Anglia–Németország 2-0

2021. június 29. – 18:43

frissítve

Anglia–Németország 2-0
Fotó: Catherine Ivill / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavágtak az angolok az 1996-os kiesésért, 1966 óta először verték tétmeccsen a németek. Sterling szinte a semmiből talált be, Kane pedig eldöntötte egy fejessel a kinyíló németek ellen. Az angolok kapott gól nélkül a negyeddöntőben. Joachim Löw egy nyolcaddöntős kieséssel távozik a német válogatottól.

Majdnem meglett az angol vezetés az első félidő hosszabbításában. Sterling cselezte be magát középre, de a német darálóban oldalra pattant a labda. Így lett jó, érkezett Kane, aki azonban nem tudta elhúzni Neuer mellett a labdát, Hummels mentett hatalmasat.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

Félidő
ENG Anglia 0 : 0 Németország GER

Hatalmas üdvrivalgás fogadja az újabb angol helyzetet. Ismét szabadrúgásból próbálták beadni fejre, de Hummels vetődve mentett. Úgy látszik, csak ívelgetéssel készültek az angolok.

Sárga lap
K. Phillips
ENG Anglia

Még öt perc van a félidőből. Az utóbbi percekből ismét felélénkült a játék, mindkét csapat megnyomja a játékrész végét. Nem lehet panasz az iramra, a látványos technikai megoldások és szép támadások egyelőre váratnak magukra.

Havertz próbált kilépni két angol védő között, de eltakarították előle a labdát, nem sikerült áthámoznia magát rajtuk. Pedig szabadon mehetett volna kapura, ha összejön a csel.

A kezdeti német rohamok után kiegyenlítettebbé vált a játék, az angolok átvették a meccs irányítását, a labda is többet volt náluk az elmúlt 30 percet nézve. Nagyrészt beadásokból, pontrúgásokból próbálkoztak gólt szerezni, de ezeket rendre hatástalanították a német védők. A támadók közül Sterling mozgott jól, a Premier League idei gólkirálya, Harry Kane megint láthatatlan volt, még a középső védőt játszó Maguire is többet veszélyeztetett nála. Három kapura tartó próbálkozásuk volt az angoloknak, de egyszer sem kellett védenie Neuernek. Timo Werner ziccere jelezte, hogy a németeknek tökéletesen megfelel, ha az angol mezőnyfölény mellett kontrázhatnak.

Két ígéretes német támadást is láthattunk az imént. Előbb Gosens nem tudta befejezni, elszállt a feje fölött a beadás. Utána pedig Werner lőhetett közelről Havertz passzából, de Pickfordban megakadt a labda, lábbal hárított az angol kapus.

Sterling tekerése mellett ez volt a meccs eddigi legnagyobb helyzete.

Szakkommentár

Nagy kérdés volt a mérkőzés előtt, hogy melyik labdabirtokló csapat fogja ráerőltetni akaratát a másikra. Mindkét kapitány a 3-4-3-as felállásra szavazott, és megadva a tiszteletet a másiknak, nem esett neki ellenfelének. Ez a kezdés pedig egy jó iramú, kiegyenlített mérkőzést eredményezett, hasonló statisztikai mutatókkal, fegyelmezett játékkal. Ez pedig akkor is igaz, ha Goretzka kilépésénél Declan Rice megúszta egy sárga lappal, utolsó emberként lerántva a kitörő német középpályást.

Itt a mérkőzés második sárga lapja, Ginter szabálytalankodott Shaw ellen. Angol beívelés következett szabadrúgásból, ismét kifejelik a labdát.

Eddig hiába keresik ezekkel a beadásokkal Kane vagy Maguire fejét. A Manchester United középhátvédje sokat van elöl, neki volt eddig a legtöbb helyzete.

Az első negyedórában több helyzet is volt, az utóbbi percekben kissé leült a játék, és távol vannak a kaputól a csapatok, inkább a középpályán megy a passzolgatás.

Egy távoli angol szabadrúgást próbáltak beívelni, de nem sikerült jól elfejelni, marad a 0-0.

