Egy német bíróság nem engedi, hogy betiltsák Roger Waters frankfurti koncertjét

2023. április 25. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

A frankfurti városi tanács és Hessen tartomány kormányzata is megpróbálta „kitartó Izrael-ellenes viselkedésre” hivatkozva betiltani „a világ egyik legismertebb antiszemitája”-ként jellemzett Roger Waters május 28-i koncertjét. A frankfurti közigazgatási bíróság azonban kedden úgy döntött, hogy a koncert megakadályozása sértené a Pink Floyd 79 éves alapító tagjának szólásszabadsághoz fűződő jogait. A bíróság úgy ítélte, hogy bár Waters koncertjeinek látványvilága valóban merít a náci rezsimhez köthető szimbólumrendszerből, „nem dicsőíti vagy relativizálja” a náci rezsimet, és nem azonosítja magát annak rasszista ideológiájával.

A bíróság egyetértett Waters azon kritikusaival, akik szerint a palesztinok Izrael által történő rendszerszerű elnyomását a náci bűnökhöz mérő zenész „kirívó ízléstelenségről tett tanúbizonyságot”, amikor a frankfurti koncertjét a harmincas években összesen 3000 zsidó deportálására használt Festhalléba szervezte, de úgy ítélte, hogy ez nem sérti az érintettek emberi méltóságát.

A hírt közlő Deutsche Welle szerint a városi és tartományi kormányzat egyaránt fellebbezni kíván az ítélet ellen.

A zenész maga korábban többször is tiltakozott egyes német tartományi kormányzatok koncertjeivel szembeni ellenállása miatt, támogatására pedig egy nemzetközi petíció is szerveződött, melyet 35 ezren írtak alá – köztük Peter Gabriel, Eric Clapton, Brian Eno vagy Tom Morello (oké, utóbbi nevéhez azért érdemes hozzátenni, hogy a Rage Against the Machine gitáros komisszárjáról van szó). Waters Hamburgban, Kölnben, Berlinben és Münchenben is hasonló jogi huzavonák elé néz.

Az ügy hátteréhez érdemes tudni, hogy Roger Waters a palesztin függetlenség elkötelezett támogatója, és heves kritikusa Ciszjordánia izraeli katonai megszállásának és a nemzetközi egyezményeket felrúgó telepesmozgalomnak, mely gyökerestül (és valószínűleg visszavonhatatlanul) átrendezte a terület demográfiai viszonyait. Waters elkötelezett támogatója az Izraellel szembeni kulturális/gazdasági bojkottmozgalomnak, és kritikai eszközei olykor valóban meglehetősen ízléstelenek és otrombák – a zsidóságot a zsidó állammal azonosítja, implicit módon felelőssé téve a zsidókat Izrael állam valóban sokszor jogellenes és elnyomó tetteiért.

Megítélését azonban nehezíti, hogy Izrael maga is évtizedek óta igyekszik összemosni az Izrael-ellenességet és az antiszemitizmust, mivel így az állam kritikusaira rá lehet sütni a civilizált modernség legszégyenteljesebb bélyegét, és könnyebben le lehet rázni a kritikákat. Másfelől azonban ez az azonosítás annyiban jogos, hogy számos antiszemita valóban a palesztin ügybe csomagolja a nettó zsidógyűlöletét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!