Több ország bojkottálná, elmaradhat az eurózóna pénzügyminisztereinek budapesti találkozója

2024. augusztus 29. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

Elmaradhat az eurózóna pénzügyminisztereinek jövő hónapra tervezett budapesti találkozója, írja a Politico. A találkozó megtartásáról annak vezetője, Paschal Donohoe ír közkiadásokért felelős miniszter fog dönteni.

Több tagállam pénzügyminisztere – köztük Christian Lindner német pénzügyminiszter, illetve észt, finn és litván kollégái – már jelezte, nem vesz részt a tárgyaláson a magyar kormány és Oroszország szoros viszonya miatt. Jelenleg a találkozó hivatalosan még mindig szerepel a szeptember 13-i menetrendben, erősítette meg az eurócsoport szóvivője.

A Politico értesüléseire hivatkozva az ATV megkereste a Pénzügyminisztériumot a találkozó miatt. A PM válaszában azonban nem erről, hanem egy másik találkozóról, az EU-s országok pénzügyminisztereinek a tanácskozásáról írt (amelyet általában egymás után tartanak az eurozónás üléssel). Közlésük szerint

„a Pénzügyminisztérium jelenleg is dolgozik a szeptemberi, budapesti ülés előkészítésén. A kétnapos magas rangú találkozón a jegybankelnökök mellett részt vesz többek között az IMF vezérigazgatója, az EBRD és az EIB elnöke, valamint az OECD főtitkára is.”

„Európa az elmúlt években jelentősen leszakadt versenytársaitól, a magyar elnökség célja ezért az uniós versenyképesség helyreállítása. A magyar álláspont szerint ebben a munkában nincs helye ideológiai és politikai vitáknak, az Uniót érintő kihívásokon közösen kell dolgoznunk” – tette hozzá a PM válaszában.

Nem ez az első alkalom, hogy EU-s tagállamok bojkottálják a magyar uniós elnökség keretében megtartott budapesti találkozókat. Németország, Svédország, Finnország, Lengyelország és a három balti ország, Észtország, Lettország és Litvánia is bejelentette, hogy kihagyják az informális találkozókat Magyarország féléves elnöksége alatt. Az uniós pénzügyminiszterek júliusi nyilvános találkozóján több miniszter is bírálta Orbánt, amiért Ukrajnának nyújtott segélyek támogatása helyett Putyinnal találkozott.

Orbán Viktor pár nappal a magyar elnökség kezdete után Ukrajnába, majd Oroszországba, a türk államok hegyi-karabahi ülésére és Kínába látogatott. Több alkalommal posztolt az utakról képeket az elnökségi logóval, Moszkvában pedig Vlagyimir Putyin arról beszélt a találkozójuk utáni sajtótájékoztatójukon, hogy szerinte Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott, amit a magyar kormányfő nem cáfolt helyben. Orbán azzal verte ki a biztosíték sok tagországnál és EU-s vezetőnél, hogy nem egyeztette előre az orosz és a kínai elnökkel való találkozásait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!