Hepciáskodhatsz a nagyvárosban, de minálunk ellátjuk a bajodat

2023. augusztus 8. – 20:15

Hepciáskodhatsz a nagyvárosban, de minálunk ellátjuk a bajodat
Jason Aldean – Fotó: Jason Kempin / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha hiteles lenyomata egy ország mentális állapotának, hogy mi vezeti a slágerlistákat, akkor az Egyesült Államok jelentős része retteg a nagyvárosoktól, attól, hogy egyszer elveszik a nagypapától örökölt kézifegyverét, és alig várja, hogy ez az urbánus csőcselék betérjen egy meg nem nevezett kisvárosba, hogy ellássák a baját.

A Try That in a Small Town (Ezt próbáld meg egy kisvárosban) című countrydal előző héten a Billboard 100 első helyén tanyázott és nem feltétlenül a zenei erényei miatt – Jason Aldean szirupos, dagályos, nem túl progresszív dala sehol sem tartana, ha nem jelent volna meg hozzá egy olyan videóklip, amit egy borzasztó lincselés helyén forgattak, és amiben a George Floyd halála miatti tüntetések felvételével hergelték a nézőket a városiak ellen. Ez az utóbbi évtizedek legnagyobb countrysikere, de nem csak Aldean miatt – a Billboard első három helyét augusztus elején a country foglalta el. De míg Morgan Wallen és Luke Combs nem váltottak ki különösebb felhördülést, Aldean dala, pontosabban videóklipje igen.

A 46 éves Aldean lassan két évtizede kezdte a karrierjét, és az általános slágerlista élvonalába sem szagolt még, nemhogy a csúcson legyen. Az Egyesült Államokban a country hihetetlenül népszerű, de ritka a közös metszet az igazán népszerű popzenével, és nem, Lil Nas X és az Old Town Road nem igazán számít countrynak.

A híresen konzervatív Georgia államban született Aldean (a hivatalos logójában a neve kezdőbetűje az állam formájában rajzolódik ki) az a típusú előadó, aki nem maga írja és producereli a dalait, de nem kellett a személyes világnézete ahhoz, hogy sikeres legyen, enélkül is kapott az élete során öt darab Grammy-jelölést, legutóbb tavaly, a Carrie Underwooddal közös duettjéért. Egyszer feljutott a Billboard lista 68. helyére. Egy feldolgozással.

A Try That in a Small Town sem keltett volna különösebben nagy hullámokat, hiszen a májusban megjelent dal két hónap alatt összesen tudott nagyjából 987 ezer meghallgatást összehozni a streamingoldalakon. Aztán július 14. és 20. között ehhez hozzájött még 11,7 millió hallgatás. Mind azért, mert megjelent a videóklipje, amit aztán a Country Music Television le is tiltott pár nap után a reakciók miatt:

De nézzük először a dal szövegét, amit, megint hangsúlyoznám, nem Aldean írt. A dal különböző bűncselekmények felsorolásával kezdődik:

  • valakit hátulról leütnek a járdán;
  • egy idős hölgyet kirángatnak az autójából a pirosnál;
  • egy italbolt eladójára fegyvert fognak;
  • egy rendőrre káromkodnak, leköpik;
  • megtapossák, felgyújtják a zászlót.

A refrén szerint ezek azok a dolgok, amiket ember legyen a talpán, ha meg szeretne tenni egy kisvárosban, és érdemes megnézni, hogy meddig jutna el ezek során a névtelen településen, ahol „a sajátjaikkal törődnek az emberek”, és szöveg azt ajánlja, hogy az illető mindezt inkább meg se próbálja.

A refrén kivételével még egy gondolat jelenik meg a dalban, amiben Aldean egyes szám első személyben elmeséli, hogy van egy fegyvere, amit még a nagyapjától kapott. Azt beszélik, hogy egy nap ezeket begyűjtik majd,

és hát a rohadt életbe, ez lehet, hogy még elmegy a városban, de sok szerencsét, ha valaki egy kisvárosban szeretné ezt kivitelezni.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Aldean túlélt egy tömegmészárlást. 2017-ben éppen a színpadon játszott a Route 91 zenei fesztiválon Las Vegasban, amikor Stephen Paddock egy szálloda 32. emeletéről agyonlőtt 60 látogatót, megsebesített több mint 400-at, majd öngyilkos lett. Az énekes a lövöldözés után azt nyilatkozta, hogy nem kellene a fegyvertartást politikai viták részévé tenni, bár valóban néha túl egyszerű lőfegyvereket szerezni az Egyesült Államokban. Van, aki egyszerűen csak egyenes ágon örökli.