Sárga lap
M. Ginter
GER Németország

Hiába fogadkoztak nagyon a meccs előtt az angolok, a németek kezdték jobban a meccset, könnyedén átszaladtak az angolok középpályáján. Az első lövés is az övék volt, a kapura törő Leon Goretzkát pedig csak sárga lapot érő szabálytalanság árán tudták megállítani a védők. A statisztika is német dominanciát mutatott, több mint 50 százalékban birtokolták a labdát, ezenkívül többet és pontosabban passzoltak. Az első negyedóra vége felé Raheem Sterling távoli lövésével és Harry Maguire fejesével kezdtek éledezni az otthon játszó angolok.

Sterling tekerte el szépen bő húsz méterről, Neuer óriásit védett, szögletre ütötte a német kapus a labdát. A kapu bal sarkát célozta az angol csatár.

A szögletből aztán Maguire fejelt Neuer kezébe, nagyon egyedül hagyták a védők.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

Sakát lökték fel jobb oldalt, angol szabadrúgás következett nem messze a büntetőterülettől. Maguire próbálta lekészíteni fejjel, de nem jött össze.

Hosszasan készülődtek a németek a szabadrúgáshoz, hárman is odaálltak a labda mögé. Havertznek tették le végül a labdát, aki 17 méterről belebombázta a sorfalba. Nem lett helyzet a kipattanóból se.

Goretzka lép ki az angol védők közül, és mehetett tök egyedül a kapu felé. Rice utolérte azonban, és még pont a tizenhatoson kívül rántotta le. Sárga lapot ért a szabálytalanság, jöhet a német szabadrúgás.

Fotó: John Sibley / Reuters
Fotó: John Sibley / Reuters

Érdekes, hogy pont a nyolcaddöntőben állt át Gareth Southgate három védőre, irányítása alatt 32 meccset játszottak ebben a felállásban az angolok, de csak 12-őt nyertek meg ezek közül. A négyvédős rendszer jobban feküdhet nekik, mert 32 meccsből 24-et nyertek meg így.

Sárga lap
D. Rice
ENG Anglia

És itt az első német lövés is, Goretzka lőtte el jó húsz méterről. Könnyedén fogta az angol kapus, középre ment a labda.

Kimmich futott el bal szélen, és adta be középre a labdát, de nem lett komoly helyzet, kifejelte Walker. Nem finomkodtak a csapatok a meccs elején, rögtön egy-egy helyzet mindkét kapunál.

Shaw szabadrúgását fejeli ki rögtön a második percben Kimmich.

A holland Danny Makkelie belefúj sípjába, és elkezdődik a hetedik nyolcaddöntő az Eb-n. Az angolok fehér felszerelésben, a németek feketében, mindkét csapat letérdelt a kezdés előtt.

A meccs nyertese az esti svéd-ukrán párharc győztesével játszik a negyeddöntőben.

Felálltak a csapatok a himnuszokhoz. Durván kifütyülik a német himnuszt az angol szurkolók a Wembley-ben. A televíziós közvetítésen keresztül is jól hallani, ahogy még a német válogatott játékosainak bemutatásakor is szól a fütty.

Megdöbbentő adat: az angolok egyetlen meccset sem nyertek még rendes játékidőben a kieséses szakaszban (4 döntetlen, 2 vereség), és csupán egyetlen büntetőpárbaj végződött angol győzelemmel, még 1996-ban, a spanyolok ellen. Legutóbb a 2012-es Eb-n, az olaszok ellen buktak el tizenegyesekkel. Rossz ómen, hogy akkor is csoportgyőztesek voltak az angolok, akárcsak most.

Az 1996-os Európa-bajnokságon az elődöntőben találkoztak az angolok és a németek. Rendes játékidőben 1-1 volt, a hosszabbításban sem dőlt el a meccs, így jöhetett a büntetőpárbaj. A németek bírták jobban idegekkel a tizenegyesrúgásokat, az összeset belőtték, míg az angoloknál a mostani szövetségi kapitány, Gareth Southgate hibázott, így a németek jutottak a döntőbe. És ha már ott voltak, meg is nyerték az Eb-t, az angolok nagy bosszúságára. Sovány vigasz lehetett számukra, hogy a 2000-es Eb egyik csoportmeccsén 1-0-ra megverték az akkor már leszállóágban lévő német válogatottat.

Gareth Southgate angol szövetségi kapitány egyetlen helyen változtatott a csehek elleni meccshez képest, a közönségkedvenc Jack Grealish helyére Kieran Trippier került be a kezdőbe. Joachim Löw többet variált a magyarokkal 2-2-es döntetlent játszó csapatán, İlkay Gündoğan és Serge Gnabry helyén Leon Goretzka és Timo Werner kezdett a nyolcaddöntőn.

