Dánia is bojkottot hirdetett a magyarországi EU-s üléssel szemben Orbán Viktor moszkvai látogatása után

2024. július 19. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

Dánia külügyminisztere bejelentette, hogy országa Orbán Viktor moszkvai és kínai látogatása miatt nem küld egyetlen minisztert sem Magyarország mostani, az EU-elnökséghez kapcsolódó ülésére, írja a Reuters.

Orbán Viktor pár nappal a magyar elnökség kezdete után Ukrajnába, majd Oroszországba, a türk államok hegyi-karabahi ülésére és Kínába látogatott. Több alkalommal posztolt az utakról képeket az elnökségi logóval, Moszkvában pedig Vlagyimir Putyin arról beszélt a találkozójuk utáni sajtótájékoztatójukon, hogy szerinte Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott, amit a magyar kormányfő nem cáfolt helyben. Orbán azzal verte ki a biztosítékot sok tagországnál és EU-s vezetőnél, hogy nem egyeztette előre az orosz és a kínai elnökkel való találkozásait.

Több uniós vezető, köztük Németország, Svédország, Finnország, Lengyelország és a három balti ország, Észtország, Lettország és Litvánia is bejelentette, hogy bojkottálni fogják a magyarok elnökségi ülését, mert Orbán nem a 27 tagú blokk nevében beszélt, amikor Putyinnal és Hszi Csing-pinggel tárgyalt. Az Európai Parlament szerdán egy határozatban is elítélte Orbán oroszországi útját.

A dán külügyminiszter, Lars Lokke Rasmussen arról beszélt, hogy a dán kormány „egyértelműen elhatárolódik attól, ahogy a magyar elnökség Ukrajnához áll”. Orbán útja után egyedül Szlovákia jelezte, hogy ők nem fogják bojkottálni a magyar kormányt az oroszországi út miatt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!