A Try That in a Small Town beleilleszkedik azoknak a countrydaloknak a sorába, amik a nagyvárossal riogatnak, ami tulajdonképpen a mai Magyarországon annyira nem is idegen gondolat, hogy ne legyen a műfajnak itthon reneszánsza. A country mindig is a vidékkel azonosította magát, ahol még olyan régi értékek dívnak, mint a bajtársiasság, a hazafiasság, és a lovagiasság, szemben a várossal, ahol drogok, bűnözés, prostitúció, és feltehetőleg bringasávok várnak arra, akik oda merészkednek. Az NPR szakértője szerint a country második világháború utáni népszerűsége egybeesett azzal, amikor a jellemzően fehér középosztály elhagyta a belsőbb kerületeket a kertvárosért, a belvárosokban pedig maradtak a szegregált, alacsonyabb bevételű fekete közösségek – ami értelemszerűen azt jelentette, hogy a rettegés a várostól egyet jelentett a más bőrszínűektől való rettegéssel is.

Jason Aldean fellépése egy countryfesztiválon, 2023 júliusában – Fotó: Joshua Applegate / Getty Images
Jason Aldean fellépése egy countryfesztiválon, 2023 júliusában – Fotó: Joshua Applegate / Getty Images

Aldean dala pedig már szöveg alapján is beleillik az effajta vidékizés sorába, de a klip volt az, ami rátett egy lapáttal. A videóban Aldean és bandája a Tennessee állambeli Columbia bírósági épülete előtt játszik. Ez az épület volt egy nagyobb figyelmet kapó lincselés helyszíne a huszadik században: 1927-ben az erkélyről lógatták ki a tizennyolc éves Henry Choate-ot, akit azzal vádoltak meg, hogy megtámadott egy fehér lányt. A tömeg szétverte a fogda falait, hogy kihozzák a fiút, akit egy autó mögé kötöttek, végighúzták a város utcáján, majd hurokkal a nyakán kilökték az emeletről. Choate azért tehetett beismerő vallomást, mert az életét féltette, az áldozata nem ismerte fel egyértelműen, amikor szembesítették vele.

A forgatási helyszín egy dolog, de a klipben láthatók különböző bűncselekmények, illetve zavargások, tüntetések felvételei is. A jelenleg elérhető videóból már hiányzik hat másodperc, nem sokkal a megjelenése után Aldean stábja kivett minden olyan felvételt, ami a Black Lives Matter keretében zajló tüntetéseken készült (a hivatalos indok szerint szerzői jogi okokból), de még így is kérdéses, hogy mi a felvételek kontextusa. Van olyan, ami évekkel ezelőtt készült Németországban, van olyan, ami politikai tüntetés Ukrajnában, és vannak olyanok, amik egyértelműen megvásárolható stockfelvételek – Aldean váltig állítja, hogy minden egyes archív felvétel egy híradóból származik. Ez a korábbi változatban duplán igaz lehetett, mert volt olyan felvétel, ami egyenesen a konzervatív Fox Newsból lett kivágva.

Itt egy videó a TikTokról, ami részletezi, hogy honnan származnak a felvételek a Try That in a Small Town klipjében:

Aldean és a produkciós cég is tagadta, hogy a bírósági épületet szándékosan használták volna, az énekes szerint a dal szövege azt hivatott közvetíteni, hogy létezik egy közösség, amiben ő is felnőtt, ahol a szomszédok vigyáztak egymásra, függetlenül a különbségektől. A probléma csak az, hogy Aldeannek már évek óta van egy csibészes, az amerikai konzervatív jobbhoz vonzódó és azt kiszolgáló attitűdje, ami főleg 2016 után, Donald Trump megválasztásával erősödött fel. Az énekes amúgy golfozni járt az elnökkel, és annak nyaralójában, Mar-a-Lagóban is fellépett már.

