5500 kilométert teker, hogy a legszegényebbeknek is jusson kerékpár

2021. július 2. – 05:16

5500 kilométert teker, hogy a legszegényebbeknek is jusson kerékpár
Lachlan Morton az alternatív Tour de France-on – Fotó: EF Pro Cycling

Másolás

Vágólapra másolva

Lachlan Morton ausztrál kerékpáros alternatív útvonalon akarja teljesíteni a Tour de France-t: a szakaszok közötti távolságot is biciklin tenné meg, pont mint az első versenyen. Így összesen 2000 kilométerrel többet menne, mint a mezőny. Segítsége sem lesz, egyedül vágott neki a távnak, minden felszerelését a bringáján viszi. Őrült vállalásával jótékony célt szolgál, azoknak gyűjt, akiknek még kerékpárra sincs pénzük.

Embertelen kihívásba fogott bele Lachlan Morton ausztrál kerékpáros. Már az is szép eredmény lenne, ha teljesítené a Tour de France-t, de Morton kitalálta, hogy az 1903-as első francia körversenyt idéző módon úgy megy végig az útvonalon, hogy az egyes szakaszok közötti távolságot is biciklin, transzfer nélkül teszi meg.

Így összesen nem 3417 kilométert (ennyi az idei Tour távja), hanem 5510 kilométert fog letekerni az EF Education-Nippo kerékpárosa.

A 29 éves Morton egyedül, csapattársak és kísérő személyzet nélkül akarja teljesíteni a 65 ezer méter szintkülönbséget magába foglaló maratoni távot. Kényelmes szállodák helyett a szabad ég alatt, sátorban alszik, pihenőnapot sem fog tartani, nem úgy, mint a körverseny indulói. Minden felszerelését – a hálózsákot, a matracot, a ruháit és a főzőkészletet – a biciklijén viszi magával. Ha azzal valami gond adódik, azt is neki kell magának megoldania.

Még a bringán ült, amikor a többiek már célba értek

Leginkább az éjszakai biciklizéstől tart, mentálisan nagyon fárasztó a sötétben tekerni, nincs mit nézni, csak az utat megvilágító fénysávot, mondta. Fontos, hogy jól tudja felmérni, mikor érdemes nyomni és mikor kell pihenni. Ha minden jól megy, az ausztrál bringás egy napon fog Párizsba érni a Tour mezőnyével.

„Úgy saccolom, hogy naponta körülbelül 12 órát fogok a biciklin tölteni, de az evés-ivás miatt még több is lehet. Szóval szerintem a következő három hét felét végig fogom tekerni.”

Régi terve volt, hogy ilyen körülmények között teljesítse a Tourt, tavaly azért nem lett belőle semmi, mert indulnia kellett a Giro d'Italián. Egyáltalán nem biztos benne, hogy végig tudja majd csinálni, de ezzel szeretne tisztelegni az első Tour de France emléke előtt.

Lachlan Morton pihenő közben – Fotó: EF Pro Cycling
Lachlan Morton pihenő közben – Fotó: EF Pro Cycling

Szombaton vágott neki az 5510 kilométeres távnak, néhány órával a Tour de France rajtja után. Még nagyban tekert, amikor a versenyzők már befejezték az első szakaszt. Tizenegy órányi tekerés után, valamikor éjfél körül állt meg, 300 kilométert ment az első napon. Nem sokat alhatott, mert másnap hajnalban kellett kelnie, hogy a mezőny előtt tudjon maradni és elkerülje az útlezárásokat. A negyedik nap derekán már 1000 kilométernél tartott, ekkor szembesült az első nehézséggel: elkezdett fájni a térde, ezért szandálra váltott a bringás cipőről. Péntekig 72 órát töltött biciklin, és több mint 1800 kilométert tett meg, egy szakasszal halad a Tour mezőnye előtt, megérkezett az első nagyobb emelkedőhöz.

Azért teker, hogy a legszegényebbeknek is jusson kerékpár

Az alternatív Tour de France jótékony célt szolgál, az ausztrál sportoló a World Bicycle Relief nevű kezdeményezésnek gyűjt: olyan helyekre juttatnak el kerékpárokat, ahol annyira szegények az emberek, hogy kénytelenek mindenhová gyalog járni. 140 euróval lehet támogatni Morton akcióját, ennyiből jön ki egy bringa, csapata és a mezszponzoruk 1000 biciklire való pénzt dobott össze még korábban. (Itt lehet nyomon követni Morton kalandjait és támogatni az ügyet.)

Csapattársa, a „sima” Tour de France-on induló Rigoberto Urán egyszerűen őrültségnek nevezte, amit Morton csinál. „Inkább maradok az én Touromnál, szeretek ugyanis minden este kényelmes ágyban aludni, szeretem a kiszolgálást, a masszázst”, viccelődött, amikor Mortonról kérdezték. A kolumbiai versenyző ugyanakkor nagyon menőnek tartja, hogy Morton rászorulóknak gyűjt. Reméli, hogy mások is díjazzák majd az erőfeszítéseit, és szurkol neki, hogy elérje a párizsi célt.

Indulás előtt a kerékpárjával – Fotó: EF Pro Cycling
Indulás előtt a kerékpárjával – Fotó: EF Pro Cycling

Lachlan Mortonnak nem ez az első őrültsége. 2020-ban alvás nélkül, 43 óra és 30 perc alatt teljesítette a spanyolországi Badlands elnevezésű hosszú távú off-road versenyt. Az ausztrál kerékpáros csak azért állt meg a 710 kilométeres távon, hogy párszor újra töltse a kulacsát. Ugyanabban az évben az amerikai Kokopelli's Trailen is új rekordot állított fel, 11 óra 14 perc alatt ment végig a 224 kilométer hosszú, sziklás tájon át vezető útvonalon. Egy ideig ő tartotta az Everesting világrekordját is, a többszörös Tour de France- és Giro d' Italia-győztes spanyol Alberto Contador döntötte meg az idejét. A verseny lényege, hogy a kerékpárosoknak a lehető legrövidebb idő kell akkora szintkülönbséget kell megmászniuk, mint amilyen magas a Mount Everest (8848 méter). Az ausztrál 2013 óta profiskodik, 2019-ben igazolta le az EF, a nagy országúti versenyek közül a Vueltán és a Girón indult korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!