A belgák nagy csapatának utolsó esélye lehet az Eb

Legfontosabb

2021. június 12. – 06:47

A belgák nagy csapatának utolsó esélye lehet az Eb
Romelu Lukaku, Youri Tielemans és Kevin de Bruyne – Fotó: Joh Thys / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton az Európa-bajnokság egyik legalulértékeltebb csoportjában, a B–ben is lejátsszák az első meccseket. Az ukránok Krím félszigetes meze és a hollandok bukdácsolása, Covid-problémái miatt talán még a C csoport is nagyobb figyelmet kap, mint a dán-finn Skandináv-derbi és a sokadik orosz-belga-meccs, pedig ha van érdekes és izgalmas csapatokkal teli csoport ezen az Eb-n, akkor a B mindenképp az.

A belga aranycsapat valamelyest kiemelkedik ebből a négyesből, az elképesztően tehetséges, de már idősödő generációjuknak ez a torna lehet az utolsó nagy dobása.

A „szürke dánokról” szinte senki sem beszél, noha tizedikek a világranglistán, és jó eséllyel pályáznak az Eb hivatalos meglepetéscsapata címre. Az oroszok a 2018-as vb-n már megmutatták, hogy nemzetközi klasszisok nélkül is tudnak eredményesek lenni, és rengeteg futással kompenzálják a technikai és taktikai hiányosságaikat. Az Eb-újonc finnek az új izlandiak, akiknek egy kicsit mindenki szurkolni fog ezen a nyáron. A B csoport elemzése következik.

Belgium

  • Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
  • Legjobb Eb-eredmény: 2. hely (1980)
  • Kulcsjátékosok: Thibaut Courtois, Toby Alderweireld, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku

A belga futball a kétezres években olyan mélyrepülésben volt, hogy volt időszak, amikor még a magyar válogatott is megelőzte őket a világranglistán. 2002 és 2014 között egyetlen vb-re és Eb-re sem jutottak ki, sőt, még Georges Leekens is volt a szövetségi kapitányuk, ami a válság legbiztosabb jele. Leekenst 2012-ben váltotta Marc Wilmots, ami komoly előrelépésnek bizonyult. Ekkoriban kezdett beérni a kilencvenes évek végén meghirdetett belga edzőreform, az akadémiáik sorra ontották a jobbnál jobbnál tehetségeket, akik aztán a világ legjobb csapataiban váltak alapemberré.

Így a 11 milliós Belgium bő egy évtized alatt újra a világ élvonalában találta magát, olyannyira, hogy 2019 óta a belga válogatott vezeti a világranglistát.

A Kevin de Bruyne-nel és Eden Hazard-ral felálló belgákat sokan a 2014-es vb egyik nagy esélyesének tartották, de a tapasztaltabb argentinok a negyeddöntőben 1-0-ra legyőzték őket. A franciaországi Eb-n a négy közé jutás már elvárás volt, de a magyar válogatott legyőzése után vereséget szenvedtek el Walestől. Chris Coleman walesi szövetségi kapitány ezen a meccsen ízekre szedte Wilmots taktikáját (ebben a videóban el is magyarázza, hogy miként), és a gyengébb képességű walesiek 3-1-re ütötték ki a nagynevű belgákat.

Világos volt, hogy változásra van szükség, mert Wilmots nem tud többet kihozni ebből a sokra hivatott társaságból. A belga szövetség választása a spanyol Roberto Martínezre esett, aki a válogatott edzők között kifejezetten innovatívnak számít. Az FA-Kupa-győztes Martínezzel a belgák szintet léptek, a 2018-as vb-n kiejtették a brazilokat, az elődöntőben pedig csak egy góllal kaptak ki a későbbi világbajnok franciáktól. A bronzmeccsen az angolokat verték, így az 1980-as Eb-ezüst után nyertek ismét érmet nagy tornán. A következő lépést az idei Eb-döntő jelenthetné, de nem lesz egyszerű feladat eljutni odáig.

Simon Kjær és Kevin de Bruyne a Belgium-Dánia Nemzetek Ligája-meccsen 2020. november 18-án, Leuvenben – Fotó: John Berry/Getty Images
Simon Kjær és Kevin de Bruyne a Belgium-Dánia Nemzetek Ligája-meccsen 2020. november 18-án, Leuvenben – Fotó: John Berry/Getty Images

Ha van csapat, akiknek biztosan nem jött jól az Eb elhalasztása, akkor azok a belgák.

