Életszerűtlen, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni egy koncertre, mégis ez a helyzet

Életszerűtlen, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni egy koncertre, mégis ez a helyzet
Közönség a 2017-es Fishing on Orfű egyik koncertjén – Fotó: Sóki Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Alig pár nap telt el azóta, hogy a Telexen részletekbe menően összeszedtük, hogy ki, hová mehet most védettségi igazolvánnyal és anélkül, illetve kinek hol kell maszk – de ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy újabb tényező kerüljön az egyébként is rémisztően összetett egyenletbe. Mint írtuk, az, hogy a védettségi igazolvány nélküli 18 év alattiak hova mehetnek, attól függ, hogy az őket kísérő felnőttnek van-e védettségi igazolványa. Ám mint kiderült,

a jelenleg hatályos rendelet alapján ez nem általános érvényű rendelkezés, a zenés-táncos rendezvényekre nem vonatkozik. Ahhoz, hogy ide beengedjék a kiskorúakat, saját védettségi igazolványra van szükségük.

A szabályozás jelenlegi formájában meglehetősen furcsa, hiszen számos más esetben nem ennyire szigorú a rendelet, és elég komolyan érintheti a járvány miatt egyébként is jócskán megtépázott zenei szektort, ami éppen most kezdhette volna meg a talpra állást. A rendelet többek szerint is életszerűtlen, és jó esély van rá, hogy nem marad így sokáig, de még ha módosítják is, az első rendezvények szervezőit biztosan kár éri majd emiatt.

Lehet, de nem úgy

Kedves Fishingesek!
Beismerjük, hibáztunk! ’Friends & Family’ alcímet adtunk új rendezvényünknek, amit a jelenlegi szabályozások értelmében csak védettségi igazolással rendelkezők látogathatnak – életkortól függetlenül. Tudjuk, hogy sok család esetében ez a rendelet lehetetlenné teszi a részvételt.
Bízunk benne, hogy a rendeletet hamarosan módosítják, ugyanakkor a rendezvényt csak a jelenleg érvényben lévő szabályozásoknak megfelelve tarthatjuk meg. Elnézést kérünk, ha kellemetlenséget okoztunk bárkinek azzal, hogy félrevezetőnek tűnő alcímet választottunk a MiniFishingnek!

– írták szerda délután a Fishing on Orfű szervezői az augusztus végére halasztott fesztivál eredeti dátumára tervezett MiniFishing eseményében, melynek törölték is az alcímét, és azt is hozzátették, hogy nagyon sajnálják a történteket.

A különös bocsánatkérés hátterében a jelenleg érvényben lévő, 264/2021. (V. 21.) sz. kormányrendelet áll, melyet a május 21-én kiadott Magyar Közlönyben lehet megtalálni. A rendelet a hivatalosan szombaton, az ötmilliomodik beoltottal életbe lépett enyhítéseket taglalja részletesen, melyekről Orbán Viktor múlt héten, a szokásos pénteki rádióinterjújában is beszélt már. Ebben olyan intézkedéseket említett, mint a kijárási tilalom megszűnése vagy a lakodalmak újbóli megrendezésének lehetősége, de a téma szempontjából a legfontosabb pont az, hogy bár megnyílt az út a koncert- és fesztiválszezon előtt, a zenés-táncos rendezvények csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Mint azt a rendelet kiemeli, a zenés-táncos rendezvények helyszínén életkorra való tekintet nélkül, kizárólag koronavírus ellen védett személy tartózkodhat, ez alól csak a rendezvény helyszínén foglalkoztatottak élveznek kivételt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy míg moziba, színházba vagy focimeccsre bemehetnek a kiskorúak védettségi igazolvány nélkül (ha a kísérőjük rendelkezik ilyennel), a 16–18 év közötti védetteknek pedig kísérő sem kell ehhez, addig koncertekre és fesztiválokra még ebben az esetben sem engednek be kiskorúakat.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Ezt persze a rendelet megjelenése óta tudni lehetett, és nemcsak a kérdéssel foglalkozó lapok, hanem a szervezők – köztük például a MiniFishing szervezői is – tájékoztatták erről az embereket, de nem meglepő, hogy a nagyközönség számára a helyzet különösnek tűnik. Más esetekben a rendelet ennél sokkal megengedőbb – ötszáz fő alatti szabadtéri rendezvényeknél például simán megengedi a nem védett személyek részvételét, de ha ennél többen vannak jelen, akkor is lehetővé teszi a védett személy felügyelete alatt álló, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részvételét.

