Eszenyi még mindig dönthet Vígszínházat érintő pénzügyekben

2021. február 22. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Vígszínház korábbi igazgatójának, Eszenyi Enikőnek még mindig van ráhatása az intézmény pénzügyeire, ugyanis két olyan alapítványnak is elnökségi tagja, amelyek összesen félmilliárd forintnyi támogatás felett rendelkeznek – írja a Blikk. Az alapítványokat még Marton László hozta létre, aki korábban szintén igazgató volt. A kuratóriumukat ugyanaz a hátrom ember alkotja: Eszenyi Enikő mellett Magyar Péter korábbi produkciós igazgató, és Hegedűs D. Géza, aki jelenleg is a társulat tagja a Vígben.

Bár Eszenyi távozott a Vígszínház éléről, az alapítványokban betöltött pozíciójáról nem mondott le. Az intézmény az alapítványok kuratóriumát jogilag nem válthatja le, így Eszenyinek is engedélyezni kell azokat a költéseket, amikhez alapítványi támogatásra lenne szükség.

A Jászai Mari-díjas Eszenyi Enikő tavaly tavasszal azután mondott le a Vígszínház vezetéséről, miután több mint hatvan színész és más színházi ember vádolta meg verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel, majd a Vígszínház 245 munkatársa kérte az abúzusok és visszaélések minél alaposabb feltárását. (Hasonló történetekről nemrég Molnár Áron színész is mesélt a Partizán műsorában.) Eszenyit Rudolf Péter váltotta a Vígszínház élén, aki a Blikknek most azt mondta:

„Eszenyi Enikő visszalépett a Vígszínház vezetői pályázatától, azonban az alapítványok kuratóriumi pozícióiról nem mondott le, hasonlóan Magyar Péter volt produkciós igazgatóhoz, aki már szintén nincs a korábbi pozíciójában. Így természetesen minden felmerülő kérdés kapcsán hozzájuk kell fordulnunk.”

Rudolf szerint a Vígszínház kollektívája nem tud változtatni az alapítványok elnökségének összetételén, a művészeti tanács pedig hiába vetette fel, hogy a gördülékenyebb munka érdekében olyan vezetői legyenek az alapítványnak, akik a színház kötelékébe tartoznak. A Vígszínház jelenlegi igazgatója a Blikknek arról is beszélt, hogy

  • az alapítványi támogatásokat a fiatal színészek a korábbi évekhez hasonlóan megkapták;
  • az aktuális ügyek és a járvány miatti támogatások kifizetése ugyanakkor nehézkessé vált;
  • nincsenek pontos információi arról, hogy az alapítványok a rendelkezésükre álló összegből mire költöttek a pandémia alatt.

A Jászai Mari-díjas Csőre Gábor, aki Eszenyi ideje alatt a társulathoz tartozott, most pedig a volt igazgató ügyét vizsgáló bizottságnak is tagja, az alapítványi helyzetről azt nyilatkozta:

„Ezek az alapítványok a színház dolgozóiért jöttek létre, a kettő együtt ötszázmillió forintból gazdálkodik. Most, hogy a színészek nehéz helyzetbe kerültek, lenne mire költeni ezt a pénzt. Ehhez viszont Eszenyi Enikőtől kell engedélyt kérni, aki ellen ezek a nehéz helyzetbe került színházi dolgozók vallottak. Nem könnyű helyzet, nem is szerencsés. Morálisan megkérdőjelezhető ez a magatartás. Ha lenne lelkiismerete, lemondana, és átadná a helyét az új vezetésnek.”

Hegedűs D. Géza, az alapítványok kuratóriumának egyetlen olyan tagja, aki jelenleg is tagja a Vígszínház társulatának is, nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Eszenyi Enikő a Blikk megkeresésére nem reagált, a cikk megjelenése óta a Telex sem tudta elérni, pedig szerettük volna megkérdezni arról, hogy ő hogyan látja az alapítványokban betöltött szerepét. Ha reagál az ügyre a Vígszínház korábbi igazgatója, cikkünket természetesen frissítjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!