Csecsemők oltásaival próbálta visszalépésre bírni Trump a harmadikutas ellenfelét

2024. július 17. – 17:08

Csecsemők oltásaival próbálta visszalépésre bírni Trump a harmadikutas ellenfelét
Fotó: KEVIN DIETSCH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor az amerikai elnökválasztásról írunk, általában a két nagy politikai erő, a Demokrata és a Republikánus Párt és jelöltjeik küzdelmét szoktuk kiemelni. Ez nem is csoda, hisz a 19. század végi amerikai polgárháború óta csak ez a két párt adott elnököket, dacára annak, hogy olykor kiemelkedett egy-egy erősebb párt vagy jelölt. Idén az ifjabbik Robert F. Kennedy az, aki a legjelentősebb harmadik jelöltként igyekszik becsatornázni a Donald Trumppal és Joe Bidennel is elégedetlen szavazókat.

Felmérések szerint a demokrata jelöltként indult, végül függetlenné vált Kennedy nagyjából egyenlő arányban szívna el szavazókat mindkét nagy párt és jelölt oldaláról. Mindenesetre Donald Trump megpróbálta rávenni nemrég, lépjen már vissza a javára, mindez pedig egy kiszivárgott felvételből derült ki – írja a New York Times.

Kennedy esetén nagyon szórnak a közvélemény-kutatások, a Hill táblázata szerint 4-15 százalék közé mérik, átlagban ez 8 százalékot jelent. Így az ő visszalépésének elérése és támogatásának megszerzése bármelyik nagy jelölt győzelmét elhozhatja.

A videófelvételt kedden posztolták először, méghozzá Kennedy fia, Bobby Kennedy III. Ugyan azonnal törölte is a felvételt, de az internet nem felejt. Magyarázatként egyébként azt írta, elégedetlen Trump alelnökjelölt-választásával, J. D. Vance-szel, illetve meg akarta mutatni, valójában mi Trump véleménye a védőoltásokról.

A videó betekintést enged az amúgy jó viszonyban lévő Kennedy és Trump viszonyába, és persze rámutat Kennedy oltásszkepticizmusára is. A harmadik jelölt azóta elnézést kért a publikált felvételért. Arról írt közösségi médiás posztjában:

„Amikor Trump elnök felhívott engem, egy házon belüli videóssal felvételt készíttettem. Azonnal a felvétel leállítására kellett volna utasítanom a videóst. Elkeseredett vagyok, hogy ezt közzétették. Elnézést kérek az elnöktől.”

Hallható a felvételen, amint Trump oltáskritikus, tudományosan cáfolt állításokat tesz, többek közt arról, a csecsemők mekkora dózis oltóanyagot kaphatnak. Hozzáteszi, szerinte egyszerre akkora adag védőoltást kapnak a csecsemők, ami egy lónak való, nem egy pár kilós bébinek. Kennedy és a részben általa alapított Children’s Health Defense (Gyermekek Egészségének Védelme) szervezet évek óta ebben az ügyben küzd, dacára a többszörös tudományos cáfolatnak. Trump hozzáteszi még:

„És akkor látod a csecsemőt, ahogy hirtelen elkezd radikálisan megváltozni, ezt túl sokszor láttam már. És akkor azt hallod, hogy ennek nincs hatása, igaz? De te és én már beszéltünk erről jó ideje.”

Trump utána rátér a lényegre, hogy Kennedy tehetne valami nagyon jót és nagyszerűt, „és akkor nyerhetnénk”. Kennedy alig beszél a felvételen, erre is csak egy futó igennel felel. A Joe Bidennel folytatott beszélgetés is szóba kerül, Biden ugyanis felhívta őt a könnyebb sérülésével járó pennsylvaniai merénylet után. A hívást „nagyon kedvesnek” írta le, szerinte Biden megkérdezte, hogyhogy épp jobbra hajolt (Trump szerint ezen is múlott, hogy nem kapott halálos fejlövést). Miután elég durvának írta le az ellene történt merénylethez használt AR-15-ös gépkarabélyt, azt mondta a sérülése pillanatáról, olyan volt, mintha „a világ legnagyobb szúnyogja” csípte volna meg.

A beszélgetés mellett az is fűti a Kennedy visszalépéséről terjedő pletykákat, hogy a harmadik aspiráns a csütörtökön befejeződő Republikánus Nemzeti Konvención járt Milwaukee-ban. Itt jelentette be a hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltjévé választott Trump, hogy Vance lesz az alelnökjelöltje. Kennedy mindenesetre azt mondta utána, nem száll ki a versenyből. Ugyanakkor nehéz dolga van, tagállamonként változik, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valaki egyáltalán a szavazólapra kerüljön. Kennedy nagyon megszenved ezzel, ezen a térképen látható, hogyan áll államonként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!