A FreeSzFE mellé állt a Vidnyánszkyék által lelkesedve várt sztárrendező

2021. szeptember 18. – 10:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken elkezdődött a Nemzeti Színházban a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amelynek első két napján annak a Robert Wilsonnak az Oidipusza van műsoron, akit a nemzeti igazgatója, Vidnyánszky Attila korábban a színházi élet koronázatlan királyának nevezett.

Úgy volt, hogy Wilson eljön Budapestre, workshopot tart és találkozik a – most már szintén Vidnyánszky-féle – Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival. A rendező azonban lemondta a látogatását, és – ahogy a 444-nek küldött közleményéből kiderült – inkább az egyemetről távozni kényszerült hallgatókkal beszélget majd, a Vidnyánszkyéktól kapott, fesztiválos tiszteletdíja felét pedig a FreeSZFE-nek adja.

Wilson a közleményében ezt írta: „Mély szomorúsággal követtem, ahogy Magyarország kormánya korlátozza a művészet és az oktatás szabadságát. Az SZFE tavaly kivitelezett, úgynevezett modellváltása antidemokratikus támadás volt az egyetem autonómiája ellen”.

Így fogalmazott:

„állampolgári kötelességemnek tartom kijelenteni, hogy nem értek egyet az oktatási és művészi függetlenség megcsonkításával, ahogy azzal sem, ha túl nagy hatalom összpontosul kevesek kezében.

Ezért a MITEM-től kapott alkotói tiszteletdíjam felét a FreeSZFE Egyesületnek adományozom, amely a regnáló kormány támogatása és hivatalos elismerése nélkül nélkül folytatja oktatási tevékenységét. Továbbá a következő hetekben részt veszek a FreeSZFE hallgatóival folytatott beszélgetésben. Őszintén remélem, hogy a FreeSZFE továbbra is támogatást kap szerte a világból, és ami még fontosabb, hamarosan újra egyetemként ismeri el a magyar kormány.”

Vidnyánszky: Wilsont félretájékoztatták

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó honlapján olvasható egy hír Wilson távolmaradásáról, ott azt írják: orvosai tanácsára, egészségügyi okokból nem tudott eljönni Budapestre.

A MITEM oldalán aztán megjelent szombaton Vidnyánszky Attila válasza is Robert Wilsonnak – Wilson saját levele mellett. „Egy csodálatos előadás élményével lettek gazdagabbak, akik a MITEM-en látták az Ön által rendezett megrendítő Oidipuszt. Ennek fényében különösen szomorú, amiről írnom kell Önnek” – kezdte a levelét a Nemzeti Színház és a fesztivál igazgatója. Azt írja, Wilson egyoldalúan tájékozódott és tájékoztatták.

„Vajon a meghívó fél érvei, gondolatai nem számítanak egy ilyen horderejű nyilatkozat esetében?” – kérdezte, majd így folytatta: „Az Ön nyílt levele azt jelzi számomra, hogy Önt – ahogyan engem is – érdeklik a közélet és a társadalom kérdései, amelyek megvitatása során alapvető fontosságú a vélemények sokszínűsége.

Levelének közzététele azt is bizonyítja, hogy Magyarországon Ön szabadon elmondhatja a véleményét. Vajon az én érveim, véleményem megjelenhetnek-e szabadon Párizsban vagy Berlinben?

Vajon kiegyensúlyozottan tájékoztatják-e majd a francia és a német lapok az olvasóikat a vitánkról és a MITEM-ről? Rossz tapasztalataim miatt félek, hogy abban a demokratikusnak és szabadnak mondott sajtóban nem ez történik majd. Vajon ez-e az a szabadság, amire Ön is és én is vágyunk?”

Vidnyánszky szerint Wilsonnak „szíve joga azt támogatni, akit arra érdemesnek tart” de felemlegette, hogy a FreeSZFE működtetői szerinte nem adtak kellő teret Wilson magyarországi megjelenésének, míg ők a magyar kormány által támogatott MITEM fennállásának kimagaslóan legnagyobb gázsiját fizették ki a Wilson nevével fémjelezett produkciónak, így személyesen neki is rendezői gázsiként. Az igazgató azt is megírta, hogy ahogy Wilson a szabad belátása szerint felajánlott gázsija felét egy általa fontosnak tartott célra, ő a maga részéről egy egyetemi fizetését a járvány miatt árván maradt gyerekeket segítő alapítványnak utalta át.

Vidnyánszky ezzel búcsúzott: „Sajnálom, hogy egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy személyesen találkozzunk. Talán sok mindent tisztázhattunk volna. Én ezután is kész vagyok a párbeszédre.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!