  • Anglia: Pickford, Trippier, Walker, Stones, Maguire, Shaw Rice, Phillips, Saka, Kane, Sterling
    Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
  • Németország: Neuer – Rudiger, Ginter, Hummels, Kimmich, Gosens, Kroos, Goretzka, Werner, Havertz, Müller.
    Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Szakkommentár
  • Anglia tavaly november óta nem talált legyőzőre, az azóta lejátszott 9 mérkőzéséből 8-at megnyert, 1-szer döntetlent játszott (itt a tornán Skócia ellen), és 8-szor még gólt sem kapott.
  • A két csapat tétmérkőzésen legutóbb 2010-ben, Dél-Afrikában találkozott, a világbajnoki negyeddöntőt Németország nyerte 4-1-re, az idei kerettag Thomas Müller két gólt is szerzett a második félidőben.
  • 2017-ben két barátságos mérkőzést is játszottak a csapatok egymás ellen, tavasszal Dortmundban a németek nyertek 1-0-ra Podolski találatával, ősszel a Wembley-ben 0-0-ra végződött az összecsapás. Ez volt a két válogatott legutóbbi találkozója.
  • Összesen 32-szer játszottak egymással a csapatok, a teljesítmény nem is lehetne kiegyenlítettebb: 13-13 győzelem mellett 6 döntetlen született, Anglia eddig 51, Németország 42 gólt szerzett.
  • Németország mindhárom csoportmeccsén dominált, többet birtokolta a labdát (átlagban 61%), több helyzetet is alakított ki ellenfeleinél, összesen 39-et, így csalódást jelentett a szerzett 4 pont és a Magyarország elleni, 84. percben bebiztosított továbbjutás. Az eddig kapott 5 gól pedig nem túl hízelgő Joachim Löw csapatának védekezésére nézve.
  • Anglia is többet tartotta magánál a labdát ellenfeleinél, viszont a 22 kísérlet, az 5 kaput eltaláló lövés, a szerzett 2 gól még akkor is nagyon kevés Gareth Southgate csapatától, ha mellette egy gólt sem kaptak és 7 pontot gyűjtöttek. Az 5 kapura tartó lövésnél csak Finnország és Szlovákia produkált silányabb statisztikát a csoportküzdelmek alatt.
  • Ez Anglia 10. Eb-részvétele, 1968-ban bronzérmet szereztek, és 1996-ban is elérték az elődöntőt. Németország 13. Európa-bajnokságán van ott sorozatban, 1972-ben, 1980-ban és 1996-ban meg is nyerték a tornát, ezzel Spanyolországgal karöltve a legtöbbször emelhették fel a Henri Delaunay-trófeát. Ezen túl 3-szor jutottak még el a döntőben, de vesztesen kellett távozniuk. A legutóbbi tornán, 2016-ban is eljutottak az elődöntőig, akkor Franciaország állta útjukat, 2-0-ra kaptak ki Didier Deschamps csapatától.
  • Harry Kane volt az Eb-selejtezők gólkirálya 12 találatával, minden mérkőzésen legalább 1 gólt szerzett, és mellette kiosztott 5 gólpasszt is, de ezen a tornán eddig nem volt eredményes. Raheem Sterling is remek mutatókkal zárt, Anglia 37 találatából 15-ben is szerepet vállalt, 8 gólja mellett 7 assziszt is szerepelt a lőlapján, ő pedig már ezen az Eb-n is betalált.
  • Anglia sohasem veszített még a rendes játékidőben mérkőzést a Wembley-ben sem Eb-n, sem vb-n. Németország viszont sohasem veszített még a legjobb 16 között nagy tornán.

Köszöntjük olvasóinkat az Anglia–Németország Eb-nyolcaddöntő élő közvetítésében, ez a meccs nyitja az utolsó napot az egyenes kieséses szakasz utolsó fordulójában, rövidesen a negyeddöntők felé haladunk tovább.

Hogy ki jut tovább ezen az ágon, azt Cseke Balázs és Mizsur András közvetíti, mellettük Hrutka János állandó szakértése is felbukkan majd a közvetítésben. A mérkőzés után Lovas Gergő foglalja össze a történteket – meglátjuk, lesz-e hosszabbítás, mint 1996-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!