150 km/h-s repülés után bukott óriásit egy svájci síző

2021. január 22. – 14:00

frissítve

150 km/h-s repülés után bukott óriásit egy svájci síző
Urs Kryenbühl bukása a kitzbüheli sípályán (Helmuth Fohringer/APA/AFP)

Másolás

Vágólapra másolva

A világkupák legkeményebb és veszélyesebb sípályáján, a kitzbüheli Streifon idén sem úszták meg nagy bukások nélkül a versenyzők. A svájci Urs Kryenbühl az utolsó ugrató után esett el óriási sebességgel. A győzelmet honfitársa, Beat Feuz szerezte meg, aki négy második hely tudott végre nyerni.

A Streifot még a legvagányabb sízők is kicsit őrültségnek tartják, mert ugratóival, nehéz vonalvezetésével, letöréseivel folyamatos fizikai és szellemi erőfeszítést igényel. Nem könnyű a pályán maradni, és azért az sem mindennapos, hogy 140 kilométer per óra felett száguldozzanak a léceken. A pályán szinte minden évben vannak bukások, és volt már halállal végződő baleset is versenyen.

Idén az őrültségből kétszer is kijut ebből a sízőknek, mert a koronavírus-járvány miatt egy másik lesiklóklasszikust, a wengeni versenyt törölték a naptárból. Pénteken ezt pótolták Kitzbühelben, szombaton pedig az eredetileg is a világkupában lévő lesiklás következik.

Pénteken Kjetil Jansrud rajtolt el elsőként, de hamar kiderült, hogy eléggé elrontott volt a menete, mert a német Romed Baumann mindjárt egy másodpercet adott neki, és még a favoritok csak ekkor jöttek. Az osztrák Vincent Kriechmayr hibázott, nem kellett számolni vele.

Az állandó favorit Beat Feuz az ötös rajtszámmal indult. A svájci korunk egyik legjobb lesiklója, világbajnokságot és szakági világkupát is nyert, olimpiai ezüstérmes, de Kitzbühelben sosem jött össze neki korábban a győzelem. Négyszer volt második, és egyszer nagyon jó pozícióban bukott a menete végén. Ahogy szokott, most is szép menetet produkált, jó íveket talált, és nagy sebességet is. A célba másfél másodperccel gyorsabban érkezett be, mint az addig élen álló Baumann.

Beat Feuz a kitzbüheli lesiklópályánFotó: Joe Klamar/AFP
Beat Feuz a kitzbüheli lesiklópályánFotó: Joe Klamar/AFP

Feuz riválisai közül Matthias Mayer volt a legveszélyesebb, ő 17 századmásodpercre közelített meg a svájcit, ő a pálya alsó harmadában volt nagyon gyors. Az olasz Dominik Paris a Streif specialistájaként indult, négyszer nyert már itt, de tavalyi térdszalag-szakadása óta még keresi a formáját. Ennek ellenére így is erős futamot tudott le, 56 százados hátránnyal lett harmadik.

A verseny egyik esélyesének tartották az amerikai Ryan Cochle-Sieglét, aki eszméletlenül bevállalósan engedi a léceit. A gyorsaságát most is megmutatta, a pálya elején jobb részideje volt, mint Feuznak. Később már összeszedett néhány század hátrányt, de a dobogóra még így is pályázhatott volna. Egy ugrató után viszont nem tudott a lécein maradni, beleszállt a védőhálóba. Elég simán megúszta, kedélyesen és felállva beszélgetett az odaérkező pályamunkásokkal is.

Urs Kryenbühl az utolsó ugrató után bukott, az egész pálya leggyorsabb szakaszán. A svájci síző 146,7 km/h-vel ment közvetlenül bukása előtt. Az ugratón hosszút repült, megbillent súlypontja, így fejjel előre zuhant. Kryenbühlt néhány pillanatig mozdulatlanul feküdt, de nem sokkal később már közölték, hogy eszméleténél van. A sízőt aztán helikopterrel szállították kórházba.

A cél előtti ugratón már korábban is sokszor okozott problémát, éppen a sok baleset miatt egy kicsit át is alakították. Ezzel együtt még mindig veszélyes, az idei futam előtti edzésen is okozott bukást, Johan Clarey esett el, és Kryenbühl bukása után is több sízőnek meggyűlt vele a baja, Josef Ferstl és Maxence Muzaton is alig tudott lécein maradni az ugrás után. Nem elképzelhetetlen, hogy a szombati futamra alakítanak még ezen az ugratón a szervezők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!