A kulcsjátékosaik kezdenek kifutni az időből, az Eb legöregebb csapata az övék, a keretük átlagéletkora 29,2 év. Ráadásul meglehetősen orrnehezek is, Thibaut Courtois biztos pont a kapuban és Martínez klasszis középpályások és támadók közül válogathat, a védelmük viszont már közel sem tűnik ilyen erősnek. A szélső védő náluk is hiányposzt, a középső védőik többsége már mind 30 fölötti. Toby Alderweireld és Jan Vertonghen sem élete szezonján van túl, a megkopott sebességük gondot jelenthet a magasra tolt védekezésnél. A védőhiányt jól jelzi, hogy a 35 éves, Japánban levezető Thomas Vermaelen még mindig tagja a keretnek.

Egy sorral előrébb is akadnak gondjaik, a Dortmund középpályása, Axel Witsel január óta nem lépett pályára Achilles-ín sérülése miatt, és az oroszok elleni első meccset is kihagyja. Nagy kérdés még, hogy milyen állapotban van a 2018-as vb második legjobb játékosa, Eden Hazard, aki amióta a Real Madridhoz igazolt, felszedett néhány kilót és folyton sérült, és egyáltalán nem emlékeztet a régi önmagára. Hazard formahanyatlása miatt mindenki Kevin de Bruyne-től, a Manchester City irányítójától várja, hogy a belgák húzóembere legyen, de az ő felkészülése sem volt zavartalan. Az még hagyján, hogy ő is egy rendkívül fárasztó szezont játszott végig, de az elvesztett BL-döntőn még az orrát és a szemüregcsontját is eltörték, műteni is kellett, az oroszok ellen őt sem láthatjuk még a pályán. A belgák első számú gólfelelőse az Inter csatára, Romelu Lukaku lesz. Martínez valószínűleg nem változtat a már bevált 3-4-3-as alapfelállásán, ami labdavesztés esetén ötvédősre módosul majd, a sokoldalú középpályásait és támadóit pedig várhatóan gyakran fogja cserélgetni az Eb-n.

A belgák simán vették az Eb-selejtezőt, mind a tíz meccsüket megnyerték, 40 gólt szereztek és csak 3-at kaptak, elsőként jutottak ki erre a tornára. A selejtezőben egy csoportban voltak az oroszokkal, Brüsszelben 3-1-re, Szentpéterváron 4-1-re verték őket. A Nemzetek Ligájában pedig a másik csoportellenfelükkel, a dánokkal kerültek össze, akiket 2-0-ra és 4-2-re győztek le. Ezekből az eredményekből kiindulva óriási meglepetés lenne, ha a belgák nem jutnának tovább a B csoportból.

Dánia

  • Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand
  • Legjobb Eb-eredmény: győzelem (1992)
  • Kulcsjátékosok: Kasper Schmeichel, Simon Kjær, Pierre-Emile Højbjerg, Christian Eriksen, Yussuf Poulsen

Ha nincs a koronavírus-járvány, akkor a társrendező dánok a veterán norvég edzővel, Åge Hareidével tudják le az Európa-bajnokságot. Az Eb-selejtezőt ők is veretlenül tudták le, 4 győzelemmel és 4 döntetlennel csoportmásodikként jutottak ki a svájciak mögött. Hareide lejáró szerződését azonban nem hosszabbította meg a szövetség, hanem a dán Kasper Hjulmandot nevezték ki új kapitánynak. Hjulmund korán, már 26 évesen befejezte a játékos pályafutását egy térdsérülés miatt, ezután fordult az edzősködés felé. Dániában volt a Lyngby és a Nordsjælland vezetőedzője, utóbbi klubbal bajnok is lett. 2014-ben a Mainz őt nézte ki Thomas Tuchel utódjának, de a németországi munkája nem volt sikeres, 24 meccs után menesztették. Később visszatért a Nordsjællandhoz, ahol 2019 tavaszáig dolgozott.

Hareide egy jól védekező és nem utolsó sorban eredményes dán válogatottat hagyott rá, a norvég edzővel 40 meccsen csupán 5 vereséget szenvedtek el, az utolsó a horvátok elleni vb-nyolcaddöntő volt, ahol csak büntetőpárbajban maradtak alul.

Hjulmand viszont többet akar a biztos védekezésnél: támadóbb szellemű, a labdát többet birtokló játékot próbál megvalósítani.

