Jön „az utolsó Beatles-dal”, John Lennon hangját mesterséges intelligenciával turbózták fel hozzá

2023. június 13. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Mesterséges intelligencia használatával farag kész számot Paul McCartney egy több évtizeddel ezelőtti, töredékes formában fennmaradt John Lennon-dalból. Az általa „utolsó Beatles-felvételnek” nevezett szám még az idén kijöhet – számolt be a BBC.

McCartney nem nevezte meg a dalt, de valószínűleg egy 1978-as Lennon-szerzeményről, a Now And Thenről van szó, ami már 1995-ben, a Beatles-életművet összefoglaló Anthology-sorozat kiadásakor is felmerült a zenekar lehetséges újraegyesülési dalaként. A számot Yoko Ono találta egy For Paul (Paulnak) feliratú kazettán, amelyen több másik félkész, otthoni körülmények között felvett dal is szerepelt. Az 1980-ban meghalt John Lennon özvegye végül az antológia kiadása előtt egy évvel küldte el McCartney-nak a kazettát.

A zongorára helyezett magnóval felvett Lennon-dalok közül végül kettőt (Free As A Bird és Real Love) sikerült kiadható állapotba hozni a kor technológiájával, ezeket Jeff Lynne producer keverte végleges hangzásúra. A két dal 1995-ös és 1996-os kiadása jelentette 25 év után az első új Beatles-megjelenést. Próbálkoztak a Now and Thennel is, de nem sok sikerrel:

„A dalnak volt refrénje, de szinte teljesen hiányoznak a versszakok. Megcsináltuk a háttérsávot, ez csak egy elnagyolt próbálkozás, amit nem igazán fejeztünk be” – mesélte Lynn. McCartney később azt állította, hogy George Harrison nem volt hajlandó dolgozni a dalon, mert értékelhetetlennek tartotta Lennon énekének hangminőségét. A kazettás felvétel gyenge minősége mellett az is bezavart, hogy Lennon lakásának elektromos hálózata zavarta a magnót, így a háttérben végig hallható egy zavaró zúgás.

Időközben azonban a technológia szintet lépett, így lehetségessé vált a kísérletezés a fennmaradt töredékekkel. A fordulópontot Peter Jackson Get Back című, a Beatlesről szóló dokumentumfilmje jelentette, ahol Emile de la Rey, a párbeszédek szerkesztője számítógépeket képzett ki arra, hogy felismerjék a Beatles-tagok hangját, és elkülönítsék a háttérzajoktól, sőt még a saját hangszereiktől is.

Ugyanez az eljárás tette lehetővé, hogy McCartney „duettezhessen” a több mint 40 éve halott Lennonnal a legutóbbi turnéján, valamint hogy a Beatles Revolver című albumának új, térhatású újrakeverését kiadhassák. A mesterséges intelligencián alapuló technikát most bevetették a Now and Thenen is, így lehetővé vált az énekhang és a zongora teljes szétválasztása. „Ez egy kicsit ijesztő, de izgalmas, mert ez a jövő. Majd meglátjuk, hova vezet” – mondta McCartney az AI-alkalmazásról, amivel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy bizonyos alkalmazásai aggodalomra adhatnak okot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!