Két cannes-i versenyfilmben is dolgoztak magyar animátorok

2024. május 24. – 13:50

frissítve

Két cannes-i versenyfilmben is dolgoztak magyar animátorok
Forrás: STUDIOCANAL International

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenleg is zajló cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában pénteken mutatkozik be az Oscar-díjas Michel Hazanavicius The Most Precious of Cargoes című animációs filmje, amelynek készítésében a Kecskemétfilm Kft. csapatának is jelentős szerepe volt. Sean Baker, szintén a versenyprogramban vetített Anora című filmjének trükkmunkái pedig a budapesti KGB stúdióban készültek.

A két film magyar háttérmunkáiról Tóth László Istvánt, a Kecskemétfilm projektvezetőjét és Klingl Bélát, a KGB stúdió vezetőjét a Klubrádió kérdezte. Tóth László István azt mondta, a filmbe két évvel ezelőtt vonták be a Kecskemétfilm Kft. 40 fős gárdáját. A The Most Precious of Cargoes döntő hányadát a magyar rajzfilmstúdióban rajzolták, emellett részt vettek a fény- és árnyék animáció, a karakter animáció munkáiban, és szinte teljes egészében itt készült a film kifestése is.


„Bérmunka volt, de az animátoroknak bizonyos keretek között így is megvolt az alkotói szabadsága, mint az élőszereplős filmek esetében a színészekne. A rendező elképzeléseinek maximális megvalósítása volt a feladat. Adott volt többek között a forgatókönyv, a design és a figuratervek, ezek alapján kellett minden mozdulatot, érzelmeket kifejező színészi alakítást megrajzolni” – mondta a projektvezető.

Az The Artist – A némafilmes című fekete-fehér nagyjátékfilmjéért Oscar-díjjal jutalmazott Michel Hazanaviciust öt éve kérték fel a The Most Precious of Cargoes című francia egész estés animációs film elkészítésére, a film zenéjét Alexandre Desplat szintén Oscar-díjas zeneszerző jegyzi, míg mesélője az azóta elhunyt francia színészlegenda, Jean-Louis Trintignant volt. A The Most Precious of Cargoes egy szívhez szóló, a holokauszt idején játszódó drámai történet. A haláltáborba tartó vonaton egy fiatal apa ikrei közül az egyik csecsemőt egy kendőbe burkolja, majd a vonatról a hóba dobja. Egy magányos favágóné bukkan a csomagra, és úgy dönt, hazaviszi a kislányt.

A Kecskemétfilm projektvezetője szerint korábban több sikeres együttműködésük volt már a francia stúdióval, ami jelenleg a 3.0 Studio néven fut: Michael Dudok de Wit A vörös teknősét és Lorenzo Mattotti Medvevilág Szicíliában című filmjét a magyarországi mozikban is vetítették. Előbbi Cannes-ban kategóriadíjat nyert, majd Oscar-díjra is jelölték.

Viszonylag ritka egyébként, hogy a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában egy animációs film is bekerül, ráadásul a cannes-i világpremiert követően, június 9-én a legnagyobb animációs eseményen, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon is ez lesz a nyitófilm.

Kedden hosszú taps fogadta az Anora című filmet is, amelynek vizuális trükkjein is magyarok dolgoztak. Klingl Béla animációs filmrendező, a KGB stúdió vezetője azt mondta, nyolc fős csapatával 100 trükkjelenetet módosítottak négy hónap alatt: egy meztelen lányt cseréltek le a sztriptízbárban egyéb trükkök mellett. A csapatot Enyedi Ildikó ajánlotta Sean Baker rendezőnek. Bakerrel mi is készítettünk interjút, amikor a miskolci Cinefesten mutatta be az új filmjét 2021-ben.

Az Anora sztorija egy sztriptíztáncos lányról szól, aki egy gazdag orosz oligarcha fiával ismerkedik meg, és az ő néha vicces, néha tragikus kapcsolatát láthatjuk. A filmet New Yorkban forgatták, az magyar animátorok Budapesten dolgoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!