Az eredmények eddig őt igazolják, a Wembley-ben legyőzték az angolokat, a 2022-es vb selejtezőjét nagyon látványos játékkal kezdték, három meccsen 14 gólt szereztek és egyet sem kaptak. Ausztriát például 4-0-ra ütötték ki, az Eb előtti felkészülési mérkőzésen a németek sem tudták őket legyőzni, így önbizalommal telve vághatnak neki a tornának. Ugyanakkor a belgák elleni két vereségük azt is mutatja, hogy a legjobb válogatottaktól egy kicsit még elmaradnak.

Christian Eriksen a Németország-Dánia felkészülési mérkőzésen 2021. június 2-án, Innsbruckban – Fotó: Ulrik Pedersen / NurPhoto via AFP
Christian Eriksen a Németország-Dánia felkészülési mérkőzésen 2021. június 2-án, Innsbruckban – Fotó: Ulrik Pedersen / NurPhoto via AFP

Hjulmand meccs közben is gyakran váltogatja a három- és négyvédős felállást, a játékosai mindkét rendszerhez megvannak. A csapatkapitány Simon Kjær helye megkérdőjelezhetetlen a védelem közepén, aki Andreas Christensennel és/vagy Jannik Vestergaarddal párban az egész Eb egyik legkeményebb védelmét fogják alkotni. A két középső középpályás, a dortmundi Thomas Delaney és a Tottenhamben játszó Pierre-Emile Højbjerg feladata Christian Eriksen, a dán csapat tízesének tehermentesítése lesz. Hjulmand általában szabad kezet ad Eriksennek, aki pálya szinte bármely részén felbukkanhat, és ahogy megkapja a labdát, máris támadásba lendítheti át a dánokat.

A dánok az egyetlenek ebben a csoportban, akiknek nincs igazán megbízható középcsatáruk.

Az RB Leipzig támadójának, Yussuf Poulsennek inkább a fejjáték az erőssége, míg a Barcelonában többnyire csak csere Martin Braithwaite-nek a gyorsaság az erénye. A hazai közönség támogatására számíthatnak, mindhárom csoportmeccsüket a koppenhágai Parken-stadionban játsszák. Egy kedvező ág esetén még az sem elképzelhetetlen, hogy a negyeddöntőig, vagy akár az elődöntőig is eljussanak.

Finnország

  • Szövetségi kapitány: Markku Kanerva
  • Legjobb Eb-eredmény: nem szerepelt még Eb-n
  • Kulcsjátékosok: Lukáš Hrádecký, Glen Kamara, Tim Sparv, Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo

Amikor Marco Rossi egy finnországi vereséggel debütált a magyar válogatott kispadján, kevesen gondolták, hogy az a meccs lesz a finn futball aranykorszakának kezdete. Pedig így lett, Finnország előbb a Nemzetek Ligája C divíziós csoportját nyerte meg, majd az Eb-selejtezőn a bosnyákokat és a görögöket megelőzve, egyenes ágon jutottak ki történetük első Európa-bajnokságára. Ezzel egyébként nagy szívességet tettek nekünk, ugyanis ez is kellett ahhoz, hogy a magyar válogatott pótselejtezőt játszhasson.

A példájuk is mutatja, hogy két tucat átlagos képességű játékossal, egy jó edzővel és megfelelő taktikával már oda lehet érni Európa 24 legjobb válogatottja közé.

A finn futball elmúlt évtizedeinek legnagyobb sikere volt, hogy kijutottak a 2009-es U21-es Eb-re. Annak a csapatnak szintén Markku Kanerva volt az edzője, és a mostani finn keretbe többen is bekerültek az akkori társaságból. Például a csapatkapitány Tim Sparv, aki a 2009-es tornán a finnek egyetlen gólját szerezte. De említhetjük Teemu Pukkit is, akitől a leginkább várják a finn gólokat ezen az Eb-n. A 31 éves csatár már 30 gólnál jár a válogatottban, csak két találattal van elmaradva a legendás Jari Litmanen válogatott gólrekordjától.

