Európa top futballklubjai az UEFA-t otthagyva saját szuperligát alapítanának

2021. április 18. – 18:07

frissítve

Európa top futballklubjai az UEFA-t otthagyva saját szuperligát alapítanának
Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke – Fotó: Fabrice Coffini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vasárnap délután közleményben reagált arra, hogy 12 európai futballklub azt tervezi, hogy kilép az UEFA-ból, és megalapítják a saját szuperligájukat. A hírek szerint hat angol (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United és Tottenham), három spanyol (Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid) és három olasz (AC Milan, Inter, Juventus) csapat készül az UEFA megpuccsolására.

Az UEFA a közleményében azt írja, hogy: „Az UEFA, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a Premier League, a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF) és a LaLiga, valamint az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) és a Serie A tudomására jutott, hogy néhány angol, spanyol és olasz klub egy zárt, úgynevezett Szuperliga létrehozását tervezi bejelenteni.

Ha ez megtörténne, akkor mi – az UEFA, az FA, az RFEF, a FIGC, a Premier League, a LaLiga és a Serie A, de a FIFA és valamennyi tagszövetségünk is – egységesen azon leszünk, hogy megállítsuk ezt a cinikus tervet, amely néhány klub önös érdekén alapul egy olyan időszakban, amikor a társadalomnak nagyobb szüksége van a szolidaritásra, mint valaha.

Minden rendelkezésünkre álló intézkedést mérlegelni fogunk, minden szinten, mind jogi, mind sportszinten, hogy megakadályozzuk ezt. A labdarúgás a nyílt versenyeken és a sportszerűségen alapul, ez nem is lehet másképp.

Amint azt a FIFA és a hat kontinentális szövetség korábban bejelentette, az érintett klubokat eltiltják minden más hazai, európai vagy világversenyen való részvételtől, játékosaik pedig nem képviselhetik nemzeti válogatottjaikat.

Köszönjük azoknak a más országok klubjainak, különösen a francia és a német kluboknak, akik nem voltak hajlandóak aláírni ezt a tervet. Felszólítunk minden futballszeretőt, szurkolót és politikust, hogy csatlakozzanak hozzánk, és harcoljanak egy ilyen projekt ellen, ha bejelentésre kerülne. Ami sok az sok.”

Az időzítés azért is érdekes, mivel az UEFA holnap, április 19-én készült arra, hogy bejelentse a Bajnokok Ligája átalakítását. A korábbi tervek szerint 2024-től az eddigi csoportkört felváltaná egy 36 csapatos bajnokság, ami nagyon hasonló lenne egy olyan szuperligához, amit éppen most készül létrehozni ez a 12 klub.

Ahogy az UEFA írja a közleményében, a legjobb német és francia csapatok egyelőre nem álltak a távozni akaró klubok oldalára, vagyis a Bajnokok Ligája előző szezonjának döntősei, a Bayern München és a Paris Saint-Germain maradna az UEFA által szervezett versenysorozatokban.

Az RMC Sport beszámolója szerint az UEFA-nál arra számítottak, hogy a Bajnokok Ligája hétfőn hivatalossá váló reformjával időt nyerhetnek, és lenyugtathatják azon klubok kedélyeit, akik már évek óta követelték a szuperliga létrehozását. Az UEFA vezetői most azt remélik, a franciák és a németek minél tovább kitartanak mellettük, amivel ellensúlyozni tudják a rájuk nehezedő nyomást. A hírek szerint az UEFA az elmúlt órákban már fel is vette a kapcsolatot a két ország szövetségével.

A BBC információi szerint az új szuperliga 11 csapatos lenne, és hat helyett öt angol klub venne benne részt. Azt írják, az angol első osztályú bajnokság, a Premier League külön közleményben is elítélte az új szuperliga létrehozásának tervét. Az FA kijelentette, hogy „nem ad engedélyt olyan versenysorozat létrehozására, amely ártana az angol labdarúgásnak”. Azt ígérik, minden szükséges jogi és szabályozási intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a szuperliga létrehozását.

A német bajnokság, a Bundesliga csapatai is ellenzik ezt a terveket, többek között azért is, mert a német klubmodell szerint a kereskedelmi befektetők nem rendelkezhetnek 49 százaléknál nagyobb részesedéssel az egyesületekben. Christian Seifert, a Német Labdarúgó-liga (DFL) elnöke is hivatalosan állást foglalt a szuperligával szemben a Twitteren. „A DFL ellenzi az európai szuperliga koncepcióját” – írta. „Néhány angol, olasz és spanyol klub gazdasági érdekei nem vezethetnek az európai labdarúgás kialakult struktúráinak eltörléséhez. Felelőtlenség lenne helyrehozhatatlan károkat okozni a nemzeti bajnokságoknak, az európai labdarúgás alapjainak.”

