Krisztus inge címmel forgat egész estés filmet Eperjes Károly a kommunista diktatúra keresztényüldözéséről

2021. április 28. – 11:43

frissítve

Krisztus inge címmel forgat egész estés filmet Eperjes Károly a kommunista diktatúra keresztényüldözéséről

Másolás

Vágólapra másolva

Április közepén, Máriabesnyőn kezdődött az Eperjes Károly rendezésében készülő Krisztus inge című film forgatása, ami a sajtözlemény szerint az 50-es évek azon vészterhes időszakát idézi fel, amikor a kommunista diktatúra erőszakszervezete, az ÁVH brutális támadást indított a hazai szerzetesrendek, egyházi közösségek, a kereszténység ellen. A film valós eseményeken alapul, középpontjában „a hit pajzsával küzdő ferences szerzetes, Leopold atya és a fiatal, ambiciózus ÁVH-s vallatótiszt, Keller főhadnagy párharca áll.”

Az alkotók azért tartották fontosnak, hogy egész estés filmet készítsenek „a magyarországi kereszténység legsötétebb időszakáról”, mert noha személyes beszámolók, dokumentumfilmek, kisfilmek már születtek róla, egész estés feldolgozás még nem mutatta be befogadhatóan, hogyan hurcolták el börtönökbe, internálóhelyekre, sztálinvárosi építkezésekre a kolostorokban, rendházakban élőket 1950 júniusában.

A forgatókönyv szerint Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a
háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a
kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett
kegytárgyaikat is visszakaphatták. Ez az állapot azonban nem tart sokáig, mert Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják és, kínvallatások alá vetik.

A forgatást várhatóan május végén fejezik be az alkotók, Máriabesnyő mellett Soponyán, Budapesten is vesznek fel jeleneteket. A főszerepeket Telekes Péter, Gál Tamás, Pásztor Erzsi, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Jakab Tamás, Tóth János Gergő kapták, míg mellékszerepekben többek között Derzsi János, Koltai János, Tordai Teri, Császár Angéla, és Tóth Auguszta lesz látható.

A forgatókönyvet Várnai Péter prépost írása alapján Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írta, a technikai rendező Pájer Róbert, a képi világért Csukás Sándor Balázs Béla-díjas operatőr, a látványért Fekete Mónika, míg a zenei világért Bucz Magor Soma felel. A producer a Szabó Magda írásaiból készült Az ajtót és Régimódi történetet is jegyző, szintén Balázs Béla-díjas Hábermann Jenő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!