Három érmet hoztak el magyar diákok a földrajzi diákolimpiáról

2021. augusztus 16. – 14:10

frissítve

Három érmet hoztak el magyar diákok a földrajzi diákolimpiáról
A magyar csapat – Forrás: hungeocontest.org

Másolás

Vágólapra másolva

Egy arany- és két ezüstérmet nyertek magyar középiskolások a nemzetközi földrajzi diákolimpián – tájékoztatta hétfőn az MTI-t a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara (PTE TTK), amely a négytagú csapatot összeállította és felkészítette. Magyarország 2006 óta küld a nemzetközi versenyre csapatokat, és eddig minden évben sikerült éremmel hazatérniük a tagoknak – emlékeztettek.

Az idei földrajzi diákolimpián Balogh Zsófia (győri Révai Miklós gimnázium), Csada Lili (budapest-kőbányai Szent László gimnázium), Verkmann Dávid (budapesti Fazekas Mihály gimnázium) és Vitkovics Patrik (zalaegerszegi Zrínyi Miklós gimnázium) képviselte az országot. Ők a pandémia miatt idén online zajló verseny szokásos fordulóit teljesítették: írásbeli tesztet, multimédiás feladatlapot és terepi-térképezési feladatokat oldottak meg angol nyelven.

A versenyben Csada Lili, a magyar csapat történetében másodikként lett aranyérmes, míg Verkmann Dávidot és Balogh Zsófiát ezüstéremmel, Vitkovics Patrikot pedig elismerő oklevéllel jutalmazták – közölte az intézmény. A közleményben jelezték: az új versenyszezon októberben kezdődik majd az online fordulóval, a következő olimpiát pedig 2022-ben Párizsban rendezik meg.

Most Isztambul lett volna a házigazda, de Péccsel kellett beérni: a keddtől vasárnapig tartó versenyen a fordulók nem változtak, persze, a terepi megmérettetés azért így kicsit szokatlan volt, számol be róla a hungeocontest.org, a földrajzi olimpia hazai válogatóversenyének honlapja.

A Nemzetközi Földrajzi Olimpiát (International Geography Olympiad, iGeo) 2012 óta évente rendezik meg. Minden országot négy 16 és 19 év közötti középiskolás diák és két csapatvezető képvisel. A versenyt a Nemzetközi Földrajzi Unió (International Geographical Union, IGU) égisze alatt rendezik, a feladatokat a szervezet által kijelölt munkacsoport állítja össze.

A nemzetközi megmérettetést először 1996-ban Hágában rendezték meg, Magyarország pedig 2006 óta delegál csapatot. Míg az első verseny öt ország részvételével zajlott, 2016-ban és azóta mindig ez a szám már meghaladta a 40-et a Wikipédia vonatkozó szócikke szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől