Vidnyánszky: Aki politikai aktivizmussal büntet, az csak fokozza a megosztottságot

2021. január 26. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház honlapján tett közzé egy nyílt levelet, amit a Berliner Ensemble igazgatójának címzett. Oliver Reese egy, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásáról szóló beszélgetést szervezett.

Vidnyánszky és Reese szembenállása szeptemberben kezdődött. Reese az SZFE tanárait és diákjait támogatva lemondta a Berliner Ensemble szereplését a Nemzeti Színház által szervezett MITEM fesztiválon. Reese később azt mondta a HVG-nek, hogy szerinte az SZFE birtokbavételével a kuratórium átlépte a vörös vonalat.

A múlt héten aztán Autonómia és Szolidaritás címmel online kerekasztal-beszélgetést szervezett a Berliner Ensemble, ahol a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyét tárgyalták. A beszélgetésen Reese mellett részt vett Enyedi Ildikó, Mundruczó Kornél, Milovits Hanna, az SZFE hallgatója, Christoph Lepschy, a Salzburgi Zeneművészeti Egyetem szenátusának elnöke és Tőkey Éva, a Freie Ungarische Botschaft aktivistája, írja a Hvg.hu.

Reese ezen konferencián arról beszélt, hogy mire értesültek az SZFE ügyéről, addigra már elfogadták Vidnyánszky meghívását a MITEM-re, ezt vissza kellett mondaniuk, mert szerinte Vidnyánszkynak erőteljes szerepe volt az SZFE elleni „jobboldali támadásban”.

Vidnyánszky most erre a beszélgetésre reagált a Nemzeti Színház honlapján. Az igazgató azt írta, sajnálja, hogy Reese nem beszélt arról, hogy korábban már kétszer is részt vett a Berliner Ensemble a MITEM-en, Reese pedig kurzust is vezetett kaposvári hallgatóknak.

Vidnyánszky azt írta, hogy a MITEM programja nagyon színes, például a migrációs válság közben belgiumi emigráns és hazájukban működő arab színházak is kaptak egy minifesztivált.

„A MITEM évek óta alkalmat kínál arra, hogy a legkülönbözőbb világlátású alkotók összejöjjenek, és szabadon megmutassák a magyar közönségnek és egymásnak, mit gondolnak a világról, művészetről, színházról. A MITEM jó alkalom arra, hogy a politikai megosztottság felett a művészet képezzen hidat. Aki ebből kivonja magát, és politikáját helyezi a művészet szabadsága elé, az a maga művészetét politikai eszközzé fokozza le” – írta a Nemzeti Színház igazgatója.

Vidnyánszky szerint annak a felelősségét is vállalnia kell Reese-nek, hogy elvágta a párbeszéd lehetőségét azzal, hogy visszamondta a vendégjátékot, és más választ nem akart adni. „Mert fontos világossá tenni, mi a felelőssége annak, aki a párbeszédet felrúgja, aki a kinyújtott kezet nem fogadja el, aki politikai aktivizmusával büntet, és végső soron csak fokozza az amúgy is mindannyiunk életét megnehezítő megosztottságot.”

„Én művészként, színházigazgatóként, a MITEM vezetőjeként a világnézetileg egyet nem értők közeledésében, párbeszédében bízom, ezen dolgozom” – írta Vidnyánszky.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!