Csák: Azok a darabok számíthatnak elsősorban támogatásra, amelyek beleillenek az „Isten, haza, család” kultúrpolitikájába

2024. április 10. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

A másfél éve készülő kultúrtörvény sajtóba kiszivárgott részletei a tervezet egy korábbi verziójából származnak, nem ezt fogja benyújtani a minisztérium – mondta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter szerdán az InfoRádióban. Április elején került nyilvánosságra a törvénytervezet, ami több aggályt is felvetett a kultúra központosításával és a művészetekbe való állami beleszólással kapcsolatban, erről osztott meg néhány részletet a miniszter a rádióadásban.

„Szó sincs arról, hogy Vidnyánszky Attila mondja meg, hogy milyen legyen a repertoár a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban”

– mondta a miniszter, aki szerint a szabályozás csak az állam által üzemeltetett intézményekre fog vonatkozni. Arról beszélt, hogy minden szervezeti egységnek, ami pénzt kap az államtól, fejlesztési tervet kell készítenie, így az önkormányzat által üzemeltetett színházak működésébe sem fog beleszólni a kormány.

A tervezetet amiatt is kritizálták, hogy az olyan csúcsszervek, mint a Magyar Nemzeti Múzeum vagy a Petőfi Kulturális Ügynökség, még nagyobb beleszólási lehetőséget kapnának a kultúrába. A miniszter szerint nagyjából húsz „kultúrstratégiai” intézménnyel konzultálnak jelenleg a törvényjavaslatról, ide tartozik többet között:

  • a Nemzeti Színház;
  • a Fővárosi Nagycirkusz;
  • a Hagyományok Háza;
  • a Néprajzi Múzeum és
  • a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Ők véleményezik a tervezetet, de Csák szerint a pénzügyi és irányítási kérdések még mindig a minisztérium hatáskörébe tartoznak, csak szakmai kérdésekben kérik ki a szervezetek véleményét. A miniszter szerint a központosítás helyett inkább az összehangolásról szól a tervezet.

Arról is beszélt, a támogatásoknál jobban figyelembe fogják venni egy darab vagy mű „hatékonyságát” is, hogy például mennyi jegy fogyott az előadásra. Ettől függetlenül azok a darabok számíthatnak elsősorban a támogatásra, amelyek beleillenek az „Isten, haza, család”, avagy a „zsidó-keresztény kultúrkör hagyományainak” a kultúrpolitikájába.

„Budapest-fejnehéz” az országunk, a források nagyjából 75 százaléka a ide érkezik

– mondta a miniszter, aki csökkenteni szeretné a főváros túlsúlyát a vidékkel szemben. Csák János szerint azért van szükség új kulturális törvényre, mert a korábbiak már meghaladottá váltak. Úgy néz ki, öt törvényt és 16 rendeletet válthat majd fel az elkészült tervezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!