Mezháború Ukrajna és az oroszok között

2021. június 10. – 15:42

frissítve

Mezháború Ukrajna és az oroszok között
Az ukránok meze a térképpel – Fotó: Stringer/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukránok olyan mezben lépnek pályára a számukra vasárnap kezdődő Európa-bajnokságon, amelyiknek a mellkasi részén az ország sziluettje is látható. A Krím félsziget is jól kivehetően rajta van, amit az oroszok megszálltak 2014-ben. Az oroszok emiatt panaszt tettek, provokációnak tartják, az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) azonban ez nem érdekelte, mert ezek az ENSZ által is elismert határok. Az ukrán szövetség elnöke, Andrij Pavelko azt mondta, hisz abban, hogy ez erőt ad a játékosoknak. Ha fény esik a mezre, az ország térképe még jobban érzékelhető.

A mez hátoldalán van egy felirat: dicsőség Ukrajnának. A mez belsején, a nyaki résznél pedig az, dicsőség a hősöknek.

Ez a felirat, dicsőség a hősöknek, már politikára utal – Fotó: Andrij Pavelko Facebook
Ez a felirat, dicsőség a hősöknek, már politikára utal – Fotó: Andrij Pavelko Facebook

Az UEFA a kettő kombinációját már politikai célzatúnak minősítette, az előző elnök elleni tüntetésekben is előjött ugyanis már ez a szlogen. Az UEFA felszólította az ukránokat, változtassanak a mezen, még ha nem is látszik. A kapitánynak, Andrij Sevcsnkónak egyébként tetszett a mez.

Ukrajna és Oroszország klubcsapatai régóta nem kerülhetnek össze, a szervezet által kiírt sorsolásokon, ahogy a két válogatott sem. Az oroszok a B csoportban kaptak helyet, Szentpéterváron meccsek is lesznek, Belgium, Dánia és Finnország az ellenfelük. Az ukránok C csoportban játszanak, Ausztria, Hollandia és Északmacedónia társaságban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!