„Az erőszaknak soha nem szabad győznie” – Zelenszkij és Fico is reagált a Trump elleni támadásra

2024. július 14. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Megdöbbentette a világ vezetőit a volt amerikai elnök, Donald Trump elleni támadás, egymás után fejezik ki támogatásukat a közösségi médiában.

„A demokráciában nincs helye politikai erőszaknak” – reagált Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az MTI összefoglalója szerint. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pedig azt írta: NATO-tagok közösen állnak ki a szabadság és a közös értékek védelméért.

Elítélte a lövöldözést Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára, és „politikai erőszakcselekménynek” nevezte a támadást. Narendra Modi indiai miniszterelnök Trumpot barátjának nevezte, és mielőbbi gyógyulást kívánt neki. Azt mondta: határozottan elítéli az incidenst, az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a történtek után „rosszul érezte magát”.

„Elborzadva értesültem arról a lövöldözésről, amely Donald Trump volt amerikai elnök pennsylvaniai nagygyűlésén történt. Az ilyen erőszaknak nincs igazolása, és a világon sehol sem szabad előfordulnia. Az erőszaknak soha nem szabad győznie” – reagált a hírre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Mielőbbi felépülést kívánt Trumpnak, és részvétét fejezte ki a támadás halálos áldozata, a gyűlés egyik résztvevője hozzátartozóinak. „Erőt kívánok mindenkinek, akit elborzasztott ez az eset. Kívánom, hogy Amerika megerősödve jöjjön ki ebből” – írta az ukrán államfő az X-en.

„Oroszország mindig is elítélte, és mi is határozottan elítéljük erőszak minden megnyilvánulását a politikai küzdelem során” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára. A szóvivő szerint az elnökválasztási küzdelem során világossá vált, hogy Trump élete veszélyben forog. „Miután számos kísérlet történt arra, hogy Trumpot eltávolítsák a politikai színtérről, előbb jogi eszközök, bíróságok, az ügyészség segítségével, a jelölt politikai hiteltelenítésére és lejáratására tett kísérletekkel, minden külső megfigyelő számára nyilvánvalóvá vált, hogy az élete veszélyben van” – fogalmazott. Peszkov azt nem hiszi ugyan, hogy az elnökjelölt likvidálására tett kísérletet a jelenlegi hatóságok szervezték meg, de a történteket az a légkör idézte elő, amelyet ez a kormányzat teremtett a politikai küzdelem során. A szóvivő Oroszország nevében részvétét fejezi ki az elhunytak családjának, és mielőbbi felépülést kíván azoknak, akik megsebesültek a Trump elleni merényletben

„Határozottan ki kell állnunk a demokráciát megkérdőjelező erőszak minden formája ellen” – mondta Kisida Fumio japán miniszterelnök. Keir Starmer brit miniszterelnök pedig úgy fogalmazott: megdöbbentették a sokkoló jelenetek a gyűlésen. „A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye társadalmunkban, és gondolataim a támadás minden áldozatával vannak”. Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök elfogadhatatlannak nevezte a lövöldözést, miközben másokat is a cselekmény elítélésre szólított fel. „A Donald Trump volt elnök elleni támadást a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének hevesen el kell utasítania. Amit ma láttunk, az elfogadhatatlan.”

Olaf Scholz német kancellár mielőbbi gyógyulást kívánt Donald Trumpnak, és azt írta, hogy „az ilyen erőszakos cselekmények fenyegetik a demokráciát”. Emmanuel Macron francia elnök „demokráciáink tragédiájaként” ítélte el a volt amerikai elnök elleni támadást. „Franciaország osztozik az amerikai nép megdöbbenésében és felháborodásában” – írta az államfő, és mielőbbi gyógyulást kívánt Trumpnak.

„Ha Donald Trump merénylője tudna szlovákul, elegendő volna elolvasnia a Denník N-t, a SME-t vagy az Aktualityt, hogy gusztust kapjon a rendrakásra az USA korábbi engedetlen elnökével. Mintha csak lemásolták volna a forgatókönyvet” – reagált Robert Fico szlovák miniszterelnök, akire a május 15-i handlovái kormányülés után lőtt rá többször egy merénylő. Fico szerint a politikai ellenfelei megpróbálják lecsukatni Trumpot, ha pedig ez nem jön össze, akkor annyira felbőszítik az embereket, hogy valami szerencsétlen fegyvert ragad.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter imádkozik Trump gyógyulásáért, Gyurcsány Ferenc a gyűlölködés következményeiről írt. A magyar politikusok reakcióit itt gyűjtöttük össze.

Egy pennsylvaniai kampányeseményen lőtték meg Donald Trumpot szombaton. A volt amerikai elnök fülét találta el a lövedék. Trump jól van, már kiengedték a kórházból. A merénylőt lelőtték, és az FBI már azonosította: egy 20 éves pennsylvaniai férfi, Thomas Matthew Crooks. A merényletről szóló összes cikkünket itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!