Megérkezett a washingtoni NATO-csúcsra Orbán Viktor

2024. július 9. – 21:28

Megérkezett a washingtoni NATO-csúcsra Orbán Viktor
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök Washingtonba érkezett, ahol részt vesz a NATO július 9–11. között zajló csúcstalálkozóján – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden. A kormányfői gép a többi állam- és kormányfőéhez hasonlóan az Andrews légibázison landolt. A szervezet csúcstalálkozójának programjain kívül Orbán Viktor több kétoldalú tárgyalást is folytat NATO-tagállamok vezetőivel – tette hozzá Havasi.

Az aktuális NATO-csúcs, amint már megszokható lett az elmúlt évekből, az ukrajnai háború körül forog. Orbán Viktor is saját békemissziójáról érkezik az Egyesült Államokba, miután végigturnézta Kijevet, Moszkvát és Pekinget – kapva hideget-meleget szövetségeseitől.

A csúcstalálkozó azonban kulcsfontosságú lesz az alkalmasság látszatáért küzdő Joe Biden amerikai elnöknek. Ugyanis a június 27-i elnökjelölti vita nagyon rosszul sikeredett számára, érthetetlen, furcsa szavai és viselkedése miatt megrendült a Demokrata Párton belül is a bizalom abban, vajon végig tudja-e vinni hajlott kora miatt a kampányt. Egyre több demokrata döntéshozó és pénzügyi támogató szólítja fel Bident a visszalépésre, de a Biden-kampány egyelőre kitart.

A BBC is arról ír, Biden a háromnapos találkozón és annak nyilvános eseményein nem ejthet hibát, a visszalépését akarók ugyanis lecsapnának rá. Az európai szövetségesek is aggódnak, főleg azért, mert Donald Trump nyerhet, ő pedig már első elnöksége idején hanyagolta Európa támogatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!