Telt ház előtt játszhat majd a futballválogatott, de milyen formában vannak a játékosok?

2021. április 27. – 04:51

frissítve

Telt ház előtt játszhat majd a futballválogatott, de milyen formában vannak a játékosok?
A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország–Izland labdarúgó-Európa-bajnoki pótselejtezőn a Puskás Arénában 2020. november 12-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig elsősorban az volt a kérdés, ha a közelgő Európa-bajnokságról volt szó, mekkora közönség lehet a Puskás Arénában, és bemehetnek-e 18 év alattiak a magyar válogatott meccseire. De pár héttel a rajt előtt az sem utolsó szempont, hogy milyen állapotban vannak a csapat játékosai. 2016-ban nagy meglepetésre csoportelső volt a válogatott, most ez a csoda kategóriájába tartozna a kemény ellenfelek miatt. De a csapategység és a szervezettség ősszel a kontinens 16 legjobb csapata közé katapultálta a válogatottat.

A menetrend:

  • Június 15: Magyarország–Portugália 18.00
  • Június 19: Magyarország–Franciaország 15.00
  • Június 23: Németország–Magyarország (München) 21.00

A meccsek előtt többségében jó hírek érkeznek a játékosokról. Marco Rossi szövetségi kapitánynak június elsején kell megneveznie a 23-as keretét, hogy kikre számít a három csoportmeccsen. Sérülés miatt Kalmár Zsoltra biztosan nem, rajta kívül csak Szoboszlai Dominik nincs játékban. A középpályás a télen igazolt át Salzburgból a Lipcséhez 20 millió euróért, már rendesen edz, de még a hétvégén sem volt a meccskeretben. Az eredeti tervek szerint a következő fordulóban már ott kellene lennie, ha megfelelően halad a gyógyulása. Rossi már most nyilvánvalóvá tette, rá akkor is számít, ha csak néhány percet lesz a pályán a német bajnokság májusi hajrájában. A Lipcse másik két magyarja folyamatosan ott van a kezdőcsapatban, és várhatóan ismét a második helyet ünnepelhetik a szezon végén. Innen folytassuk csapatrészenként.

A kapuban egy nemzetközi klasszis

Gulácsi Péter biztos pont a kapuban, a tizenötödik gól nélküli meccsét hozta le a bajnokságban vasárnap, ezzel a Bundesligában vezeti a kapusok rangsorát. 2019-ben az egész Bundesliga legjobb játékosa volt a Kicker osztályzatai alapján, tavaly a liga második legjobb kapusa. A jelenlegi osztályzatok szerint ugyan csak a tizedik, de a szaklap nemzetközi klasszisnak nevezi. Dibusz Dénes kisebb sérüléssel bajlódik, ha a sérülése rendbe jön, várhatóan ott lesz a helye a csapatban. És ki tudja, még az is lehet, hogy Bogdán is, aki 2016 előtt kiszorult, és most Dibusz helyett véd a Fradiban.

Gulácsi a napokban jelentette be, hogy második gyereküket várják. A kapus szivárványcsaládok melletti kiállására még Orbán Viktor miniszterelnök is reagált rádióinterjújában, azt sejtetve, mintha megbomlott volna a csapategység. De akinek ezt felvetettük a focivilágban, inkább csak mosolygott az elképzelésen. Mindenesetre Csányi Sándor MLSZ-elnök is közleményt adott ki az ügyben, méltatlannak nevezte a kapust ért támadásokat.

Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa bemelegítés közben a BL nyolcaddöntőjében játszott FC Liverpool–RB Leipzig-visszavágó előtt a Puskás Arénában 2021. március 10-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa bemelegítés közben a BL nyolcaddöntőjében játszott FC Liverpool–RB Leipzig-visszavágó előtt a Puskás Arénában 2021. március 10-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Gólerős a védelem

Fiola–Orbán–Szalai – így álltunk fel a lengyelek elleni vb-selejtezőn március végén, és valószínű, hogy ezt a háromvédős alakzatot nem akarja megbontani a kapitány. A fehérvári Fiola a lengyelek ellen gólpasszt adott Sallainak, nem csak a rombolásból vette ki a részét. Ha képes lesz a védőmunka mellett a támadásokat is segíteni, nagy értéke lehet a csapatnak. Öt éve ott volt az Eb-n, igaz, az első, osztrákok elleni győztes meccsen megsérült. A védelemből csak ő maradt meg az előző Eb-csapatból, most jó formában játszik, a fehérváriakkal kupagyőzelmet ünnepelhet jövő hétfőn.

