Ki volt utoljára válogatott, amikor Marco Rossi kis híján felmondott?

2021. június 24. – 18:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Most vagy felmondasz, vagy megváltoztatod a válogatás kritériumait.” Ezt mondta magának Marco Rossi a 2019. novemberi Wales elleni, kiábrándító magyar teljesítményt és 2-0-ás vereséget hozó cardiffi meccsre. Ez volt az Eb-selejtezők lezárása, ekkor derült ki, hogy csak kerülővel, nagyon rögös úton juthatunk el a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra. A történetet az Eb utáni telki sajtótájékoztatón elevenítette fel.

Adja magát a kérdés: ugyan kik szerepeltek azon a meccsen utoljára?

Így álltunk fel:

Gulácsi – Lovrencsics, Baráth, Lang, Nagy Zsolt – Pátkai, Nagy Ádám (Kovács I.) – Dzsudzsák (Varga R.), Szoboszlai, Sallai (Hollender) – Szalai Ádám.

Nos, négy olyan játékos van, akik azóta nem álltak be a magyar válogatottba, hárman kerettagok sem voltak. A többiek – a hosszadalmas sérüléssel bajlódó Baráth Botondon és a nem százszázalékos Szoboszlai Dominikon kívül – mind tagjai voltak az Eb-keretnek.

Pátkai Mátét a kapitány kétszer még behívta a keretbe, de neki valószínűleg nem a Wales elleni meccs tett be, hanem az, hogy az NB I.-es Vidiből az NB II.-es Vasasba igazolt, onnan pedig Rossi nem válogat.

Van az örök tehetség típusú futballista, ő az, aki az NB I.-ben el van könyvelve labdaügyesnek, jó spílernek, a labdát a fülén táncoltatónak. És egyszer csak megdöbbenünk: jé, már 29 éves. Hm, akkor mégse ő lesz az új Détári. Ilyen focista a fehérvári Kovács István is, aki 2019 novembere óta meghívót sem kapott.

A Puskás balhátvédjének, Nagy Zsoltnak ez volt az első és az utolsó meccse is egyben.

És a mellőzöttek között van a Walesben a 72. percben lecserélt Dzsudzsák Balázs is. Rossi talán meg is könnyebbült, hogy tavaly nyáron az NB II.-es Debrecenben folytatta pályafutását, így elveivel ellenkezett volna a beválogatása, még Szijjártó Péter külügyminiszter kedvéért sem hívta vissza a válogatottba.

Dzsudzsák Balázs és Chris Mepham küzd a labdáért Cardiffban – Fotó: Chloe Knott / Getty Images
Dzsudzsák Balázs és Chris Mepham küzd a labdáért Cardiffban – Fotó: Chloe Knott / Getty Images

Rossi amúgy közvetlenül a meccs utáni nyilatkozatában megpendítette a lemondás lehetőségét:

„Nem szeretek veszíteni, de ha ki is kapunk, én máshogy szeretnék vereséget szenvedni, ha érti, mire gondolok. Nem egyszerű ez a pillanat, ezt a játékosoknak is elmondtam. Megtettek mindent, de ez nem volt elég. Fel kell fognia mindenkinek Magyarországon, hogy képességbeli hiányosságok vannak, ezt elég egyértelműen ki kell jelentenünk. Nekem is megvan a felelősségem, túl sok meccset elveszítettünk, úgyhogy én elmegyek, ha kell. Nem hogy holnap, de akár ma este is, nekem ez nem probléma. De szeretném megoldani a gondokat is, ha lehetséges lesz.”

A többi már történelem. A Wales elleni vereség után 16 meccset játszott a válogatott, és csupán két vereséget szenvedett, miközben a Wales elleni meccs előtti 16 meccsen nyolcat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!