Irán: Bármely ország, ami segíti Izraelt a harcban, legitim célpontnak minősül

2024. október 3. – 07:30

frissítve

Irán: Bármely ország, ami segíti Izraelt a harcban, legitim célpontnak minősül
Egy férfi egy lebombázott utcán sétál október 3-án az izraeli éjszakai légicsapások után Bejrútban – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Csütörtök este egy ciszjordániai menekülttábort bombázott Izrael, többen meghaltak.
  • Izrael eltökélt a libanoni művelet folytatásában, teljesen fel akarják számolni a határ környékén lévő „terrorista infrastruktúrát”, hogy visszaköltöztethessék az észak-izraeli lakosokat otthonaikba.
  • Joe Biden szerint megvitatják a csapásmérés lehetőségét az iráni olajiparra és olajtartalékra, amitől rögtön megugrott az olajár. Irán közölte: az Izraellel fennálló konfliktusukba izraeli oldalon beszálló országokat legitim célpontnak tekinti.
  • A katari emír szerint ami a régióban zajlik, az kollektív népirtás, az EU-s külügyi főképviselő pedig azt írta, hogy Izrael Bejrút bombázásával megsértette a nemzetközi humanitárius jogot.
  • Már 1,2 millió embernek kellett elhagynia az otthonát az izraeli támadások miatt. Az IDF újabb 25 libanoni település evakuálására szólította fel a helyieket.
  • Izrael azt állítja, hogy három hónapja megöltek három gázai Hamász-vezetőt.
  • Éjszaka Bejrút központját is izraeli légicsapás érte, legalább kilencen meghaltak, köztük hét egészségügyi és mentődolgozó is.

Csütörtök este a Tulkarem menekülttábor területén csapott le az izraeli hadsereg. Helyi jelentések szerint több ember meghalt, a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma 16-ra tette a halálos áldozatok számát. A Palesztin Vörös Félhold külön közölte, hogy legalább öt ember meghalt. Az IDF egyelőre nem hozott nyilvánosságra további részleteket a menekülttábort ért csapásról.

Az X-en terjedő beszámolók és videók alapján egy kávézót ért a csapás, és ez volt az első alkalom a második intifáda (a terület izraeli megszállása elleni palesztin felkelés) ideje óta, hogy Ciszjordániában izraeli vadászgép csapott le.

(Sky News)

Az izraeli hadsereg folytatja a Hezbollah célpontjainak támadását Bejrútban, a Bekaa-völgyben és Dél-Libanonban – közölte Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke csütörtökön videóüzenetben. A hadsereg eltökélt a Hezbollah infrastruktúrájának megsemmisítése ügyében a libanoni határ közelében, mondta.

Halevi szerint a korábban kitelepített, határ környékén élő lakosok visszatérésének feltétele, hogy „elpusztítjuk a terrorista infrastruktúrát, amelyet a Hezbollah a határ közelében épített ki azért, hogy parancsra rajtaüthessenek közösségeinken és izraeli civileket ölhessenek meg.” „Nem fogjuk hagyni, hogy a Hezbollah megtelepedjen ezeken a helyeken” – mondta.

Izrael azzal védekezik a civil áldozatok miatti negatív nemzetközi visszhang közepette, hogy a Hezbollah szándékosan bejrúti lakóházak alá telepített fegyverraktárakat, veszélyeztetve ezzel a környék lakosságát. Halevi üzenetében azt mondta, hogy az izraeli csapatok „felkészültebbek és kiképzettebbek, mint valaha, fel vannak vértezve a gázai műveletek tapasztalataival, és egyértelmű az előnyük a harctéren”.

Az IDF azt is közölte ma, hogy csütörtökön vadászgépeik a Hezbollah 15 bejrúti bázisa ellen hajtottak végre csapásokat. A célpontok között fegyvergyártó létesítmények, fegyverraktárak és más infrastruktúrák voltak – állítják hozzátéve, hogy tettek lépéseket a civil károk enyhítésére, többek között „precíziós lőszereket” és légi megfigyelést alkalmaztak.

Szeptember második felében a libanoni egészségügyi minisztérium becslése szerint legalább 1100 libanoni áldozata volt az izraeli csapásoknak.

