Maduro nyerte a venezuelai elnökválasztást, az ellenzék vitatja az eredményt

2024. július 29. – 08:16

Maduro nyerte a venezuelai elnökválasztást, az ellenzék vitatja az eredményt
Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök ünnepel, miután a szavazatok 51 százalékával újraválasztották az ország élére Caracasban – Fotó: Fernando Vergara / MTI / AP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint hatszázezer szavazattal megelőzte az ellenzék jelöltjét, Gonzalez Urrutiát, ezzel megőrizte pozícióját Nicolas Maduro, Venezuela jelenlegi elnöke a vasárnap megtartott választáson, írja az MTI. Az ötvenegy százalékos szavazati arányt elérő Maduróra a voksok nyolcvan százalékának összeszámolásakor kihirdetett, nem hivatalos eredmény szerint összesen 5,15 millióan szavaztak, és a választáson az arra jogosultak 59 százaléka vett részt, így a jelenlegi elnök harmadik ciklusát kezdheti meg.

Az eredmény azért okozott meglepetést, mert korábban több exit poll is az ellenzéki jelölt, Edmundo Gonzalez Urrutia győzelmet vetítette előre. A nem hivatalos végeredmény ellenére az ellenzék úgy fogalmazott, van ok az ünneplésre, és arra kérte támogatóit, hogy továbbra is kövessék figyelemmel a szavazatszámlálást. Mint Gonzalez a választás utáni első beszédében elmondta, a venezuelaiak és az egész világ tudja, mi történt, írja az AP hírügynökség. Marina Corina Machado ellenzéki vezető ennél is továbbment, amikor kifejtette, González elsöprő különbséggel nyert a választáson, a szavazóurnák 40 százalékából származó eredmények alapján.

Az ellenzéki jelölt az X közösségi portálon, helyi idő szerint 23 óra körül, az eredmények kihirdetése előtt közzétett bejegyzésében azt írta: „Az eredményeket nem lehet eltitkolni. Az ország békésen a változást választotta”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy nyilatkozatában létfontosságúnak nevezte, hogy minden szavazatot tisztességesen és átláthatóan számoljanak meg. Felszólította továbbá a venezuelai választási bizottságot, hogy az átláthatóság és az elszámoltathatóság érdekében tegye közzé az elnökválasztáson leadott szavazatok részletes számlálási adatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!