Kiszáll a demokrata előválasztásból az oltásellenes Robert Kennedy Jr., inkább függetlenként indul az elnökválasztáson

2023. október 9. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Kiszáll a 2024-es amerikai elnökválasztás demokrata előválasztásából Robert Francis Kennedy Junior, és helyette függetlenként indul el jövőre – írja a CNN. Kennedynek a demokrata előválasztáson Joe Biden hivatalban lévő elnökkel kellett volna megküzdenie, ebben a mérkőzésben pedig nem tűnt esélyesnek.

Kennedy elnökjelölti kampányáról sokat spekuláltak az elmúlt hónapokban, a CNN szerint az őt támogató egyik szervezet olyan közvélemény-kutatásokat készített, amelyekben egy esetleges Trump–Biden–Kennedy hármas indulás kimenetelét nézték. Valamiért arra jutottak, hogy egy ilyen indulás előnyösebb, mint Biden kihívása a demokrata táborban.

Kennedy a következő hónapokban egy sor kampányeseményt tart majd Texasban, Floridában és Georgiában. A kampánystáb a CNN-nek azt mondta, hogy a jövő évi választásokig mindenhova el fognak menni Amerikán belül.

Az Egyesült Államokban hagyományosan két nagy párt van, és független jelöltek nem szoktak számottevő eredményt elérni a választásokon. Egy nem régi Reuters/Ipsos közvélemény-kutatás szerint egy hármas verseny esetén Trump 40 százalékot, Biden 38 százalékot, Kennedy pedig 14 százalékot kapna. Az viszont elég valószínűtlen, hogy Kennedy a tényleges választáson is el tudna érni egy ilyen eredményt.

RFK Jr. azzal került be a hírekbe, hogy oltásellenes és konteós üzeneteket hirdetve akart elindulni a Demokrata Párt előválasztásán. Korábban környezetvédő jogászként lett népszerű, de már a 2000-es években elkezdett olyan nézeteket terjeszteni, amelyek szerint például az AIDS-t nem vírus okozza. Igazán népszerű aztán a Covid idején lett, amikor hirtelen relevanciát kaptak korábbi, oltásellenes nézetei. A róla szóló portrénk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!