Az október 7-i támadás kitervelőjét nevezték ki a Hamász új vezetőjének

2024. augusztus 6. – 23:35

Az október 7-i támadás kitervelőjét nevezték ki a Hamász új vezetőjének
Yahya Sinwar 2023 áprilisában egy gázai tüntetésen – Fotó: Majdi Fathi / Nurphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Yahya Sinwar, az október 7-én Izrael ellen indított terrortámadás kitervelője lett a Hamász új vezetője – írja a Guardian. A szervezetnek azért kellett új vezetőt találnia, mert július végén megölték a szervezet Teheránban tartózkodó politikai vezetőjét. A Hamász és Irán is Izraelt okolja a támadásért, és megtorlással fenyegettek.

Sinwar eddig is magas rangú pozíciót töltött be a szervezet katonai szárnyában, és nagy valószínűséggel a Gáza alatti alagútrendszerben rejtőzködik. Őt tartják a szervezet gázai döntéshozójának így ő ítélkezik a 120, még a régióban fogvatartott izraeli túsz sorsa felett.

Elődje, Ismail Haniyeh irán új elnökének beiktatásán vett részt, amikor meggyilkolták. Szakértők szerint politikai vezetőként nem sok befolyása volt az inkább Sinwar által irányított katonai szárny felett, de az Izraellel való egyeztetés kulcsfigurája volt, gyakorlatilag közvetítő szerepe volt Izrael és Sinwar között.

Az új vezető a szervezet alapítása óta a Hamászban van, ő lehet a legbefolyásosabb tagja. Korábban a hírszerző részleget vezette, és 23 évet töltött egy izraeli börtönben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!