Már most felkészült a télre az EU, a gáztározók 90%-os töltöttségen vannak

2024. szeptember 17. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tagországai készen állnak a télre, a tagállami gáztartalékok 90 százalékos szint felett vannak – közölte Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa Strasbourgban az MTI tudósítása szerint.

Az Európai Parlament plenáris ülésének az energiaunió helyzetéről folyatott vitáján Simson azt mondta, a tagállamoknak segíteniük kell Ukrajna és Moldova energiaellátását a téli hónapokban, és támogatniuk kell az orosz támadásokban megrongált létfontosságú, az energiaellátás biztosításához szükséges infrastruktúra újjáépítését.

Az energiaügyi biztos szerint az orosz energiától való függőség megszüntetése jól halad, a tiszta energiára való átállást az EU és tagállamai megkezdték. Az orosz gáz részesedése az uniós behozatalban a 2021-es 45 százalékról 2024 júniusára 18 százalékra esett vissza, miközben a Norvégiától és az Egyesült Államokból származó import nőtt. Simson sürgetőnek nevezte, hogy az orosz energiától való függőségüket a tagállamok tovább csökkentsék.

Az energiaellátás területén elért eredményeket sorolva kiemelte: az energiaárak stabilabbak, és jelentősen a 2022-es energiaválság idején tapasztalt csúcsszint alatt vannak. Kiemelte ugyanakkor, hogy a magas energiaárak kezelése érdekében fokozott erőfeszítésekre van szükség, ami kulcsfontosságú az uniós ipar versenyképességének javítása, valamint az európai gazdaság villamosítása szempontjából alapvető integrált európai infrastruktúra-hálózatokba történő beruházások felgyorsítása érdekében.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában ennek a képnek pont az ellentétét festette le, azt mondta, „az energiaárak az egekben vannak, az energiaszolidaritás megszűnt, az energiaszegénység pedig a rossz brüsszeli döntések okán az európai emberek mindennapjainak részévé vált”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!