Nézze roma alkotók filmjeit ingyenes online filmfesztiválon

2020. december 5. – 17:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

December 10-én és 11-én online regisztráció után ingyenes online filmfesztiválon felnőtteknek és gyerekeknek szóló műveket nézhet bárki, aki cigány alkotók kedves történeteitől a történelmi valóságot hűen ábrázoló, elgondolkodtató drámáira vágyik. A filmek angol és egyes esetekben magyar felirattal tekinthetők meg.

Roma alkotók művei és roma témákról szóló filmek kerülnek itt terítékre, a filmek után nemzetközi emberjogi és filmes szakemberek segítenek az alkotások értelmezésében.

Egyes roma alkotók munkája nem roma témát dolgoz fel: Pablo Vega és csapata a tanzániai wagogo nép zenéjét mutatják be különleges művészi vízióval az Afrika: az ütemben (december 11, 19:00), Hamze Bytyci egy lengyel zsidó holokauszt-túlélő nő igaz történetét mutatja be a Hiszek a szeretetben című filmjében (december 10, rövidfilm szekció, 20:40), a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatójának, Bársony Katalinnak az Irvin Mujčićcímű munkája pedig egy egyedi portréfilm a srebrenicai mészárlásról egy túlélő történetén keresztül, mely a díjnyertes Mundi Romani sorozat része (december 11, 20:30.)

A fesztivál második napján december 11-én 17:30-kor indul a gyerekeknek szóló szekció, aminek az a célja, hogy

a legkisebbeket is megszólítsa olyan művekkel, amelyek a roma kultúrát népszerűsítik és a kulturális különbségek békés áthidalásának fontosságát hirdetik.

Ebben a szekcióban foglal helyet a Kecskemétfilm Cigánymesék sorozatának két része, a Hogyan lett az emberés a A Nap és a Holdtörténete című rajzfilmek.

A Bango Vassil című animációs film is először látható itt a magyar közönség számára. Az elsősorban kicsiknek szánt, de minden korosztály számára élvezhető, kedves rajzfilm az együttműködés fontosságát hangsúlyozza a balkáni országokban népszerű Bango Vassil nevű védőszent legendájának modern feldolgozásával.

Részlet Nap es a Hold története című animációs filmből
Részlet Nap es a Hold története című animációs filmből

Egy másik nagyszerű magyar premier a romániai roma rabszolgaságot hűen ábrázoló rövid játékfilm, a Felszabadító levél. A díjnyertes színésznő és elsőfilmes rendezőnő, Alina Serban igaz történeten alapuló rövidfilmjéből a jövőben egész estés film fog készülni. Érdemes tehát már most megismerkedni a tizenkilencedik századi nemesi házban szolgáló anya és fia történetével és a rendezőnő nagyszerű képi világával, melyen keresztül érzékletesen adja át az adott kor szellemét és nehézségeit.

A filmfesztivál első napjának fénypontja és egyben nyitófilmje a december 10-én, 19:00-kor vetített The Deathless Woman, vagyisA halhatatlan nő lesz, mely egy borzongató szellemtörténet: újragondolása a romák történelmének. A hibrid, dokumentalista és játékfilmes eszközökből építkező mű 77 évet ölel fel, a náci rémtettektől a szélsőjobboldali ideológiák mai újjáéledéséig, felölelve Európa elmúlt majd száz évét, a roma közösség aspektusából.

Az alkotók és a panelbeszélgetések résztvevői közül többen is a Nemzetközi Roma Filmbizottság tagjai, köztük Bársony Katalin, Galya Stoyanova, Pablo Vega, Hamze Bytyci, Sami Mustafa és Artur Conka. A panelbeszélgetés résztvevői között van még Daróczi Ágnes és Margareta Matache, a Harvard professzora is.

A Romédia Alapítvány már 1992 óta dolgozik azon, hogy független, saját hangot biztosítson az európai roma közösség számára a médiában.

>>A Telex legfrissebb híreit itt találja.<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!