Szerb rendőrt lőtt agyon egy albán férfi a boszniai határnál

2024. július 18. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Külföldi állampolgárok utaztak abban a taxiban, amit egy rutinellenőrzés során állítottak meg a rendőrök a tervezett lítiumbányájáról is ismert szerbiai Loznicában, a boszniai határnál. Az albán származású férfiak tűzpárbajba keveredtek a rendőrökkel, kettőt meglőttek, az egyik rendőr a kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe – írja a szerb Novosti, ami a gyanúsítottak képeit is közölte.

A lövöldözésben a 34 éves Nikola Krsmanović vesztette életét, míg az 50 éves Vjekoslav Ilić megsebesült, neki stabil az állapota. Az elkövetéssel a 33 éves Hajziri Artant gyanúsítják, aki állítása szerint egy barátját akarta meglátogatni, amikor igazoltatták a rendőrök. Az eset hajnali 1-kor történt közel az államhatárhoz, aminek során egy Mercedest állítottak meg a határőrséget is ellátó rendőrök. Miután felszólították az utasokat, hogy szálljanak ki, az egyikük tüzet nyitott a rendőrökre.

Krsmanović mellkason, Ilićet vállon érte lövés, Artan pedig elszaladt a helyszínről.

A helyszínelők megtalálták a feltételezett elkövető koszovói papírjait is. A rendőrség a különleges erőkkel együtt keresi azóta a férfit az erdős-hegyes terepen. Ivica Dačić belügyminiszter eközben tárcája nevében is részvétét nyilvánította az elhunyt rendőr családjának – írja a Novosti.

Évtizedek óta feszült a szerb–albán(–koszovói) viszony, Belgrád a mai napig nem ismeri el Koszovó függetlenségét, saját szakadár tartományának tartva azt. Koszovó északi részén ráadásul egy tömbben él sok szerb, itt rendszeresek a konfliktusok a pristinai kormánnyal, amik az utóbbi években nem egyszer már-már a háború szélére sodorták a két országot. A feszültség még a futball-Eb-re is rányomta a bélyegét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!