Horror: Már Stephen King is felszólította Bident, hogy szálljon ki az elnökválasztási küzdelemből

2024. július 8. – 16:12

Horror: Már Stephen King is felszólította Bident, hogy szálljon ki az elnökválasztási küzdelemből
Joe Biden entréja a Pennsylvania állambeli Harrisburgben tartott kampányrendezvényén – Fotó: Saul Loeb / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra sem csitul az a politikai vihar, amit Joe Biden amerikai elnök kavart a Donald Trump elleni elnökjelölti vitájában nyújtott teljesítményével, amikor is a 81 éves politikus egy összpontosítási és beszédnehézségektől sújtott, enervált idős ember benyomását keltette szimpátiától függetlenül az amerikai választópolgárokban.

Demokrata politikusok már a vita alatt elkezdtek – név nélkül – szivárogtatni a pártban uralkodó pánikról. És miután az elnöknek a döntő jelentőségűnek kikiáltott ABC News-interjújában sem sikerült meggyőznie a nézőket arról, hogy a vitán nyújtott rossz teljesítménye botlás volt, a hét végén újabb demokrata döntéshozók álltak ki amellett, hogy Joe Bidennek érdemei elismerése mellett vissza kéne lépnie a 2024-es elnökválasztáson való indulástól.

Amerikai lapértesülések szerint az amerikai képviselőház demokrata frakciójának zárt körű megbeszélésén a képviselőcsoport négy tagja is sürgette Biden visszalépést – ahogy arról írtunk, előválasztási győzelme után az elnököt kívülről már szinte lehetetlen elütni az indulástól –, hozzájuk több olyan politikus csatlakozott, aki ugyan nem követelte nyíltan a visszalépést, de egyértelműen megkérdőjelezte Biden elnökséghez való szellemi-fizikai alkalmasságát.

A különböző lapok eltérően adják meg a nyílt ellenállók listáját, akik közül a New York-i Jerry Nadler, az igazságügyi bizottság volt elnöke a legtekintélyesebb, de feltűnő, hogy a renitensek nem a párt balszárnyából kerülnek ki. A 2022-es félidős választáson kis különbséggel, de ellenzékbe szorult képviselőházi demokrata frakcióból egyébként a múlt héten a texasi Lloyd Doggett volt az első, aki arra kérte Joe Bident, a Donald Trump elleni győzelem érdekében adja át a stafétát egy alkalmasabb jelöltnek. Adam Schiff, egy másik befolyásos államból (Kaliforniából) származó befolyásos demokrata képviselő azt nyilatkozta, hogy ha Kamala Harris alelnök lenne a jelölt, akkor magabiztosan legyőzné Trumpot – azonban a spekulációt nem egészítette ki a jelenlegi elnök visszalépésének követelésével.

Joe Biden kategorikusan tagadta azt, hogy szándékában állna a visszalépés, az említett ABC-interjúban az erre vonatkozó kérdésre azt válaszolta „ha a Mindenható Isten lejön, és ezt mondja nekem, akkor megtehetem.” De mivel az Úr nem szállott le, és mondta neki, „Joe, szállj ki a versenyből”, nem is fog visszalépni. Arra a kérdésre pedig, hogy ha a barátai és szövetségesei azt mondják, lépjen hátrébb, különben nem lesz többségük a képviselőházban és a szenátusban sem, akkor se szállna ki, Biden azt felelte, ez nem fog megtörténni.

Az elnök a CNN információi szerint az elégedetlenkedő kongresszusi demokratáknak levélben erősítette meg, hogy nem állt el az indulástól, és eltökélte magát Donald Trump legyőzésére.

Joe Biden az MSNBC hétfői adásába „spontán” betelefonálva az „elitet” tette felelőssé a személye körüli vitákért. Az 1973 óta folyamatosan a washingtoni politikai vezetésben– szenátorként, alelnökként, majd – oké, négy év kihagyással – elnökként dolgozó politikus bizarr érvelése szerint demokrata párt „elitjei” úgy gondolják, hogy „mennyivel jobban tudják, mit kéne tenni”. Biden szerint azoknak, akik úgy érzik, jobban tudják, ki kéne állniuk ellene.

A demokraták szervezkedésének kedvez, hogy a törvényhozók hétfőn térnek vissza Washingtonba a kongresszus újabb ülésszakaszára, Biden pedig házigazdaként fogadja a NATO tagállamainak vezetőit a szervezet szintén Washingtonban rendezett csúcstalálkozóján.

Stephen King is felszólította Bident a visszalépésre

Ugyan a demokrata döntéshozók csak óvatosan mernek állást foglalni a párt legbefolyásosabb személyiségeinek szolidaritását még élvező Bidennel szemben. Azonban a párt befolyásos szimpatizánsai, adományozói vagy a közéletre nagy hatást gyakorló szerkesztőségek nem tettek lakatot a szájukra. Hétfőn például az egyébként 76 éves Stephen King horroríró is kiposztolta, hogy „Joe Biden remek elnök volt, de az általa hőn szeretett Amerika érdekében is itt az ideje, hogy bejelentse, nem indul az újraválasztásáért”. Ahogy arra a posztot ismertető lapok is emlékeztettek, King Donald Trump ádáz kritikusának számít, és követőit egy vasárnapi bejegyzésében felszólította, vessék vigyázó szemeiket Párisra, ahol „a francia szélsőjobboldal a felmérésekben előrejelzettnél sokkal rosszabbul szerepelt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!