Ha verjük a németeket, kis segítséggel a csoport 2. helye is meglehet

2021. június 20. – 09:27

Ha verjük a németeket, kis segítséggel a csoport 2. helye is meglehet
A magyar válogatott tagjai a franciák elleni 1-1-re végződő Eb-meccs után – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A világbajnok franciák ellen elért bravúros 1-1-es döntetlennel a magyar válogatottnak megmaradt az esélye, hogy továbbjusson a halálcsoportnak kikiáltott F csoportból. (Összefoglalónkat itt tudja elolvasni.) Ehhez azonban az utolsó körben mindképpen le kell győznie az előző Európa-bajnokságon elődöntős németeket, ami még nagyobb szenzáció lenne.

A csoportot Franciaország vezeti 4 ponttal, őket Németország követi 3 ponttal, a magyarokat 3-0-ra legyőző Portugália áll a harmadik helyen, szintén 3 ponttal, Magyarország a negyedik, 1 ponttal. Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt, ezért előzik a németek a portugálokat.

A 2016-os Eb-n debütált az új lebonyolítási rendszer, ahol már 24 csapat jutott ki a tornára, és nemcsak a csoportok első és második helyezettjei jutottak tovább, hanem a négy legjobb csoportharmadik is – többek között az Eb-t megnyerő portugálok is ennek köszönhetően jutottak be a nyolcaddöntőbe.

Tehát ha a magyar válogatott harmadik helyen végez csoportjában, akkor is marad esélye a továbbjutásra, viszont akkor nézni kell a többi csoportot is, máshol hogyan teljesítettek a harmadik helyezettek.

A csoportharmadikok aktuális rangsorát a címvédő Portugália vezeti 3 ponttal, utána Ausztria és Finnország jön 3-3 ponttal, és végül Spanyolország 2 ponttal. A horvátoknak és a svájciak ugyanúgy 1-1 pontjuk van, mint a magyaroknak, viszont azzal az egyetlen ponttal csoportjukban harmadikok, míg a magyarok csak negyedikek.

Öt éve három ponttal is be lehetett kerülni a négy legjobb csoportharmadik közé, a portugáloknak ez három döntetlennel jött össze. Ez a mostani Eb-n is elég lehet, de látva az utolsó körös párosításokat és az erőviszonyokat, inkább 4 pontra lesz szükség az üdvösséghez. Pontegyenlőség esetén a gólkülönbség dönt majd, tehát sok ismeretlenes ez az egyenlet még.

Magyar szempontból az lenne a legjobb forgatókönyv, ha nyernénk a németek ellen, és a másik a meccsen a franciák legyőznék a portugálokat, mert abban az esetben csoportmásodikok lennénk, és nem kéne számolgatni. A F csoport utolsó meccseit szerdán este 9-kor rendezik, egy időben lesz a német-magyar és a francia-portugál is. Addigra tisztábban fogjuk látni, kik a legjobb csoportharmadikok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!