Teemo Pukki, Joel Pohjanpalo és Lukáš Hrádecký 2020. október 14-én, Helsinkiben – Fotó: Jussi Nukari / LEHTIKUVA / AFP
Teemo Pukki, Joel Pohjanpalo és Lukáš Hrádecký 2020. október 14-én, Helsinkiben – Fotó: Jussi Nukari / LEHTIKUVA / AFP

A finnek aktuálisan legjobb játékosa a Bayer Leverkusen kapusa, a Pozsonyban született, de már Finnországban felnőtt Lukáš Hrádecký, aki évek óta a Bundesliga egyik legjobbja a maga posztján. Úgy tűnik, a finn-magyar rokonság ebben is tetten érhető. A finn keretbe az NB I. is ad egy játékost. Az MTK 28 éves védője, Nikolai Alho valószínűleg az egész Eb legjobb hangú játékosa. Néhány évvel ezelőtt még komolyan foglalkozott az énekléssel, a számait még a finn rádiók is játszották.

Az Eb előtti felkészülési meccseik pocsékul sikerültek: Svájctól szoros meccsen 3-2-re, a svédektől 2-0-ra kaptak ki, de az igazán kínos az észtek elleni 1-0-s vereségük volt, ami nem túl jó előjel a dánok elleni Eb-start előtt. Reálisan nézve a tisztes helytállás és a nagy vereségek elkerülése lehet a finnek célja ebben a csoportban.

Oroszország

  • Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
  • Legjobb Eb-eredmény: győzelem (1960 – Szovjetunióként)
  • Kulcsjátékosok: Georgij Dzsikija, Magomed Ozdojev, Alekszandr Golovin, Alekszej Mirancsuk, Artyom Dzjuba

Az orosz válogatott általános meglepetésre a negyedöntőig jutott a 2018-as hazai rendezésű világbajnokságon, ami után két meghatározó játékosuk, a kapus Igor Akinfejev és a veterán középhátvéd, Szergej Ignasevics is visszavonult a válogatottól.

A kapuskérdés három év alatt sem oldódott meg igazán,

az Eb-n a Dinamo Moszkva 34 éves kapusa, Anton Sunyin lesz a kezdő, akinek csupán 12 válogatott meccse volt eddig. Két játékos van, akihez Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány minden körülmények között ragaszkodik: a Szpartak Moszkva középső védője, Georgij Dzsikija és a Zenit Szentpétervár csatára, Artyom Dzjuba, akik az orosz válogatott mind az öt idei meccsén kezdők voltak. A két júniusi felkészülési meccsükön visszafogott formát mutattak, a lengyelekkel 1-1-es döntetlent játszottak, a bolgárokat pedig csak 1-0-ra győzték le egy kései tizenegyesgóllal.

Dzjuba az elmúlt időszakban nemcsak a góljaival hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy tavaly novemberben kiszivárgott egy róla készült 18-as karikás videófelvétel, ami kisebb botrányt okozott Oroszországban. A 197 centis csatárt átmenetileg kizárták a válogatottból, és a csapatkapitányi karszalagot is elvették tőle. A száműzetése azonban csak három meccsre szólt, a márciusi vb-selejtezők óta ismét kirobbanthatatlan a kezdőből.

Artyom Dzjuba a Bulgária elleni felkészülési mérkőzésen 2021. június 5-én, Moszkvában – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
Artyom Dzjuba a Bulgária elleni felkészülési mérkőzésen 2021. június 5-én, Moszkvában – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

A 32 éves csatár nem túl mozgékony, a technikai képzettsége sem tökéletes, viszont az ellenfél kapuja előtt állandó veszélyt jelent. Képes az egész meccset végigbirkózni a védőkkel, a beadásokra jól érkezik, és az előre rúgott labdák lekezelésében is nagyon hasznos. A Dzjuba mögötti területet várhatóan Alekszandr Golovin és Alekszej Mirancsuk, az orosz csapat talán két legkreatívabb tagjai fogják bejátszani. Az orosz középpálya fontos tagja még Magomed Ozdojev, a Zenit nagy munkabírású védekező középpályása, aki az elmúlt években szintén alapember lett Csercseszovnál.

Az Eb-selejtezőkön végig 4-2-3-1-es felállásban játszottak, kivéve a belgák elleni két meccset, amikor is öt védővel próbálták elkerülni a vereséget, kevés sikerrel. Tekintettel arra, hogy az oroszok a belgák ellen kezdik az Eb-t, és nem lenne meglepetés, ha ismét az ötvédős felállást választanák. Csercseszov valószínűleg a torna egyik legkreatívabb edzője lesz, aki meccsről meccsre fogja változtatni a taktikáját. Ami a továbbjutási esélyeiket illeti, egy finnek elleni többgólos győzelem minden bizonnyal már elég lehet a nyolcaddöntőhöz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!