Leállították egy vajdasági színdarab turnéját, mert a Magyar Nemzeti Tanács szerint közönséges volt

2021. július 28. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: a cikk megjelenése után reagált a Telexnek a Tanyaszínház, a közleményükkel frissítjük a cikkünket.

Kiborult a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke a szintén vajdasági Tanyaszínház legújabb darabján, a Kazimír és Karolina feldolgozásán.

A Magyar Nemzeti Tanács a vajdasági magyar kisebbség legfőbb szervezete, a tanács egyik alapvető célja a magyar nemzeti kisebbség önazonosságának megőrzése, többek között az ehhez szükséges kulturális események és intézmények támogatása.

Az 1978-ban alapított, pont az MNT által nemzeti jelentőségűnek deklarált társulat augusztus közepéig turnézott volna a Vajdaságban a színdarabbal, amit Hajnal Jenő egy nyílt levélben elég kemény kritikával illetett. Az MNT elnöke azt írta, hogy „ebben a pillanatban legszerencsésebb megoldásnak a Tanyaszínház idei körútjának lemondását” tartja.

Hajnal szerint a Tanyaszínház repertoárjába olyan darabok is kerültek nemrég, amelyek

a fölszabadult öröm és kacagás, az okos gondolkodás és a népmesei bölcsesség helyett az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget, a közönség alpári provokálását és a színpadi megszólalás vállalhatatlanságát jelenítették meg.

Az elnök szerint a Kazimír és Karolina megkérdőjelezi a társulat örökségét és mindazt „ami oly fontos, értékes számunkra.” Hajnal szerint a tanács elfogadhatatlannak tartja, hogy a társulat idei körútja folytatódjon. A teljes szöveg többek között a Magyar Szó oldalán is olvasható.

A MNT-nek lehet egy régóta húzódó konfliktusa is a társulattal, a tanács honlapja szerint idén februárban volt egy megbeszélésük a Tanyaszínház vezetőivel „azokról a működési problémákról, amelyek megoldása nem várathat már sokáig magára”, majd márciusban „az évek óta húzódó megoldatlan elszámolási gondok azonnali megoldása végett” ültek le beszélni egymással.

Az MNT tévéje még így számolt be a turné első, csantavéri állomásáról:

Kerestük a társulatot a kérdéseinkkel, hogy valóban véget ért-e a turné, de a cikk megjelenéséig nem érkezett tőlük reakció. A darab rendezője, Lénárd Róbert viszont a Facebook-oldalán reagált Hajnal nyílt levelére. A szövegből – ami többek között azt is megemlíti, hogy a Kazimír és Karolinát egyszer már korábban betiltották, 1933-ban, Németországban – kiderül, hogy valóban Bácsfeketehegyen volt az utolsó előadásuk.

Lénárd szerint a Tanyaszínház vezetőségével együtt felajánlották a tanácsnak, hogy keressenek megoldást a problémáikra, de a jelek szerint ez nem sikerült. A rendező megemlíti, hogy korábbi előadásaik miatt is voltak incidensek a káromkodások vagy a provokatív témák miatt.

Semmibe veszi ugyanis 22 fiatal ember törekvését, hogy színházat csináljon. Semmibe veszi egy hónap éjt nappallá tevő próbáit, technikai küzdelmeit, beleölt energiáját. És ami a legfontosabb: semmibe veszi és kiskorúsítja a közönséget, amely így nem döntheti el, milyen kultúrát is igényel – végignézi-e az előadást vagy otthagyja, esetleg megdobálja paradicsommal (mindhárom viselkedési minta legitim).

írja a posztjában Lénárd, amit itt lehet elolvasni.

A Tanyaszínház a Telexnek eljuttatott közleményében azt írja, hogy „a múltban is, és a jövőben is meg fogja hallani és elfogadja a Magyar Nemzeti Tanács kéréseit.” De hisznek abban, hogy meg kell adni a nézőknek a lehetőséget, hogy véleményt formáljanak, az elkészült művet pedig nem akarják eltemetni, ezért teljesíteni fogják a vállalást, azaz

augusztus 12-ig a Kazimír és Karolina előadást minden este le fogják játszani Kavillón a színház művésztelepén nyitott ajtók mellett, este 21 órától.

A közleményben hangsúlyozza a Tanyaszínház, hogy a párbeszédre és az egyeztetésekre nyitottak, és kérik a Magyar Nemzeti Tanácsot, hogy találjanak közösen olyan megoldást, ami a jövőben „elejét tudja venni az ilyen nehéz helyzeteknek.”

A társulat közleménye a Facebook-oldalukon teljes egészében olvasható:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!