Pár éve még a visszavonuláson gondolkodott a franciák ellen hőssé váló Fiola

2021. június 20. – 13:57

frissítve

Pár éve még a visszavonuláson gondolkodott a franciák ellen hőssé váló Fiola
Fiola Attila ünnepli a franciáknak lőtt gólját – Fotó: Dmitriy Golubovich / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A franciák elleni 1-1-re végződő meccs hőse Fiola Attila volt, az ő góljával szerezte meg a vezetést a magyar válogatott az első félidő hosszabbításában: a Sallai Rolandtól kapott labdával egészen a francia kapuig robogott, majd nyolc méterről higgadtan kilőtte a jobb alsó sarkot. Fiola két Bajnokok Ligája-győztes hátvédet, Raphaël Varane-t és Benjamin Pavardot futotta le. A magyar focista extázisban rohant ki a szurkolókhoz megünnepelni a világbajnoknak lőtt gólját, felindulásában még a mérkőzés hangulatfelelősének asztalára is rácsapott egyet.

Majdnem befejezte néhány éve

A lefújás után a könnyeivel küszködve nyilatkozott a 31 éves futballista.

„Az egész pályafutásom lepörgött előttem. Köszönöm a családomnak és a barátaimnak, akik végig mellettem álltak és támogattak”.

Élete legszebb napjának nevezte a szombatit, elképesztő volt, ahogy a csapat játszott, büszke a csapatra és a szurkolókra, mondta a Fehérvár játékosa. „Boldog vagyok, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek, az élet visszaadott valamit”, tette hozzá a 2016-os Eb-re utalva, amikor az első meccsen megsérült, és többször már nem is tudott pályára lépni a tornán, ahol egészen a nyolcaddöntőig jutott a magyar csapat.

Akkoriban a Hertha és a Frankfurt is figyelte, a sérülés miatt kútba esett a külföldi szerződés. Később újabb sérülések jött, úgy tűnt, megroppan Fiola pályafutása, de sikerült visszaküzdenie magát a válogatottba. Az ausztriai edzőtáborban maga is arról beszélt az Eb előtt, hogy az elmúlt öt évben volt olyan időszaka, amikor nagyon mélyen volt, a sérülései és műtétei miatt nem is bízott abban, hogy újra a válogatott keret tagja lehet.

„A sors sokat elvett tőlem ebben a három évben, ezt már senki és semmi sem adhatja vissza. (…) Nem titok, volt idő, amikor már-már odáig jutottam, hogy innen nincs visszaút és befejezem a pályafutásomat” – mondta a Nemzeti Sportnak adott interjújában. A portugálok elleni, 3-0-ra elveszített meccsen is volt egy kemény ütközése, azonnal bevillant neki az öt évvel ezelőtti eset. Szerencsére nem lett belőle komolyabb baj, és folytatni tudta a játékot.

Tűzoltónak készült, gólt lőtt az Eb-n

A szombatival együtt Fiola 37 meccsen játszott a magyar válogatottban, Dárdai Pál adott neki először lehetőséget még 2014 októberében, egy Feröer-szigetek elleni Eb-selejtezőn cserélte be a szünetben. Azóta alapembernek számít, 2018 és 2019 között volt egy hosszabb időszak, amikor nem játszott a válogatottban, részben sérülés miatt.

Viszonylag későn, 9 évesen kezdett el komolyabban futballozni, addig az volt az álma, hogy apja nyomán tűzoltó legyen.

14 évesen került a Paks akadémiájára, 2009-ben mutatkozott be az NB I-ben. A Paksnál 148 meccset húzott le öt év alatt, 2011-ben ezüstérmes lettek a bajnokságban és megnyerték a Ligakupát. 2014-ben igazolt a Puskás Akadémiához, ahol csupán egy évet töltött, 2016-ban jelenlegi klubja, a Fehérvár igazolta le. 2018-ban megnyerték a bajnokságot, egy évvel később pedig a Magyar Kupát. 147 meccse van eddig a Fehérvárral, tagja volt az Európa-liga csoportkörébe bejutó csapatnak is. Fiola érdemeit növelni, hogy az NB I.-ből jutott el a válogatottságig és az Eb-szereplésig, sosem játszott külföldön, miközben a kulcsjátékosok többsége német, angol, török klubokban szerepel.

Renato Sanchest próbálja szerelni Fiola Attila a magyar-portugál Eb-meccsen – Fotó: Huszti István / Telex
Renato Sanchest próbálja szerelni Fiola Attila a magyar-portugál Eb-meccsen – Fotó: Huszti István / Telex

A gólszerzés sosem volt az erőssége, de nem is elvárás vele szemben: a franciák ellen szerezte második gólját a válogatottban, az elsőt még Andorrának rúgta márciusban – érdekesség, hogy azt is az első félidő hosszabbításában –, míg klubcsapataiban háromig jutott. Mostani gólja mellett a lengyelek elleni márciusi világbajnoki selejtezőn volt még egy emlékezetes villanása: a magyar térfél közepén szerzett labdát, de ahelyett, hogy előre vágta volna, inkább egy hajszálpontos hosszú passzal indította Sallait, aki gólt szerzett az akcióból.

Fiolával alapvetően hátvédként számolnak az edzők, bár utánpótlás korában még támadót is játszott, és a Paksnál és a Fehérvárnál is kísérleteztek vele védekezőközéppályásként. Marco Rossi szövetségi kapitány is szereti variálni Fiola szerepkörét, volt már nála középső védő, bal- és jobboldali felfutó szélső is – a franciák ellen a bal oldalról indulva lőtt gólt. Edzői kitartását, munkabírását és győzni akarását szokták kiemelni, Fiola is ezeknek a tulajdonságainak tudja be, hogy NB I.-es játékos lett belőle és két Eb-n is játszatott. Agresszivitására, lelkesedésére a németek ellen is szükség lesz, Cristiano Ronaldo és Kylian Mbappé után Timo Wernerrel vagy Kai Havertz-cel kell majd szembenéznie. A portugálok elleni 3-0-s vereség után azt mondta, elsősorban a labdakihozatalokban és a labdabirtoklásban kell javulniuk, ez a franciák ellen be is jött.

A F csoportot Franciaország vezeti 4 ponttal, őket Németország követi 3 ponttal, a magyarokat 3-0-ra legyőző Portugália áll a harmadik helyen, szintén 3 ponttal, Magyarország a negyedik, 1 ponttal. Amennyiben a magyar válogatott legyőzi a németeket az utolsó csoportmeccsen, és a franciák is győznek a címvédő ellen, biztosan továbbjut a nyolcaddöntőbe. A F csoport utolsó meccseit szerdán este 9-kor rendezik, egy időben lesz a német-magyar és a francia-portugál is. A franciák ellen sérülés miatt lecserélt Szalai Ádám valószínűleg játszhat a németek ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!