(CNN, Times of Israel)

Teheránban helyi beszámolók szerint új állami óriásplakát-kampány indult az egyre feszültebb közel-keleti helyzetre reagálva. A város egyik központi helyszínén például egy teljes épületet elfoglaló méretben kitették az Izrael elleni (egyébként kevéssé sikeres) rakétatámadásról készült képet, és ráírták: „Ha háborút akartok, mi a háború mesterei vagyunk”. Alatta közvetlenül ez szerepel: „Izraelt el kell törölni a föld színéről, és ez a történet kezdete”.

A város egy másik pontján egy sima piros plakátot fényképeztek, ami a rezsimet dicsőíti: „Irán tüzet gyújt a történelem sötétjében” – olvasható rajta.

(Al Jazeera)

Izraeli és amerikai tisztségviselők közlése szerint tíz év fogság után kiszabadítottak egy jazidi nőt, Fawzia Amin Sidót Gázában. A héten végrehajtott műveletben Izrael, Jordánia és Irak is részt vett. A nőt 11 évesen rabolta el Irakban az Iszlám Állam, majd Gázába vittek és ott tartották rabságban.

A jazidik egy főként Irakban és Szíriában élő vallási kisebbség. Az Iszlám Állam 2014-ben lerohanta az észak-iraki Szindzsárban élő jazidi közösséget, férfiak ezreit mészárolta le, a lányokat és a nőket pedig rabszolgasorba taszították. Az izraeli hadsereg szerint a most 21 éves nő Gázában élő fogvatartója az Izrael és a Hamász közötti háborúban halt meg, valószínűleg egy légicsapás során.

Iraki tisztviselők hónapok óta kapcsolatban álltak a nővel, és továbbították a tőle származó információikat amerikai tisztviselőknek, akik Izrael segítségével megszervezték a nő kijutását a Gázai övezetből – állítja egy, az ügyet jól ismerő forrás.

(The Guardian)

Az Egyesült Államok kormánya saját repülőutakat szervezett Libanonból Isztambulba, hogy ki tudja hozni állampolgárait az izraeli offenzíva után, mivel a kereskedelmi járatok nem mindenki számára megfizethetők. Matthew Miller külügyi szóvivő közölte, hogy a csütörtökön felszállt második repülőn 134-en utaztak, de a Middle East Airlines légitársasággal is együttműködnek az amerikaiak számára fenntartott helyek számának növelésében: „Az elmúlt héten több mint 1400 helyet tettünk elérhetővé a Libanonból induló járatokon, és sok hely továbbra is rendelkezésre áll” – mondta Miller csütörtökön.

(CNN)

Izrael libanoni offenzívája „tönkreteszi az országot” – mondta Amin Salam libanoni gazdasági miniszter a CNN-nek. Salam elítélte a Bejrút központjában csütörtök reggel végrehajtott csapást, amely 2006 óta az első volt a városnak ebben a részében. Salam azt mondta, a több mint 1 millió libanoni és szíriai lakos Libanonból való kitelepítése „hosszú távú probléma” lesz a kormány számára, amelyet még akkor is kezelni kell, ha tűzszünet lép életbe.

„A kórházak tele vannak emberekkel, az iskolák tele vannak emberekkel, az emberek az utcán alszanak, és ez a háború folytatódik. Én úgy látom, hogy ennek a háborúnak nincs célja. Csak tönkreteszi az országot” – mondta a miniszter.

A helyzet komolyságára hívta fel a figyelmet Michael Adams, a CARE International humanitérius szervezet munkatársa is a portál érdeklődésére. „A libanoni szükségszállásokon tartózkodók közel fele gyermek, és a létesítmények kapacitásukon felül működnek, a menedékhelyek túlzsúfoltak”, mondta Adams, ski szerint a nőket és a lányokat aránytalanul nagy mértékben érintette a légicsapások okozta kitelepítés.

Az izraeli hadsereg azt állítja, megölt több Hezbollah-parancsnokot egy dél-libanoni katonai építményre mért csapással, amit az izraeli légierő és a Golani-dandár közös művelete során hajtották végre. Ez az egység az elmúlt nap folyamán szárazföldi rajtaütéseket hajtott végre Dél-Libanonban. Az IDF azt is közölte, hogy egy másik csapás során egy másik katonai építményt is megsemmisített, valamint fegyvereket és más felszerelést foglalt le a rajtaütésekkel.

