Interaktív busz fogja járni a Kárpát-medencét a Petőfi-emlékév alkalmából

2021. június 1. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

Többek közt a Kárpát-medencét járó, interaktív Petőfi-busszal is lehet majd találkozni a 2022-2023-as Petőfi-emlékév kapcsán, melynek támogatására 9 milliárd forintot biztosít a kormány –az összeg egyenlő arányban oszlik el a bicentenáriumi programok, a vidéki múzeumok támogatása, valamint az irodalmi emlékházak és emlékhelyek fejlesztése között – írja az MTI.

Az Országgyűlés tavaly nyilvánította a 2022-es és 2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy

„Petőfi Sándor, a költőfejedelem születésének 200. évfordulója jó alkalom méltatni, újragondolni korának eseményeit és következményeit”.

Kásler Miklós a bicentenáriummal összefüggésben annak hátterét világította meg, milyen események vezettek a 19. századi reformkorhoz. Megjegyezte, hogy Petőfi nem csak nagyszerű költő volt, de a radikálisok között megjelent a politikai palettán is. Mint mondta, az 1848-as törvények tartósnak bizonyultak, és olyan viszonyok alakultak ki, amelyek biztosítani tudták Magyarország prosperitását.

Demeter Szilárd, Kásler Miklós és Bús Balázs a keddi sajtótájékoztatón. Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI
Demeter Szilárd, Kásler Miklós és Bús Balázs a keddi sajtótájékoztatón. Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke hangsúlyozta, az NKA arra fog törekedni, hogy 2022-ben a megalakuló két új ideiglenes kollégium pályázatai kapcsolódjanak az emlékévhez. A legfontosabb feladatnak a pályázatokban is a közösségépítést nevezte a pandémia miatt kialakult helyzetben. Ennek kézenfekvő eszköze a kultúra, ezért fontos annak szereplőit az államnak támogatnia. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy

  • megújul a PIM állandó Petőfi-kiállítása,
  • összenyitják a Károlyi-palota udvarát a Károlyi-kerttel,
  • interaktív Petőfi-busz fogja járni a Kárpát-medencét,
  • illetve vándorkiállítással, közművelődési, múzeumpedagógiai programokkal készülnek.

Demeter szerint Petőfi sorsa és életpályája magába sűríti mindazt, amit a reformkorban az anyanyelvi kultúra megszületése, érvényesülése, a modern magyar nemzet kialakulása, kulturális intézményeink megerősödése jelentett. Mint mondta, a bicentenáriumon megmutathatják, micsoda értéket képvisel a Kárpát-medencében található több száz magyar múzeum közgyűjteménye, emellett lehetőség lesz az elsősorban a reformkorhoz köthető irodalmi emlékházak és emlékhelyek megújítására is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!