Két rendőr megsérült a Manchester United-szurkolók vasárnapi balhéjában

2021. május 3. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A manchesteri rendőrség közleménye szerint vasárnap két rendőrtisztjük megsérült a Manchester United stadionjánál, az Old Traffordnál, amikor összecsaptak a feldühödött MU-szurkolók egy csoportjával. Az egyik rendőr arcát egy üveggel megvágták, ő kórházi ápolásra is szorult – írja a Reuters.

Vasárnap rendezték volna az angol futballbajnokság, a Premier League 34. fordulójának rangadóját, a Manchester United és a Liverpool találkozóját, de a mérkőzés elmaradt, mert több ezer szurkoló szállta meg a stadion környékét, néhányan még be is törtek az Old Traffordra. A drukkerek így tiltakoztak a klubot 2005 óta birtokló amerikai Glazer család ellen.

A szurkolók erőszakos viselkedését a brit sportminiszter és Manchester polgármestere is elítélte. „A futballban nagyok az indulatok, de a tiltakozásnak vannak olyan módjai is, amivel nem veszélyeztetünk másokat. Megértjük a frusztrációkat, de a szurkolók egy kis kisebbsége által tegnap az Old Traffordon elkövetett erőszakos cselekmények elfogadhatatlanok voltak” – mondta Nigel Huddleston turizmusért és sportért felelős miniszter.

Andy Burnham, Manchester polgármestere támogatását fejezte ki a tüntetők céljaival kapcsolatban, de az erőszakot ő is bírálta. „Teljesen megértem a Manchester United szurkolóinak régóta fennálló aggodalmait mind a klubjuk tulajdonosi hátterével és finanszírozásával, mind a futball szélesebb körű irányításával kapcsolatban” – mondta.

„Fontos tisztázni, hogy a szurkolók többsége békésen tiltakozott, azonban nincs mentség egy kisebbség cselekedeteire, akik megsebesítették a rendőröket és veszélyeztették mások biztonságát” – tette hozzá a polgármester.

Szurkolói balhé az Old Traffordnál 2021. május 2-án, Manchesterben – Fotó: OLI SCARFF / AFP
Szurkolói balhé az Old Traffordnál 2021. május 2-án, Manchesterben – Fotó: OLI SCARFF / AFP

Az amerikai Glazer család 2005 óta a Manchester United többségi tulajdonosa, ám ezt sok helyi szurkoló a mai napig nehezen viseli. Azóta szinte folyamatosak a tulajdonosi család elleni tiltakozások, sokan felróják nekik, hogy jelentős mértékben eladósították klubot, olykor pedig hatalmas osztalékot vesznek fel. A legendás edzőjük, Sir Alex Ferguson 2013-as visszavonulása óta nem nyertek bajnoki címet, ami még inkább frusztrálhatja a szurkolókat.

A mostani eseményeket azt váltotta ki, hogy a Glazerék az Európai Szuperligába vezették volna a klubot, amit nemcsak a szurkolók, de az európai politikusok is erősen elleneztek. Az április 19-én bejelentett projekt végül alig 48 órával később el is bukott, miután az angol klubok sorra léptek vissza az ötlettől.

Egyelőre nem született döntés a mérkőzés átütemezéséről vagy a vasárnapi eseményekért kiszabott szankciókról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!