A műveletek során ugyanakkor embervesztesége is keletkezik az IDF-nek: friss közlés szerint szerdán meghalt egy katonatisztjük a dél-libanoni harcokban, ezzel ő a kilencedik izraeli, aki meghalt a szárazföldi offenzíva kezdete óta. A 21 éves Ben Zion Falach az ejtőernyős dandár 202. zászlóaljának tisztje volt – áll az IDF közleményében. A Hezbollah eközben már 17 izraeli katona likvidálásáról számolt be a hivatalos Telegram-csatornáján, ezt Izrael nem kommentálta.

(CNN, Reuters)

Irán New York-i ENSZ-képviselete csütörtökön kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint azok az országok, amelyek segítenék az izraeli támadást Irán és szövetségesei ellen, iráni célpontnak minősülnek:

„Amennyiben bármely ország segítséget nyújt az agresszornak, az ugyancsak bűnrészesnek és legitim célpontnak tekintendő. Azt tanácsoljuk az országoknak, hogy tartózkodjanak attól, hogy belekeveredjenek az izraeli rezsim és Irán közötti konfliktusba, és határolódjanak el” – áll a közlésben. Ez elsősorban az Egyesült Államok számára lehet figyelmeztetés, csütörtökön ugyanis Biden elnök közölte, hogy fontolgatják az iráni olajlétesítmények elleni csapást, miután Teherán a napokban rakétázni kezdte Izraelt.

Irán azt is hangsúlyozta, hogy közvetlenül nem kommunikálnak az általuk agresszoroknak tekintett országokkal, csak svájci diplomatákon keresztül küldenek üzeneteket. Korábban viszont még azt állították, hogy Katart használják közvetítőként az USA felé.

(The Guardian)

Észak-Izraeli lakosságát arra utasította a kormányuk, hogy maradjanak az óvóhelyek közelében, mert bárkikor jöhetnek rakétatámadások a Hezbollah irányából. Az IDF szerint ma közel 200 rakétát lőttek már ki Észak-Izraelre, de sérültekről, károkról egyelőre nem érkeztek hírek.

(Times of Israel)

Görögország is evakuációra szólította fel a Libanonban tartózkodó állampolgáriat, a Görög Légierő C130-as gépén görögöket és ciprusiakat mentenek Bejrútból.

Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters
Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters
Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters

A nyersolaj ára 5 százalékkal emelkedett, miután Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok „megvitatja” annak lehetőségét, hogy Izrael csapást mérjen Irán olajiparára, válaszul arra, hogy Teherán kedden rakétákat lőtt ki Izraelre – írja a BBC.

Irán a világ hetedik legnagyobb olajtermelője, termelésének mintegy felét külföldre exportálja – főleg Kínába. Irán Izrael elleni rakétatámadása óta a kőolaj hordónkénti ára 10 százalékkal (77 dollárra) emelkedett a kulcsfontosságú Brent-kőolaj esetében.

Ez még mindig az év elején tapasztalt szint alatt van, mivel a gyengébb kínai kereslet és a szaúd-arábiai bőséges kínálat csökkenti az árakat.

Ettől még aggódhat az olajpiac: bármilyen eszkaláció elzárhatja-e a Hormuzi-szorost, amelyen az olajszállító tartályhajók forgalmának egyharmadának és a fagyasztott LNG-gáz ötödének kell áthaladnia.

Az erre vonatkozó kérdésekre válaszolva Joe Biden leszögezte, hogy csütörtökön Izrael nem fog csapást mérni Iránra, vagy az ország olajtartalékaira.

Az iráni olajlelőhelyek elleni esetleges izraeli csapásokról Biden azt válaszolta: „Ezt megvitatjuk. Szerintem egy kicsit… Na mindegy” – mondta. Hozzátette: nem arról van szó, hogy ne engednék ezt Izraelnek, csak tanácsot adnak. Biden szerdán azt is világossá tette, hogy nem támogatja az iráni nukleáris létesítmények elleni izraeli támadást.

Az elnök azt nem volt hajlandó felvázolni, hogy az Egyesült Államok milyen szankciókat fontolgat Irán ellen, csak annyit mondott, hogy előbb beszél erről Iránnak, mint a médiának.

Az ügy előzménye, hogy az iráni Forradalmi Gárda által indított nagyszabású rakétatámadásokat követően Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Irán fizetni fog a „nagy tévedésért”.

