták a kaput, ami pedig mégis kapura ment, azt Schmeichel ütötte ki. Aztán jött a tizenegyes. A meccs alakulásában nincs igazán benne, hogy a dánok ebből a helyzetből vissza tudnának jönni.

Raheem Sterling és Joachim Andersen – Fotó: Paul Ellis / Reuters
Raheem Sterling és Joachim Andersen – Fotó: Paul Ellis / Reuters

Szakkommentár

A hosszabbítás első félidejében sem változott a játék képe, inkább az volt érezhető, hogy a dán válogatott teljesen elkészült az erejével. Anglia körbelőtte Schmeichel kapuját, Hendersonnal és Phil Fodennel frissítette is a pálya közepét és a bal oldali támadásokat, de mindig akadt egy tisztázó láb vagy egy óriásit hárító kapuskéz.

Dánia hősiesen védekezett 5-4-1-es felállásban, teljesen feladva a támadások lehetőségét. Amikor pedig mindenki már a hosszabbítás második felére koncentrált volna, Sterling tört a 16-oson belülre, és az Eb-n eddig kiválóan teljesítő Maehle teljesen feleslegesen lépett be elé. Kane, ha a 11-esből még nem is, de a kipattanóból büntetett. Megdolgozott Anglia ezért a gólért.

A 102. percben a szélről rendszeresen megbontott dán védelem hibázott: Sterling tört be a tizenhatoson belülre, Maehle és Jensen vette körül, előbbi földre vitte. A büntetőt Harry Kane lőhette, Schmeichel érezte a sarkot, a bal alsóról kiütötte a labdát, de a kipattanót már belőtte Kane.

GÓL!
ENG H. Kane
ENG Anglia 2 : 1 Dánia DEN

Nagy nyomás alatt a dán kapu, egy szöglet után előbb Graelish lövését öklözte ki Schmeichel, majd Sterling lőtt, de csúnyán fölé.

Henderson és Foden állt be, előbbi Rice, utóbbi Mount helyére.

Élesen lőtték be a labdát az angolok a dán védők mögé, Kane került helyzetbe a tizenhatoson belül, éles szögből lőtt, Schmeichel bele tudott ütni jobb kézzel, majd a kipattanó labdát kivágták a dán védők.

Így a 97. percről visszaugrottunk a 91.-re.

Fotó: Catherine Ivill / Reuters
Fotó: Catherine Ivill / Reuters

Szakkommentár

Ahogy tegnap, ma este is kifejezetten jó és izgalmas 90 percet láthattunk, ugyanolyan befejezéssel. Anglia többet tett egy győztes találat megszerzéséért, Dánia viszont nagyon fegyelmezetten állta a sarat, öt helyen is frissítve sorain. Ha pedig a zárt védekezés és hiba nélküli játék sem segített, akkor Kasper Schmeichel mutatott be olyan bravúrokat, mely elengedhetetlenek voltak a hosszabbításhoz.

A mérkőzés utolsó negyedében már teljesen a saját 16-osa elé szorult a dán válogatott, de nagyon szűken, sokszor 15 méteren belül védekezve sikerült átvészelni az egyre nehezedő nyomást. Négy támadó felfogású csapat jutott ebben az évben az elődöntőkbe, megmutatva, hogy kreatív, bátor futballal is lehet eredményt elérni válogatott szinten, kitűnő összecsapásokat is láthattunk ennek köszönhetően.

Legalábbis a 90 perc alatt. Talán a kétszer 15 perces hosszabbítás döntést hoz, és nem tizenegyesekkel dől el ez az elődöntő is, mint a keddi spanyol–olasz.

A dánok kihúzták újabb kapott gól nélkül, ehhez viszont öt cserére is szükségük volt. Az angolok viszont csak egyet cseréltek eddig, így Gareth Southgate-nek még öt cserelehetősége is maradt a kétszer 15 perces hosszabbításra. Az angol kispadon olyan klasszis támadók ülnek, mint Jadon Sancho, Phil Foden és Marcus Rashford. Ezzel szemben Kasper Hjulmandnak csak egy cseréje maradt, a csapata pedig egyre fárad.

Az extra idő utolsó percében Mount beívelt szabadrúgása után Maguire fejelt, de nem túl erősen, Schmeichel könnyedén védett.

Saját térfelén vesztette el a labdát, majd szabálytalankodott Poulsen. A szabadrúgás után Sterling került helyzetbe, de felszabadítottak a dánok. Az angolok viszont ismét megszerezték a labdát a dán térfélen, ismét Sterling vezetett akciót, aminek a végén Phillips csúnyán fölé lőtt.

Fotó: Paul Ellis / Reuters
Fotó: Paul Ellis / Reuters

Aminek az első másodperceiben Kane előtt volt lehetőség, de kicselezte magát a tizenhatoson belüli lövőhelyzetből.

Jobboldali akció után lőhettek a dánok szögletet, de támadószabálytalanság miatt egyből angol szabadrúgás jött utána. Előtte volt egy csere, már az 5. a dánoknál, Delaney helyére Jensen érkezett.

Többször is ápolni kellett a dán védőt, végül most Andersen állt be a helyére. Az angolok még mindig csak egyet cseréltek.

Hjulmand a hármas cserével egyrészt megszakította a számukra egyre kedvezőtlenebbül alakuló meccset, másrészt így volt némi idejük, hogy rendezzék a soraikat. A pár perces leállás a lendületbe került angoloknak a legrosszabbkor jött, a meccs a folytatásban kissé leült, a dánok legnagyobb örömére.

Fotó: Andy Rain / Reuters
Fotó: Andy Rain / Reuters

Szakkommentár

A második félidőt is Anglia kezdte jobban, több kísérlet is feljegyzésre került Sterlingék neve mellé. Mégis egy újabb pontrúgás jelentette a legnagyobb izgalmakat, de Maguire fejesét ismét védte óriási bravúrral Schmeichel. Kasper Hjulmand hármas cserével próbálta frissíteni csapatát, ami a 3-4-3-as felállásban nem jelentett változtatást. Az angoloknál a gólpasszt jegyző Saka helyett Grealish érkezett, így Sterling jött át a jobboldalra, Mount van középen és az Aston Villa középpályása balról indulva próbálja segíteni a támadásokat.

Kane esett el a tizenhatoson belül, de már előtte szabálytalankodott Poulsennel szemben, így kifelé járt a szabadrúgás.

A dán középpályás a szintén nemrég becserélt Graelisht lökte fel. A tizenhatoson belülre beívelt szabadrúgás nem jutott el Maguire fejére. Utána viszont az angolok visszaszerezték a labdát, jobbról beadták, de az úgy csavarodott, hogy Schmeichelnek a léc alól kellett szögletre kiütnie.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

Sárga lap
D. Wass
DEN Dánia

A gólpasszt adó Sakát hozzák le, Grealish folytatja a helyén, akinek a beállítása a németek elleni meccsen új lendületet adott az angoloknak (ő pedig egy gólpasszt is).

Stryger helyére Wass állt be, a dánok vezetőgólját szerző Damsgaard helyére Poulsen állt be, míg Dolberg helyén Norgaard folytatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!