Willi Orbán az egész Bundesliga egyik legjobb védőjátékosa, kimagasló százalékkal nyeri a párharcait, és a kapu előtt is erős. Gulácsival összeszokott párost alkotnak, ami nagy segítség lehet. Mivel Szalai Attila a Rapidban nevelkedett, beszél németül, ami nagy előny most. Szalai tökéletes ütemben váltott klubot a télen, a török bajnokság második helyén álló Fenerbahce egyik stabil védője, de a gólszerzésből kiveszi a részét, vasárnap épp a Kasimpasának fejelt egyet. A legfrissebb hírek szerint a Sevilla is kinézte magának.

Középpálya: Szoboszlainak a napokban vissza kellene térni

A lengyelek ellen is 5 középpályással játszottunk, a jobb oldalon bevethető Lovrencsics Gergő bajnoki címet ünnepelhetett a Fradival. Ugyanaz várható tőle júniusban, mint a Fradiban: a szélről segíti a támadásokat. A másik oldalon Hangya Szilveszter és Holender Filip bevethető. Nem lenne meglepetés, ha előbb egyikük, utána pedig a másik kapna lehetőséget. Hangya jobb a védekezésben, Holender a támadásokat tudja folyamatosan segíteni. Holender a Partizan Belgrádban már nyolcgólos, csapata biztosan őrzi a Zvezda mögött a második helyet a szerb bajnokságban.

A középpálya közepén Kleinheisler László fontos játékos, Eszéken jó formába lendült, nemrég belőtte negyedik gólját a szezonban. Kezd tisztulni a játéka, de még van hová fejlődnie. Hogy képes extrát nyújtani, azt 2015 novembere óta tudjuk, vagy legkésőbb azóta, hogy a 2016-os Eb-n az egyik francia lap a csoportkör válogatottjába is berakta Iniesta mellé.

Nagy Ádám az angol másodosztályú Bristolban gólpasszt is adott, gólt is szerzett mostanában. A támadások segítésében előrelépve egyre karakteresebbé válik a játéka. 2016-ban ő volt a csapat felfedezettje, most már az egyik legmegbízhatóbb játékosnak számít. A Bristol amúgy jól kezdte a szezont, úgy látszott, esélye lehet az osztályozós helyre, de aztán megzuhant, már csak a 18. helyen áll a 24 csapatos ligában.

Hogy ki lesz az ötödik középpályás, az Szoboszlaitól függ. Ha ő felépül, akkor a helye megkérdőjelezhetetlen, ha nem, akkor Sigér Dávid jöhet szóba. Amikor Szoboszlai nem állhatott rendelkezésre a Nemzetek Ligájában, a csapat akkor is eredményes volt a törökök ellen itthon, ez bíztató – de az is igaz, hogy most sokkal keményebb ellenfelek érkeznek.

Csatárok: Szalai újabb nagyívű beszédére várva

Rég volt olyan idilli helyzetben a magyar csapat, hogy a két csatára nemcsak játszik, hanem eredményes is a Bundesligában. Szalai Ádám a Werdernek lőtt győztes gólt – 16 hónap után talált be a Mainz színeiben –, Sallai Roland áprilisban a Schalkénak és a Gladbachnak. Aki látta az Izland elleni pótselejtező előtt Szalai érzelemmel teli, lelkesítő beszédét, szembesülhetett azzal, miért mondja mindig Rossi, hogy a közösségnek szüksége van rá, már a puszta jelenléte sokat jelent a társainak. Egy Al Pacino bújt el benne, ahogy láthattuk, aki ráadásul a jelenlegi válogatott gólrekordere 23 találatával. Gera Zoltán 26-nál tart, ha őt is utoléri, korszakos játékossá válik. Öt éve éppen kölcsönben játszott Hannoverben, nem is volt a legjobb formában, de az Eb-n ő lőtte az első magyar gólt. Most is valami hasonlóra készül.

Az alapcsapat tehát összeállt, nagy változások itt már nem várhatók. A névsorból négy mezőnyjátékos volt aktív részese a 2016-os Eb-nek is (Lovrencsics akkor csak minimális szerepet kapott).

