460 millióért kelt el a rejtélyes Csontváry-kép, hazai árverésen még soha nem fizettek ennyit egy festményért

2021. december 19. – 21:45

460 millióért kelt el a rejtélyes Csontváry-kép, hazai árverésen még soha nem fizettek ennyit egy festményért
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című alkotása – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

460 millió forintért kelt el Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című alkotása a Virág Judit Galéria 68. téli aukcióján, ami új rekordot jelent a magyar aukciók történetében. Már a 160 milliós kikiáltási ár is rekordnak számított egyébként. A galériánál előzetesen arra számítottak, hogy 300-400 milliót fizetnek majd a festményért. Az eddig árcsúcsot is egy Csontváry-kép tartotta: a Traui tájkép naplemente idején 240 millióért kelt 2012-ben. Az aukcióról és a festmény történetéről ebben a cikkünkben írtunk.

„Ez a festmény még az ő életművén belül is egy nagyon rejtélyes és talányos és izgalmas festmény. A Csontváry-kutatók a mai napig nem igazán tudták megfejteni, hogy mit is ábrázol” – a rekordot jelentő áron elkelt festményről Kelen Anna művészettörténész az Euronewsnak. A rekordösszeg oka, hogy Csontvárynak alig 100 képe maradt fenn, ezek jelentős része múzeumokban található, mintegy 20 darab van magángyűjteményben. A Titokzatos sziget a hetedik Csontváry-kép, ami az elmúlt 30 évben piacra került.

A Titokzatos sziget eredeti címe nem ismert, Csontváry 1903-ban festette, az ezután következő néhány évtizedben a festmény sorsáról keveset tudni, szinte nyom nélküli, feltehetőleg egy magánygyűjtő birtokában volt. A kép aztán az 1970-es években „került elő”, egy 1977-es BÁV-aukción kelt el néhány ajánlat után 85 ezer forintért, ami akkoriban magas árnak számított. A múzeumi védettséget is kapó festmény ezután megint eltűnt a kutatók radarjáról, nem került be egy 1994-es kiállítás anyagába, amely akkor minden korábbinál teljesebben vonultatta fel a Csontváry-életművet, és nem került be Romváry Ferenc 1999-es Csontváry-kötetébe sem. Az Artmagazin szerint ez azért lehetett, mert a kutatók nem találtak a képpel egykorú vagy későbbi hiteles forrásokat, amelyek bizonyították volna az eredetét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!