(BBC)

Az elmúlt 24 órában huszonnyolc egészségügyi dolgozó vesztette életét Libanonban – jelentette az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy sok egészségügyi dolgozó nem is jelentkezik szolgálatra, mivel bombázások miatt elmenekült.

Az is kiderült, hogy a tervek szerint pénteken egy nagyobb csomag traumatológiai és egészségügyi felszerelést szállítottak volna Libanonba, de ezt az ország feletti repülési korlátozások miatt nem fog megtörténni.

(BBC)

A Hezbollah állítása szerint bejrúti médiakapcsolati irodájának otthont adó épületet érte több találat is a csütörtöki nap folyamán – közölte a BBC-vel a Hezbollah szóvivője.

Azt az emeletet, ahol a Hezbollah irodája található, nem találták el – tették hozzá. Izrael ezzel szemben azt állítja, hogy a szervezet hírszerzési főhadiszállását célozták meg, és találták el.

Egy libanoni tévécsatorna felvételeket is közölt a támadásról: ezeken látszik, ahogy sűrű füst száll fel egy épületből, amelyben több üzlet és üzlet is található. Az épületet lakóépületek veszik körül.

Az izraeli hadsereg szerint légiereje csapást mért a Hezbollah bejrúti hírszerzési főhadiszállására – írja a CNN.

A csapások a libanoni főváros déli részét érték. A közlemény szerint a helyszínen ott voltak az egységhez tartozó terroristák, parancsnoki központok és hírszerzési eszközök. Az IDF állítása szerint a főhadiszállásból irányítják és koordinálják a Hezbollah hírszerzési tevékenységét.

Firass Abiad libanoni egészségügyi miniszter szerint 2023. október 8., vagyis az izraeli-palesztin háború kezdete óta 1974 ember – köztük 127 gyermek – halt meg izraeli támadásokban Libanon területén.

A libanoni hatóságok által kedden bejelentett halálos áldozatok száma még 1873 volt. A mostani adat alapján tehát egy napon belül 101 ember vesztette életét a csapásokban.

Légicsapásban megsérült házak Bejrút déli városrészében – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
Légicsapásban megsérült házak Bejrút déli városrészében – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

Abiad szerint emellett hogy 9384 ember megsérült.

(BBC)

Lelőttek egy késsel felfegyverkezett palesztint a Júdeai Regionális Brigád bázisának bejáratánál, a Ciszjordánia déli részén fekvő Hebron közelében – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF).

Az incidensnek nincsenek sérültjei – írja a Times of Israel az IDF közleménye alapján.

A libanoni hadsereg közleménye szerint Izrael légicsapást hajtott végre az egyik, dél-libanoni katonai támaszpontjuk ellen, és a konfliktus során először a libanoni katonák visszalőttek.

Mivel Izrael hivatlosan a Hezbollahhal küzd, nem Libanonnal, ez az első eset, hogy libanoni katonák visszalőttek az izraeliekre. Azonban ma ez már a második eset, hogy egy libanoni katonával egy izraeli légicsapás végzett.

(Times of Israel)

Az Emirates légitársaság három napra felfüggeszti a Dubajból Irakba, Iránba és Jordániába tartó járatait. Okként a régióban zajló konfliktust jelölték meg.

„A Dubajon átutazó, iraki, iráni és jordániai végállomással rendelkező utasok további értesítésig nem utazhatnak a kiindulási pontjukon”

– közölte a légitársaság, ami a múlt héten törölte az összes Bejrútba tartó járatát, egészen október 8-ig.

(BBC)

A CNN tudósító szerint újabb robbanások rázták meg a libanoni fővárost, és látják is, ahogy fekete füst szállt fel a déli városrészekből.

A libanoni állami média szerint Izrael három támadást hajtott végre a városban található célpontok ellen. A Guardian tudósítója szerint a Hezbollah médiaközpontját is találat érte.

A média iroda egyik tisztviselője azt mondta, hogy a robbanás ellenére biztonságban vannak.

(CNN, Al-Dzsazíra, Guardian)

A Lebanoni Vörös Félhold segélyszervezet közleménye alapján négy munkatársuk megsérült, miután légicsapás érte őket, miközben a libanoni-izraeli határ mellett található Taybeh-ből próbáltak sérülteket evakuálni.

