Pellegrini szerint Szlovákia semmilyen módon nem fogja bojkottálni a magyar elnökséget

2024. július 18. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön Budapesten találkozott egymással a szlovák és a magyar államfő, ezt követően pedig közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol Peter Pellegrini egyebek mellett arról is beszélt, hogy Szlovákia nem fog csatlakozni semmilyen kísérlethez, aktivitáshoz, amellyel bojkottálni akarják a magyar elnökséget – írja az MTI.

Pellegrini a bojkott kategorikus elutasítása mellett kiemelte, hogy a szlovák kormány képviselői támogatni fognak minden magyar tevékenységet. Mint mondta, szerinte nem kellene büntetni valakit azért, mert párbeszédet akar kezdeményezni. A szlovák államfő emellett megköszönte Magyarország ígéretét, hogy 2025 végéig meghosszabbítja Szlovákia légvédelmét.

Peter Pellegrini és Sulyok Tamás a csütörtöki, budapesti találkozójukon – Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Peter Pellegrini és Sulyok Tamás a csütörtöki, budapesti találkozójukon – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy a gazdasági segítségnyújtás tovább fejlődik a két ország között, nemcsak árucserére, hanem a munkaerőre vonatkozóan is. Erről Sulyok is beszélt, mint mondta, a kétoldalú párbeszédet nemcsak fenn kell tartani, hanem erősíteni is kell ahhoz, hogy Magyarország és Szlovákia regionális és európai szinten is még inkább szolgálni tudja saját nemzeti és egyben a két ország stratégiai partnerségéből fakadó érdekeit. Magyarországnál egyébként csak Szlovákiában vannak többen az EU-ban azok, akiknek nem telik rendes ételre.

Sulyok ezen kívül beszélt arról, hogy mindkét ország szerint fel kell gyorsítani a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatát, valamint hogy mélyen elítélendőnek tartja, amikor „a békével szemben agresszorok lépnek fel katonai erővel, másutt terrorcselekményekkel, vagy éppen személyek ellen elkövetett merényletekkel”. A kisebbségek helyzete is szóba került, erről Sulyok azt mondta, az együttélés támogatása mindkét fél érdeke, amelyhez reményei szerint muníciót ad a szlovák elnök leendő szlovákiai magyar tanácsadója is.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!