Az olasz bajnokság, a Serie A rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, hogy megvitassák az ügyet, valamint az UEFA elnöksége is összeül hétfőn Montreux-ban. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA már közölte, hogy nem ismernék el az új szuperligát, az abban szereplő játékosokat pedig nem engednék játszani a világbajnokságon.

A rendelkezésre álló információk szerint az Európai Szuperliga már idén nyáron elkezdődhet.

Bejelentették az Európai Szuperliga létrehozását

Frissítés:

Éjfél után pár perccel a 12 klub közös közleményt adott ki a szuperliga megalapításáról. „Európa tizenkét vezető klubja ma bejelentette, hogy megállapodtak egy új versenysorozat, a Szuperliga létrehozásáról, amelyet az alapító klubok fognak irányítani.

Az AC Milan, az Arsenal FC, az Atlético Madrid, a Chelsea FC, az FC Barcelona, az FC Internazionale Milano, a Juventus FC, a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid CF és a Tottenham Hotspur alapító klubként csatlakozott ehhez a sorozathoz.

További három klubot hívnak meg az alapító szezon kezdete előtt, amely a lehető leghamarabb fog kezdődni. Az alapító klubok remélik, hogy párbeszédet folytathatnak az UEFA-val és a FIFA-val, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat az új liga és az egész labdarúgás számára” – írta közös nyilatkozatában az Európai Szuperliga létrehozására összefogó 12 klub.

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke 2021. február 18-án – Fotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency / AFP
Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke 2021. február 18-án – Fotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency / AFP

A közlemény szerint úgy képzelik el az új Európai Szuperliga lebonyolítását, hogy a 12(+3) alapító csapat mellé még öt csapatot hívnának meg, ezt a 20 klubot pedig két tízfős csoportba sorolnák be. A csoportok első három helyezettje továbbjutna, míg a 4. és 5. helyezett csapatok rájátszásban döntenének a továbbjutásról. Így alakulna ki a legjobb nyolc mezőnye, ahonnan kieséses, oda-visszavágós rendszerben folytatódna a sorozat. A döntő a Bajnokok Ligájához hasonlóan egy mérkőzésen dőlne el egy semleges helyszínen. A szezon augusztusban kezdődik, és májusban ér majd véget. A mérkőzéseket hétközben rendezik.

A tervek szerint az Európai Szuperligában szereplő klubok nem hagynák el a nemzeti bajnokságaikat, „így megmarad a hagyományos mérkőzésrend, amely továbbra is a klubok életének középpontjában áll”

– áll a közleményben, amelyben azt is kiemelik, hogy a férfi versenysorozat elindítása után a lehető leghamarabb a női szuperligát is létrehoznák.

Az Európai Szuperliga első elnöke a Real Madrid vezetője, Florentino Pérez lesz. „Minden szinten segíteni fogjuk a labdarúgást, hogy a labdarúgás a megérdemelt helyére kerüljön. A labdarúgás az egyetlen globális sportág, az egyetlen, amelynek négymilliárd szurkolója van, és nekünk, nagy kluboknak az a felelősségünk, hogy megfeleljünk a szurkolók elvárásainak” – mondta Pérez. A szuperliga két alelnökének Joel Glazert, a Manchester United tulajdonosát, valamint Andrea Agnellit, a Juventus elnökét nevezik ki. Az új sorozatnak már honlapja is van, ami itt érhető el.

A politikusok ellenzik az új szuperligát

Nemcsak az Európai Labdarúgó-szövetség, de Európa vezető politikusai is ellenzik az Európai Szuperliga létrejöttét. A francia sportminiszter, Roxana Maracineanu az AFP-nek küldött nyilatkozatában „a futball világát fenyegető valós veszélyről” írt.

„Egy olyan rendszer, amely a sport kritériumai nélkül, néhány befolyásos emberből álló VIP-klubot hoz össze, nemcsak a sportérdemek negligálását jelenti, hanem valódi veszélyt is a labdarúgás világára nézve. Egy ilyen projekt komolyan aláásná a jelenlegi, újraelosztáson és sportérdemen alapuló rendszert. Franciaország támogatja az UEFA-t és a világszervezeteket abban, hogy megóvják a labdarúgást ettől a piaci őrülettől” – írta Maracineanu.

A brit miniszterelnök, Boris Johnson szerint az Európai Szuperliga tervei nagyon károsak a labdarúgásra nézve. A Twitterén azt írta, támogatják a labdarúgó-szövetségeket az intézkedéseikben. „Ezek a hazai labdarúgás szívét érintenék, és országszerte aggasztanák a szurkolókat. Az érintett kluboknak választ kell adniuk a szurkolóiknak és a szélesebb futballközösségnek, mielőtt további lépéseket tennének.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!