A szervezet azt állítja, hogy a munkájukról előre értesítették az ENSZ békefenntartóit, de így is célpontokká váltak. A segélymunkásokat a libanoni hadsereg katonái kísérték, egyik meghalt a támadásban. A libanoni hadsereg Izraelt okolja a támadásért.

(Guardian)

Josep Borrell EU-s külügyi főképviselő azt írta az X-en, hogy Izrael a libanoni főváros bombázásával megsérti a nemzetközi humanitárius jogot.

„Az IDF az éjszaka folyamán ismét egészségügyi dolgozókat vett célba Bejrút központjában: 7 embert, köztük mentősöket öltek meg. A civilek nemcsak áldozatokká válnak a támadások során a sűrűn lakott területeken, hanem a sürgősségi ellátástól is megfosztják őket. Elítélem a nemzetközi humanitárius jog megsértését”

– írta.

Két belga újságíró is megsérült, mikor csütörtök hajnalban a Bejrútot ért izraeli légitámadásról tudósítottak. Ezt a tévéadójuk, a VTM is megerősítette.

Robin Ramaekers tudósítónak többek között az arca sérült meg, több helyen eltört, míg Stijn De Smet operatőr lábsérüléssel szorult ellátásra. Külön kórházakban kezelik őket, de a csatornatulajdonos DPG Media szerint a körülményekhez képest jól vannak.

Stijn De Smet (bal) és Robin Ramaekers (jobb)– Fotó: Stijn De Smet és Robin Ramaekers / DPG Media
Stijn De Smet (bal) és Robin Ramaekers (jobb)– Fotó: Stijn De Smet és Robin Ramaekers / DPG Media

„Természetesen News City szerkesztőségében mindent megteszünk, hogy segítsünk Robinnak és Stijnnek. Kapcsolatban állunk Robinnal és Stijnnel, valamint a családjukkal is. A belga nagykövetséget is értesítettük, amely a helyszínen támogatja kollégáinkat. Mindent megteszünk azért, hogy minél hamarabb hazatérjenek. Teljes figyelmünk most rájuk összpontosul”

– nyilatkozta Nicholas Lataire, a hírműsor szerkesztője.

Ramaekers és De Smet is több mint 10 éve tudósít különböző konfliktusokról és háborús területekről, amire külön képzést is kaptak.

Az IDF 25 Dél-Libanoni település, köztük a több tízezres lakosú Nebatieh evakuálására szólította fel a helyieket, ami valószínűleg a további eszkaláció jele lehet, és azt jelentheti, hogy Izrael már nemcsak a határmenti területekre hatolna be.

„A Hezbollah tevénykenysége arra kényszeríti az IDF-et, hogy fellépjen ellene. Az IDF nem akarja önt bántani”

– írta arabul az IDF.

A közlemény szerint a saját biztonsága érdekében mindenkinek el kell hagynia az otthonát, mert aki Hezbollah-fegyveresek közelében van, vagy a szervezet épületei, fegyverei körül, veszélybe kerül. Hozzátették, hogy minden ház, amit a Hezbollah katonai célokra használ (ami egy igen tág megfogalmazás), célpontnak számít.

Külön kiemelték, hogy mindenki észak felé meneküljön, mert délen hadműveleteket hajtanak végre. Hozzátették, hogy jelezni fogják a civil lakosság felé, ha hazatérhetnek. Tegnap 24 települést neveztek meg, egy nappal korábban pedig 28-at.

(X, Times of Israel)

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint hatról kilencre emelkedett a Bejrútot ért reggeli izraeli légicsapásokban meghaltak száma. Több mentős és katasztrófavédelmis is van az áldozatok között.

A BBC bejruti tudósítója szerint a célpont egy lakóház volt, amiben egy Hezbollah-hoz köthető egészségügyi szervezetnek is voltak irodái.

A támadásban 14-en megsérültek, több maradványt DNS alapján próbálnak azonosítani. Izrael 2006 óta először támadta meg a libanoni fővárost, és a Hezbollah elleni akciónak eszkalációja óta már 1000-en haltak meg a légicsapásokban, és több mint 1 millióan kényszerültek elhagyni az otthonaikat.

