Először jelentkezett nyilvános poszttal letartóztatása után a Telegram-vezér

2024. szeptember 6. – 07:54

Másolás

Vágólapra másolva

Először írt nyilvános posztot a Telegram vezérigazgatója, Pavel Durov azután, hogy augusztus 24-én Franciaországban letartóztatták. Durov először megköszönte mindenkinek „a támogatást és a szeretetet”, majd azt részletezte, miért gondolja meglepőnek az ellene zajló eljárást.

A 39 éves Pavel Durovot a párizsi Le Bourget reptéren vették őrizetbe, majd négy nap kihallgatás után megkezdődött a vizsgálat ellene, azóta nem hagyhatta el Franciaországot. A Telegram alapító-vezérigazgatóját 12 bűncselekménnyel, köztük drogkereskedelemmel, terrorizmus támogatásával és online zaklatással összefüggésben gyanúsítják. A titkosított kommunikációt is kínáló Telegrammal (illetve vezetőjével) szembeni legfőbb vád, hogy a felületet nem moderálják. A platformot nagyjából 950 millió ember használja, Oroszországban és Ukrajnában is uralkodónak számít.

Pavel Durov mostani bejegyzésében megerősítette, valóban azzal vádolják, hogy személyesen ő a felelős „mások illegális Telegram-használatáért”, mert a francia hatóságok nem kaptak válaszokat a cégüktől. Ezzel szemben szerinte a Telegramnak van hivatalos képviselője az EU-ban, amely megválaszolja az uniós megkereséseket, és a francia hatóságoknak számos módja lett volna arra is, hogy elérjék őt, hiszen francia állampolgárként gyakori vendég volt a dubaji francia konzulátuson.

Azt is írta, hibás az a megközelítés, hogy „az okostelefonok előtti korszakból származó törvényeket alkalmaznak arra, hogy egy vezérigazgatót vádoljanak meg az általa irányított platformon harmadik felek által elkövetett bűncselekményeivel”.

„Össze kell egyeztetni az adatvédelmi törvényeket a bűnüldözés szempontjaival, a helyi jogszabályokat pedig az uniós jogszabályokkal. Platformként globálisan egységes működést szeretnénk, de azt is biztosítani kell, hogy a gyenge jogállamisággal rendelkező országokban ne lehessen visszaélni ezekkel” – írta Durov, és hozzátette: nem igaz, hogy a Telegram valamiféle „anarchista paradicsom” lenne.

A vezérigazgató szerint bár naponta több millió káros bejegyzést és csatornát törölnek, tisztában van vele, hogy a bűnözők visszaélnek a platformjukkal. Ennek megelőzésére a cég elkezdett kidolgozni különféle megoldásokat, erről hamarosan további részleteket is elárul. Végül ismét megköszönte a szeretetet és a neki küldött mémeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!