Venezuela ellenzéki vezetője Spanyolországba menekült

2024. szeptember 8. – 08:09

Venezuela ellenzéki vezetője Spanyolországba menekült
Egy tüntető transzparenseket tart egy kormányellenes tüntetésen, Maria Corina Machado ellenzéki vezető és Edmundo Gonzalez fotójával – Fotó: Luis Boza / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A venezuelai kormány közölte, hogy Edmundo González ellenzéki elnökjelölt elhagyta az országot, és Spanyolországban kért menedékjogot, írja a BBC.

A politikusnak azért kellett menekülnie, mert elfogatóparancsot adott ki ellene a kormány, miután az ellenzék vitatta a júliusi elnökválasztás eredményét. A választáson a kormány által ellenőrzött Nemzeti Választási Tanács (CNE) Nicolás Madurót nyilvánította győztesnek.

Delcy Rodríguez venezuelai alelnök szerint González néhány nappal ezelőtt „önkéntes” menedéket keresett a spanyol caracasi nagykövetségen és politikai menedékjogot kért a spanyol kormánytól.

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter elmondta, hogy González saját kérésére, a spanyol légierő gépén hagyta el az országot. Hozzátette, hogy a spanyol kormány elkötelezett minden venezuelai politikai jogai mellett.

Az ellenzéki vezető távozása közben a venezuelai biztonsági erők körbevették Argentína nagykövetségét a fővárosban, Caracasban, mert állítólag terrorcselekményt terveznek az épületben. A valós ok, hogy Maduro elnök hat politikai ellenfele menekült oda.

Venezuela politikai válságban van azóta, hogy a hatóságok Maduro elnököt nyilvánították a július 28-i választások győztesének. A venezuelai választási bizottság (CNE) az országot 2013 óta vasmarokkal irányító Nicolás Madurót nevezte meg győztesnek, ezt azonban sem az ellenzék, sem a környező országok nagy része nem fogadja el.

Előbbiek szerint jelöltjük, a jobbközép Edmundo González egyértelmű győzelmet aratott, Maduro pedig elcsalta a választást. A külföldi országok pedig átláthatóságot és a részletes szavazóköri eredmények nyilvánosságra hozását követelik. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, „elsöprő bizonyítékai” vannak arról, hogy Venezuelában az összellenzéki jelölt nyert.

Az eredményhirdetés nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amik erőszakba torkolltak. Az összecsapásoknak az országos főügyész friss közlése szerint legalább 25 halálos áldozatuk volt, további 192 ember pedig megsebesült. A Venezuelában kialakult helyzetről írt elemzésünket itt olvashatja.

Maduro elnök kormánya a választások óta több mint 2400 embert vett őrizetbe, ezért az ENSZ szerint „a félelem légköre” uralkodik az országban. Idén augusztusban holtan találták az ötszörös olimpikon kerékpárost, a venezuelai kormány hangos kritikusát.

Nicolás Maduro pedig olyan ötletekkel próbál népszerűséget szerezni, hogy előrehozza október 1-re a karácsonyt az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!