Aldean pedig már évek óta folyton olyan gesztusokkal operál, amikkel a közhiedelem szerint igazán borsot lehet törni a liberálisok orra alá. Feleségével, Brittanyvel együtt közös ruhaboltot visznek, amiben az alábbi feliratokkal ellátott pólókat lehet vásárolni:

  • Zárjuk le a kibaszott határt!
  • A hangos kisebbség
  • Alexa, cseréld le az elnököt!
  • Nem konzervatív, csak józan ész
  • és a személyes kedvencem, Aldean portréja azzal a felirattal, hogy LEGENDA.

Aldean 2015-ben Lil Wayne rappernek öltözött halloweenkor, a gyerekeire Biden-ellenes pólókat rakott. Felesége tavaly ősszel egy sminkelős videót azzal a szöveggel rakott ki, hogy köszöni a szüleinek, hogy nem változtatták meg a nemét, amikor éppen fiúsabb fázisa volt, és imádja ezt a csajos életet – az Aldean család sajtós csapata nem sokkal később fel is mondott.

Még Elon Musk sem tudta elvonni a figyelmet a Try This in a Small Townról, bár valószínűleg a Twitter X ura ezt szeretné mindennel tenni. Musk még július végén osztott tovább egy másik, szintén erőszakra buzdító dalt a profilján, a Kill the Boer (azaz Öld meg a búrt) viszont egészen más forrásból származik, mint Aldean művészete. A Kill The Boer az apartheid idejéről származik, és habár a szövege nem túl cizellált, a politikai jelentése az intézményesített rasszizmus idején vitathatatlan volt, a videón pedig Julius Malema, a dél-afrikai szélsőbaloldali ellenzéki párt vezetője énekelte ezt, és buzdította a kilencvenezres közönséget, hogy kántálják vele együtt. Musk szerint a videó felhívás tömeggyilkosságra, és be is taggelte a posztjában Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnököt. Musk pedig, mint általában, nem biztos, hogy tisztában volt a rigmus hátterével, vagy éppen azzal, hogy Dél-Afrikában már ezt a meccset lefutották az utóbbi tizenöt évben, és a johannesburgi legfelsőbb bíróság mondta ki, hogy nem számít gyűlöletbeszédnek, mert nem lehet szó szerint érteni. Azaz az, hogy valaki arról énekel, hogy le kell lőni a búrokat, azaz a dél-afrikai földműveseket vagy rendfenntartókat, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezt is szeretnék tenni. (Magánvélemény: a Kill The Boer hevenyészett koncertfelvételen is sokkal jobb dal, mint a Try This in a Small Town.)

Két héttel ezelőtt maga Jason Aldean volt az, aki kirohant egy koncerten a cancel culture ellen, mondván, a klipje miatt próbálják őt elhallgattatni. Akármi is a cancel culture, az énekessel pont az ellenkezője történt. A videó betiltása után nem sokkal a Billboard második helyén nyitott a Try This in a Small Town, a nézettsége, eladásai és streamingstatisztikái pedig úgy kilőttek, mintha a nagypapa pisztolyát sütötték volna el. A cikk írásának pillanatában a videó 26 millió megtekintésnél jár, a dal hallgatottsága pedig az AP július végi adatai szerint egy hét alatt ezer százalékkal nőtt.

Amikor feljutott a Billboard első helyére a Try That in a Small Town, akkor Brittany úgy posztolt a sikerről, hogy „hát ez visszafelé sült el, nem igaz?”, mintha férjét megpróbálták volna elhallgattatni az ismeretlen erők, és ettől csak még nagyobb hatalomra tehetett volna szert emiatt. A Hollywood Reporter által megkérdezett countryszakértő nem lepődött meg azon, hogy ekkora támogatást kapott a dal és a klip is:

„Nagyon sok a frusztrált ember, sokan a countryrádiókat hallgatják, és amikor azt látják, hogy valakit a meggyőződései miatt próbálnak elhallgattatni, akkor tömegesen kezdik el támogatni.”

Írhatnám azt, hogy ki tudja, mikor fog megállni, de ezen a héten kiderült, hogy erre a válasz az, hogy most. Miután elfoglalta a Billboard első helyét, a Try That in a Small Town lecsúszott nemhogy a másodikra, hanem a huszonegyedikre a Hot 100 listán, igaz, a digitális eladásokat (azaz amikor valaki például iTuneson keresztül egy dollárért megvásárolja) még mindig vezeti. És ki lett az első a Hot 100-on? Egy másik country.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!