  • Az alapcsapat: Gulácsi – Fiola (Botka), Orbán, Szalai – Lovrencsics (Nego), Kleinheisler, Nagy, Szoboszlai, Hangya (Holender) – Szalai, Sallai.

Nézzük az ellenfeleket, kik ellen kell csatába szállni az F csoportban! Tényként megállapíthatjuk, hogy ez a legerősebb csoport – igaz, elsősorban nem a magyar csapat miatt. Már egy pontszerzés is nagy bravúr lenne.

Portugália

Cristiano Ronaldo ugyan már elmúlt 36 éves, de még mindig nagyban meghatározza a portugálok eredményességét a játéka. Portugália olyan futballhatalom, hogy két nagyon komoly erősségű válogatottat is képesek lennének kiállítani. Ha csak azt mondjuk, hogy a korábbi Inter-középpályás Joao Mario vagy Andre Gomes (Everton) már a bő keretbe sem biztos, hogy bekerül, érzékelhető, miről beszélünk. A védelemben a City két játékosa, Ruben Dias és Cancelo alapember, a középpályán ott van a szintén citys Bernardo Silva, de a másik manchesteri csapatból, a Unitedből Bruno Fernandes is. A 34 éves Moutinho játékára is számítani lehet. A 100 millió euróért értékesített Joao Felix korántsem biztos, hogy játszani tud, mert a csatársorban Diogo Jota vagy Andre Silva is bevethető. Természetesen Ronaldo mellett. Ha ezek a játékosok csúcsforma közelében vannak, esélytelenek leszünk. Ha viszont a vártnál jobban leszívja őket a hosszú szezon, egy frissen és fegyelmezetten játszó magyar válogatott meglepetésre is képes lehet.

A portugál csapat edzése a világbajnoki felkészülés során 2021 márciusában – Marco Bertolli / AFP
A portugál csapat edzése a világbajnoki felkészülés során 2021 márciusában – Marco Bertolli / AFP

Franciaország

Kylian Mbappé duplázott a Barcelona és a Bayern München ellen is idegenben a Bajnokok Ligájában, és olyan sebességre képes, hogy védelem legyen a talpán, ami képes megfékezni. A Barcelona csatára, Antoine Griezmann eldöntötte a Villarreal elleni hétvégi meccset. A világbajnok játékosok jó formában vannak, de nyilván nem a csoportban akarnak brillírozni, hanem majd az egyenes kieséses szakaszban. Nincs gyenge pontja ennek a csapatnak, tényleg a legszűkebben vett sztárcsapatokból jön össze a válogatott magja. Az ukránokat ettől még nem tudták legyőzni (1-1) az első vb-selejtezőn. Az lesz a kapitány Didier Deschamps nagy feladata, hogy a sok sztárt közösséggé formálja, ahogy a vb-n. A múltban már megtörtént néhányszor, (legutóbb a 2010-es vb-n), hogy kikezdték egymást, nem volt meg az összhang a kapitány és a játékosok között. Nagy kérdés még, hogy a 18 éves Eduardo Camawingára számít-e a kapitány. Ő a francia futball legnagyobb ígérete mostanság.

Németország

Joachim Löw az utolsó tornájára készül a válogatott élén, és hát az előző világbajnokságon a németek mélyen tudásuk alatt játszottak, nem is jutottak tovább a csoportból. Ki fogadott volna akkor arra? Löwöt sokan támadták Thomas Müller és Mats Hummels mellőzéséért, és nem úgy tűnik, mintha változtatna az álláspontján. A macedónok ellen is váratlan vereséget szenvedtek vb-selejtezőn, ráadásul hazai pályán. Timo Werner a Chelsea-ben egyre jobb formában van, Havertzről mindez nem mondható el, a 18 éves Jamal Musiala viszont szinte biztosan ott lesz a keretben. A papírforma alapján persze a németek az esélyesek Magyarországgal szemben. Ha végignézzük, milyen csapatokból érkeznek a játékosok, nem lehet kérdéses, hogy ott a helyük a legjobb 16 között – de a futball épp attól szép, hogy a pályán a nagy különbségek olykor eltűnnek, gyakran történik valami váratlan. A macedónok is két NB I.-es védővel nyertek ellenük, hát nekünk is lehet keresnivalónk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!