Marco Rossi: Két éve azt mondtam magamnak, most vagy felmondasz, vagy változtatsz

Legfontosabb

2021. június 24. – 16:59

frissítve

Marco Rossi: Két éve azt mondtam magamnak, most vagy felmondasz, vagy változtatsz
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott számára szerda este véget ért az Európa-bajnokság, a németek elleni 2-2-es döntetlen azt jelentette, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány csapata negyedik lett az F csoportban Franciaország, Németország és Portugália mögött, két megszerzett ponttal. A magyar csapat csütörtökön már vissza is érkezett Münchenből, délután pedig Rossi tartott Eb-záró sajtótájékoztatót Telkiben.

Azzal kezdte az Európa-bajnokság értékelését, hogy szerinte a válogatott az utóbbi időben több területen is sokat javult: a magasabban taksált csapatok ellen is bátran mernek játszani, az erőnlét terén is felveszik velük a versenyt. Rossi szerint a legfőbb különbség a magyar csapat és a világ legjobbjai között a technikai képzettség.

Hozzátette, reméli, a jövőben lesz lehetősége behívni olyan játékosokat a keretbe, akik segíthetnek lefaragni ezt a hátrányt, ezzel főként Szoboszlai Dominikra és Kalmár Zsoltra utalt, akik sérülés miatt nem állhattak most a rendelkezésére. De mindenekelőtt büszke a csapat tagjaira, akik örömet szereztek az egész országnak.

„Sajnos a számunkra ez az Eb rövid ideig tartott, de így is óriási élmény volt, a legszebb pillanatok a szurkolókhoz kötődnek. (…) Szokták mondani, hogy a futball csak egy játék, de nem csak az, mert olyan mélyen mozgat meg érzelmeket, hogy nem csak egy játék” – mondta.

Rossi elmondta, szerinte az Eb-felkészülés kezdete, május 17. óta eltelt bő egy hónapban mind a csapat, mind a szakmai stáb nagyot fejlődött. „A játékosok motiváltak, rátermettek arra a feladatra, amit kérek tőlük. A szakmai stáb is minden téren fejlődött.

Az eredmények nem tükrözik teljesen azt a nagy előrelépést, amit minden téren elértünk. (…) Van csapatunk!”

– mondta, és hozzátette, hogy a jövőben szeretne ennél is támadóbb, proaktív stílusban játszani a válogatottal, mint tették azt például az Izland elleni pótselejtezőn. Ugyanakkor az olyan ellenfelek ellen, mint a francia és a német válogatott, ezt nem lehetett megtenni.

Rossi a válogatott felállását firtató kérdésre azt mondta, először egy Mezőkövesd elleni meccsen alkalmazta a 3-5-2-es rendszert a Honvédnál, miután egy olyan játékos is csatlakozott a csapatához, mint Davide Lanzafame. De hozzátette, hogy szerinte egyik felállás sem jobb a másiknál, mindig a játékosokhoz kell igazítani a hadrendet. Személy szerint ő három belsővédős rendszerben szeret játszani, mert ez elég rugalmas ahhoz, hogy támadóbb és védekezőbb futballt is lehet vele játszani. „Ha a németek ellen négy védővel játszunk, akkor rendívül rugalmatlan lett volna a játékunk, mert folyton a szélek felé kellett volna passzolnunk” – mondta.

Rossi úgy gondolja, a csapatból többen is felhívták magukra a figyelmet, általában mindenki nagyon jó benyomást tett az Eb-n. Szerinte többen számíthatnak arra, hogy nagyobb csapatok is meg fogják keresni őket. „Azok a játékosok, akik rangos bajnokságban játszanak, nemzetközi szintű meccseken sokkal jobban meg tudják állni a helyüket” – mondta.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Arra a kérdésre, hogy nem fenyegeti-e a magyar válogatottat egy olyan visszaesés, mint ami a 2016-os Eb után történt, Rossi határozott nemmel felelt.

„Karakterek szintjén nem lesz ilyen visszaesés, mert amíg én vagyok a kapitány, csak olyan játékosokat hívok be, akik futnak és harcolnak. Ha valaki nem fut, akkor semmire sem jó a nemzetközi szinten. Ha valaki tehetséges, de sétál a pályán, azt a válogatott keretébe nem hívhatom be”

– jelentette ki Rossi, aki meg is nevezte azt a fordulópontot, amikor változtatott a válogatási elvein. A Cardiffban 2019 novemberében elszenvedett 2-0-s vereség után azt mondta magának:

„Most vagy felmondasz, vagy megváltoztatod a válogatás kritériumait. Ezt megtettem, és változtak is az eredmények.”

(Megnéztük, kik voltak utoljára válogatottak azon a meccsen.)

„Amikor kerethirdetést tartok, akkor mindig megkapom a kérdéseket, hogy miért X, és miért nem Y. Például Szalai Ádámot pótolhatatlannak tartom. Tudom, hogy ezért kaptam bírálatokat, de kitartok a döntésem mellett.”

„A magyar válogatott a magyar nép tulajdona, nekik felek a válogatott eredményeiért”

– közölte Rossi.

A három Eb-meccs közül egyedül a 3-0-s vereséggel zárult portugálok elleni miatt van benne némi hiányérzet, szerinte azon a meccsen nem jól használta a cseréket, utólag ezen már változtatna. A portugál csapat összességében nem tett rá jó benyomást, nem hiszi, hogy messzire juthatnak ezen az Eb-n. Rossi a franciákat tartja a torna legnagyobb esélyesének, ha megfelelő összhangban játszanak, akkor szerinte szinte lehetetlen őket legyőzni. Sajnálja, hogy az olasz válogatott a franciákkal azonos ágra került. „De az előrejelzéseim soha nem szoktak bejönni” – tette hozzá.

A Telex működését támogatóink teszik lehetővé, csatlakozz te is hozzájuk!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!