(BBC, CNN)

Az Európai Unió egy 30 millió eurós humanitárius segélycsomagot ad Libanonnak, hogy segítsen az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus miatt kialakult válsághelyzet kezelésében. Ezt Ursula von der Leyen jelentette be csütörtökön.

„Az új támogatásunk biztosítja, hogy a civilek megkapják a nélkülözhetetlen segítséget ezekben a nagyon nehéz időkben. Rendkívül aggaszt a közel-keleti feszültségek folyamatos fokozódása. Minden félnek mindent meg kell tennie az ártatlan civilek életének védelme érdekében”

– mondta Von der Leyen.

Ez a 30 millió a hétvégén bejelentett 10 millió eurós segélycsomag mellett jár Libanonnak, így az EU idén már 100 millió eurónyi humanitárius segéllyel támogatta az közel-keleti országot.

(Times of Israel)

Az IDF bejelentette, hogy három hónapja megöltek három Hamász-vezetőt Gázában. Rávvi Musztafa az IDF szerint a gázai Hamász-kormány miniszterelnöke volt, Szaméh al-Szírádzs és Számi Óudéh pedig a szervezet biztonsági vezetői voltak.

Az IDF szerint egy észak-gázai földalatti létesítményben tartózkodtak, amit izraeli légicsapás ért. A hadsereg szerint a Hamász azért nem jelentette be a vezetők halálát, hogy ne zuhanjon be a morál.

„Musztafa a Gázai övezetben a Hamász politikai irodájának legmagasabb rangú személyiségének számított, és a háború alatt fenntartotta a Hamász-rezsim polgári irányítását, miközben egyidejűleg terrorista tevékenységet folytatott Izrael ellen”

– írta az IDF. Hozzátették, hogy a Hamász új vezetőjének augusztusban kinevezett Jahjá Szinvár jobbkeze volt. Szinvár a jelenlegi információk szerint még életben van, valahol a Gázai övezetben.

(BBC, Times of Israel, AP)

A Hezbollah azt állítja, hogy izraeli katonák megpróbáltak behatolni Libanonba egy határátkelőnél, de visszaszorították őket. Az eset a Fatima-kapunál történt, elvileg ágyúzással hárították el a támadást.

Az IDF nemrég jelentette be, hogy nyolc katonájuk halt meg az összecsapásokban. A Hezbollah által említett esetet nem kommentálták.

A libanoni szervezet közleményben azt is írta, hogy katonái összesen hét helyen csaptak össze valamilyen formában izraeli erőkkel. Adamitnál rakétákkal támadtak az IDF-katonákra, az Al-Raheb katonai bázisnál pedig Burkan rakétákkal. Mindkét eset Észak-Izraelben történt.

Nem sokkal ezelőtt azt állították, hogy Stúla és Raheb között is rálőttek izraeli katonákra, helyi idő szerint kora reggel pedig Felső-Galileában és Misgav Amnál és a Hanita katonai támaszpontnál lőttek rá az IDF egységeire.

(Times of Israel, Al-Dzsazíra)

Már 1,2 millió libanoni kényszerült elhagyni a lakhelyét az izraeli támadások miatt – mondta Nasser Jasszin, Libanon ügyvezető környezetvédelmi minisztere.

„Versenyt futunk az idővel, hogy elhelyezzük őket, és már több mint 870 olyan menedékhely van, különösen Bejrútban és Libanon hegyén, ahol az iskolák elérték a maximális befogadóképességüket”

– mondta.

Szerinte a libanoni kormány mellett többen is szorgalmazzák a tűzszüneti megállapodást, például arab oldalról Egyiptom és Katar, vagy Franciaország.

„De egyértelmű, hogy az izraeli oldalt nem érdekli a nemzetközi jog vagy megoldások”

– tette hozzá.

(Guardian)

Az IDF jelentése szerint az elmúlt 24 órában a Hezbollah 60 harcosával végeztek a dél-libanoni behatolásuk/inváziójuk során, és a légierő több mint 200 célpontot talált el Libanonban.

Az izraeli hadsereg szerint éjszaka a Hezbollah 15 tagja tartózkodott egy dél-libanoni városházában, ahol az IDF állítása szerint a szervezet fegyvereket tárolt, és amit a légierő vadászbombázói és egy katonai osztag sikeresen szétlőtt. Arról nem írnak, hogy civilek tartózkodtak-e az épületben.

(Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!