Ennél is fontosabb, hogy 16 év alatti gyerekeket egyelőre nem is lehet oltani, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) korábban június végére ígérte az értékelését arról, hogy be lehet-e adni a Pfizer vakcináját a 12–15 év közötti korosztályban. Ennél végül jóval előbb léptek az ügyben, a szervezet pénteken bejelentette, hogy ebben a korosztályban is javasolják a vakcina beadását, ám ez aligha fog egyik napról a másikra megtörténni, a 12 évnél fiatalabbak pedig továbbra sem kaphatnak oltást. Így jelenleg számukra az egyetlen járható út a védettségi igazolvány felé az, ha a szüleik csináltatnak nekik egy ellenanyag-vizsgálatot, ha pedig ez pozitív, akkor kérelmezik számukra az igazolvány kiállítását. Ha negatív, vagyis nem estek át a fertőzésen, akkor vége is a történetnek, nincs kártya.

Nem valószínű, hogy ez így marad

Az ügyben megkerestük a Fishing on Orfű egyik szervezőjét, Egyedi Pétert is, aki kérdésünkre elmondta, hogy a kialakult helyzet nyilván lehetetlenné teszi a családos rendezvénylátogatást, amit ők szerencsétlennek éreznek, de a rendeleteket nem ők hozzák meg. Mint mondta, végig egyértelműen kommunikálták, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni a MiniFishinget, de a Friends & Family alcímből így is lett egy kisebb félreértés. Hozzátette, hogy a legtöbben azért így is megértették, hogy mi a helyzet, és azt mondták, hogy ha augusztusra ez változik, akkor a nagy fesztiválra továbbra is szívesen mennek majd.

Egyedi azt is elmondta, hogy lát esélyt arra, hogy ez a helyzet megváltozzon, de ha a kormánynak valamiért tényleg ez az álláspontja a kérdésben, akkor nem tehetnek mást, úgy kell eljárniuk, ahogy az le van írva. Szerinte egyébként más esetekkel összehasonlítva logikailag támadható a szigorú szabályozás, és azt is elmondta, hogy a szektor azon képviselői, akik kapcsolatban vannak a döntéshozókkal, már rá is mutattak erre az anomáliára. Emiatt reméli, hogy hamarosan kedvező döntés születhet az ügyben.

A Tixa alapítójaként, illetve a Fekete Zaj fesztivál szervezőjeként egyaránt ismerhető Varga Balázs kérdésünkre szintén azt mondta, hogy érzése szerint ezt a rendeletet hamarosan módosítani fogják, mert ez így nem életszerű. Viszont ettől még az első rendezvények szervezőit nemcsak kár éri, hanem még konfliktushelyzetbe is kerülnek a törzsközönségükkel. Mint írta, az is jó kérdés, hogy ha tényleg lesz ilyen módosítás, az milyen gyorsan történik meg, mert már most parázs viták vannak a fesztiválok online felületein,

és a Tixa ügyfélszolgálatára is sokan írtak már azzal, hogy véleményük szerint a jelenlegi szabályozás negatívan diszkriminálja a 16 alattiakat, mert nekik egyelőre esélyük sincs oltást szerezni.

Fesztiválozók kártyáznak a tavalyi Fekete Zaj Fesztiválon – Fotó: Mohai Balázs / MTI
Fesztiválozók kártyáznak a tavalyi Fekete Zaj Fesztiválon – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Varga azt is hozzátette, hogy a jelenlegi felállás még egy olyan szubkultúrát megcélzó rendezvény, mint a Fekete Zaj számára is problémát jelent, hiszen a közönség egy része erre a fesztiválra is gyerekkel jár. Persze ahogy általában, úgy idén augusztus végén rendezik majd meg a Fekete Zajt, addig pedig még sok idő van a helyzet korrigálására, de a kedvezményes jegyek miatt egyáltalán nem mindegy, hogy mikor rendeződik a helyzet. A MiniFishing esetében is hasonló a helyzet – mivel egy korlátozott befogadóképességű fesztiválról van szó, a jelenlegi helyzetben simán lemaradhatnak róla olyan családok, amelyek már rég megvették volna a jegyüket.

