A koszovói rendőrség megrohamozta a kolostorban megbúvó fegyvereseket, négyen meghaltak

2023. szeptember 24. – 10:42

A koszovói rendőrség megrohamozta a kolostorban megbúvó fegyvereseket, négyen meghaltak
Koszovói rendőrök, valamint amerikai és uniós katonák állnak készenlétben, miután egy rendőr meghalt, egy másik pedig megsérült egy koszovói lövöldözésben Josevikben – Fotó: Fatos Bytyci / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább négyen meghaltak, amikor a koszovói rendőrség kiürítette azt a leposavić-i kolostort, ahol 30 fegyveres barikádozta el magát, akik korábban koszovói rendőrökre támadtak, írja a BBC. „Több egymást követő tűzharc után, ellenőrzés alá vontuk ezt a területet” – mondta Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter. Sveçla „tisztogatási műveletnek” nevezte a rajtaütést, amely során többeket letartóztattak, nagy mennyiségben foglaltak le fegyvereket és felszerelést is. Nem tudni biztosan, hogy az összes fegyverest elfogták-e az akció során.

A gyorsan eszkalálódó események még éjszaka kezdődtek, amikor a koszovói rendőrök észrevették, hogy két, rendszámtábla nélküli teherautó elzárta a forgalmat a koszovói Mitrovica északi részét a délivel összekötő hídon, írta az MTI. Amikor a rendőrök intézkedni akartak, valahonnan rájuk lőttek, a tűzharcban két rendőr megsebesült, egyikük belehalt sérüléseibe. A délelőtt is folytatódó tűzharcokban három fegyveres is meghalt.

A támadók később berontottak a egy leposavić-i kolostorba, és ott barikádozták el magukat. A fegyveresek elől elmenekülő papok és zarándokok bezárkóztak a kolostor templomába. Albin Kurti koszovói miniszterelnök pedig felszólította őket, hogy adják meg magukat.

A miniszterelnök és Vjosa Osmani koszovói elnök szerb bűnbandákat gyanúsít a lövöldözéssel.

A kormányfő tájékoztatása szerint a lövészek komoly fegyverzettel rendelkeznek – kézigránátok és vállról indítható rakéták – és maszkot viselnek. Kurti szerint a fegyveresek profik, katonai és rendőri háttérrel. A Reuters beszámolója szerint a NATO-csapatok, valamint az EULEX uniós rendőri erők, és a koszovói rendőrség tagjai járőröznek a Banjska felé vezető úton.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elítélte a támadást, majd kijelentette, hogy a felelősöket bíróság elé fogja állítani. A koszovói külügyminiszter, Donika Gërvalla-Schwarz sérelmezte Borrell kijelentéseit, ugyanis nem használta a terrorista szót a támadókra, és nem fejezte ki a támogatását a hatóságok felé.

A történtekre reagált Aleksandar Vučić szerb elnök is, szerinte az incidens hátterében Albin Kurti provokáló viselkedése áll. „Az egyetlen vágya, hogy belekeverjen minket egy háborúba a NATO-val” – tette hozzá a szerb elnök.

Koszovóban május végén zavargások törtek ki, mikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak. Májusban 27 magyar KFOR-katona is megsérült az észak-koszovói zavargásokban, heten közülük súlyosan. Az észak-koszovói zavargásokról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!