Vigyázat, a könyvesboltokban hagyományostól eltérő tartalmú könyvek vannak!

2021. július 7. – 19:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A könyvesboltok nincsenek felkészülve tartalmi cenzúrára; ha a szivárványcsaládokról szóló mesekönyv miatti hatósági bírságból általános gyakorlat lesz, az alapjaiban rengetheti meg a teljes magyar könyvkereskedelmet – állítja a Líra-csoport, miután a kormányhivatal megbüntette az egyik boltjukat, mert szerintük nem figyelmeztették a vásárlókat a tartalomra. A Líra a bírósági utat fontolgatja, de addig is finoman megtrollkodták a kormányhivatalt.

A Hír TV-ben jelentette be kedden a Pest megyei kormánymegbízott, hogy a kormányhivatal 250 ezer forintos büntetést szabott ki a Micsoda Család! című mesekönyv egyik forgalmazójára. A hivatal szerint a könyvesbolt „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott”, mert nem tüntették fel, hogy a mesék „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat” tartalmaznak. A könyv a Szivárványcsaládokért Alapítvány gondozásában jelent meg tavasszal.

A Pest Megyei Kormányhivatal arra is felszólította a könyvkereskedőt, hogy biztosítsa, hogy a vásárlók „a könyv hagyományostól eltérő tartalmának, mint lényeges jellemzőjének egyértelmű ismertetése mellett hozhassanak ügyleti döntést.” Hogy egy könyv esetében mit jelent pontosan a hagyományostól eltérő tartalom, azt nem fejtették ki részletesen, pedig ez hasznos fogódzó lenne egy olyan veszélyes üzemnél, mint a könyv, hiszen az köztudomásúan tele van hagyományostól eltérő tartalmakkal. Egyesek még olyan gondolatokra is vetemednek, hogy a hagyományostól eltérő tartalom adott esetben egy szöveg hasznára is válhat.

A gyakorlati cenzúra során szükségszerűen fellépő nehézséget válaszában a Líra-csoport is kiemeli:

"Tekintettel arra, hogy homoszexualitás témáját a világirodalom és az ismeretterjesztő könyvek komoly hányada megjeleníti, és nem világos az sem, mit ért a jogalkotó öncélú szexualitáson, ráadásul pedig nincsen könyv, amelyről ne lehetne bebizonyítani, hogy „a hagyományostól eltérő tartalmú”, félő hogy az új törvényre hivatkozva, megszaporodnak majd a hasonló „közérdekű bejelentések”.

– írják. A magyar könyvpiac második legnagyobb szereplőjének számító (első a Libri, melyben a közelmúltban a miniszterelnökségi államtitkár által vezetett MCC szerzett tulajdonrészt) Líra-csoport attól tart, hogy ha a mostani egyedi hatósági döntésből általános gyakorlat válik, az alapjaiban rengetheti meg a teljes magyar könyvkereskedelmet. “A könyvesboltok nincsenek felkészülve előzetes tartalmi cenzúrára, erre évi mintegy 10 ezer új magyar könyv megjelenése miatt lehetőségük sincs” – írják.

A határozat általános következményei miatt vizsgálják a jogi válaszlépés lehetőségét is. A Micsoda család! esetében a kiadó a Líra szerint világossá is tette a könyv tartalmát a vásárlók előtt, hiszen már a fülszövegben feltüntették, hogy a könyv „két szivárványcsalád történetét” meséli el, a borítón pedig ott van a Szivárványcsaládokért Alapítvány neve és logója is. A kormányhivatal ennek ellenére úgy találta, hogy ennél konkrétabb figyelmeztetésre lett volna szükség.

Bár a téma kapcsán mindenkinek a melegellenessé eltérített pedofiltörvény juthat elsőre eszébe, a Pest megyei Kormányhivatal még nem erre hivatkozott, hanem a „fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról" szóló szabályozásra. A Líra szentendrei könyvesboltjában a hatóság az állítása szerint lakossági bejelentésre tartott ellenőrzést, még azelőtt, hogy a homoszexualitás „népszerűsítését és megjelenítését” valamint az „öncélú szexualitás ábrázolását” tiltó törvényt elfogadták volna.

Addig is, amíg a Líra fontolgatja a további lépéseket, megelőző intézkedésként a Líra-csoporthoz tartozó összes könyvesbolt bejáratánál általános érvénnyel elhelyeznek egy figyelmeztető feliratot, ezzel a szöveggel:

„Ebben a könyvesboltban a hagyományostól eltérő tartalmú könyveket is árulunk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!