Szerinte az így esetlegesen felszabaduló jegyek ügye is érdekes lehet majd, arra ugyanis nincs és valószínűleg nem is lesz egységes szabályozás, hogy az egyes szervezők hogyan kezelik a jegyeiket visszaváltani akaró vásárlóik helyzetét. Ha valaki erőből próbálja megoldani a dolgot, az kritikus helyzetben veszíthet embereket a törzsközönségéből, szervezői szemmel viszont az sem megoldás, hogy egy eredetileg telt házas bulinál több tucat jegy árát fizessék vissza, a fellépők gázsija ugyanis ettől is függ.

Nem biztos, hogy hiba

A különféle csoportokban a Budapest Park is gyakran felmerült a rendelet kapcsán, nem is véletlenül. Az egyik legnépszerűbb nyári koncerthelyszínre pénteken már lehet menni bulizni, június 4-én pedig a Vad Fruttik koncertjével másfél év után újra lesz élőzene is itt, így eléggé aktuális, hogy pontosan kit engedhetnek be, és kit nem. A kialakult helyzetről Pálffy András, a Budapest Park alapító-vezérigazgatója beszélt nekünk, aki azt írta,

nem tartja teljesen logikátlannak a rendeletet, mert a védettségi igazolványos beléptetés lényege az, hogy a lehető legkisebb járványügyi kockázattal lehessen tömegrendezvényeket szervezni.

Az persze szerinte is egy kellemetlen anomália, hogy ez éppen csak a koncerteket érinti, míg sok más helyre a kiskorúak védettség nélkül, védett szüleikkel el tudnak menni. Pálffy kérdésünkre azt írta, hogy rengeteg levelet kaptak az elmúlt napokban, de úgy látják, hogy nem ez az elsőszámú kérdés, ami a vendégeket foglalkoztatja, a több ezer levélnek mindössze két százaléka volt, aki emiatt kereste őket. Mivel a Parkba a 10 éven alatti gyerekek eleve belépő nélkül mehetnek be, a jegyek visszaváltása is csak egy kisebb réteget érint, de mint írta, erre természetesen lesz majd lehetőség.

Arra a kérdésre, hogy mennyire dühös most a közönségük, Pálffy hasonló választ adott, mint a Fishing szervezői. Mint írta, a legtöbb ember nagyon együttműködő és megértő, és néhány kivételtől eltekintve azért megértik, hogy ezeket a szabályokat nem ők hozzák, viszont kötelesek betartani őket. Az elmúlt időszakban rengeteg újdonsághoz kellett hozzászoknunk nem csak szervezőként, hanem bárkinek magánemberként is, most ez is ilyen – tette hozzá.

A történet ránézésre eléggé hasonlít a futball-Eb körül áprilisban kialakult helyzetre, ahol sok szurkoló szívhatta a fogát azért, mert nem volt egyértelmű, hogy a kiskorúak bemehetnek-e majd a telt házas budapesti meccsekre. Akkor a szabályozás egyértelműen kimondta, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet majd meccsre menni, ez pedig a jegyvisszaváltás határidejéig nem is változott meg.

A kormány aztán rövidesen bejelentette, hogy a 18 éven aluliak mégis részt vehetnek védettségi igazolvány nélkül is a sporteseményeken, egy nappal később pedig az UEFA oszlatta el végleg a bizonytalanságot a kérdésben azzal, hogy bejelentette, lesz erre lehetőség. Pálffy szerint azt nehéz lenne megmondani, hogy ebben az esetben is lehet-e hasonló pálfordulásra számítani, és nem is szeretne találgatni a kérdésben. Azt viszont kiemelte, hogy szerinte ez nem egy véletlen hiba, hanem egy járványügyi szempontból átgondolt döntés, ezért nem hiszi, hogy a közeljövőben módosítanák a szabályt, legalábbis az esti, éjszakai rendezvények kapcsán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!