Charles Michel válaszolt Orbánnak, ismét szólt, hogy nem tárgyalhat az EU nevében

2024. július 17. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég privát levelet írt Orbán Viktor az EU vezetőinek, hogy nyissák újra a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal. A levélben egyebek mellett az állt, hogy Donald Trump béketárgyalásokat fog kezdeményezni Oroszország és Ukrajna között, ha megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást, emiatt pedig szerinte az EU-nak újra kell nyitnia a közvetlen diplomáciai kommunikációt Oroszországgal.

Erre a levélre érkezett most válasz Charles Micheltől, az EU állam- és kormányfői testületének elnökétől – tudta meg a Népszava, amely megszerezte a levelet. Abban a belga politikus azt írja, hogy nem tudja elfogadni Orbán azon állítását, amely szerint háborúpárti politikát folytatnak, hiszen épp az ellenkezőjét teszik. Egyébként pedig Michel szerint Ukrajna nélkül nem lehet Ukrajnáról beszélni, ráadásul az EU következetesen arra törekedett, hogy széles körű támogatást szerezzen az átfogó és igazságos béke számára, összhangban az ukrán békeformula fő elveivel és célkitűzéseivel. Ehhez minden partnerét, Kínát is igyekezett megszólítani. Az Ukrajnával kapcsolatos álláspontot az EU júniusban erősítette meg.

Emellett Michel figyelmeztette a magyar miniszterelnököt, hogy a soros elnökségnek (aktuálisan Magyarország) nincs szerepe az EU nemzetközi hivatalos képviseletében, Orbán nem is kapott megbízást az Európai Tanácstól arra, hogy az EU nevében fellépjen.

„Ezt már az Ön moszkvai látogatása előtt világossá tettem, és ezt Josep Borrell főképviselő július 5-i nyilatkozatában megismételte” – írja levelében a Népszava szerint a politikus, aki szerint a békéhez az vezet a legközvetlenebbül, ha Oroszország kivonul Ukrajnából.

Orbán Viktor az utóbbi hetekben négy országba látogatott el: először Volodimir Zelenszkijjel találkozott Kijevben, majd ellátogatott Moszkvába is, ahol az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal beszélt. Ezután Pekingbe repült, ott Hszi Csin-ping kínai elnök fogadta a magyar kormányfőt. A következő állomás a washingtoni NATO-csúcs volt, ahol kezet fogott Joe Bidennel, de a Floridában tartózkodó Donald Trumppal is találkozott, akit két nappal később lőttek meg pennsylvaniai választási gyűlésén.

A miniszterelnök több alkalommal posztolt az utakról képeket az elnökségi logóval, Moszkvában pedig Vlagyimir Putyin arról beszélt a találkozójuk utáni sajtótájékoztatójukon, hogy szerinte Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott, amit a magyar kormányfő nem cáfolt helyben. Ez az Európai Unió vezetőinek széles körében felháborodást okozott. Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy a testület csak alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség által szervezett informális tanácskozásokon, és biztosi kollégium sem fog Budapestre utazni. Eric Mamer ezt a magyar elnökséget indító eseményekkel indokolta.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!