Biztonsági együttműködést kötött az EU és Ukrajna

2024. június 27. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú távú biztonsági megállapodást kötött az EU és Ukrajna a csütörtöki uniós csúcstalálkozón. (Az ülést a Telex a helyszínről követi.)

A dokumentum rögzíti: az EU és tagállamai „hosszú távon és a partnereikkel együtt” segítenek Ukrajnának, hogy „megvédje magát” és elrettentsenek másokat attól, hogy a jövőben megtámadják az országot. Elismétlik, amit az uniós állam- és kormányfők, köztük Orbán Viktor korábban is sokszor egyhangúlag kimondtak: „megingathatatlanul” támogatják Ukrajna területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, magyarul nem csak a 2022-es orosz invázió óta megszállt területekkel, hanem a 2014-ben elfoglalt Krímmel együtt.

Felidézik a „történelmi döntéseket”, amikor tagjelöltté nyilvánították Ukrajnát (ekkor vonult ki Orbán Viktor, az egyhangú határozatot az átengedése után „értelmetlen, irracionális és helytelen” lépésnek nevezve), illetve a csatlakozási tárgyalások keddi megkezdését. A dokumentum leszögezi: az EU „eltökélt, hogy továbbra is biztosítsa Ukrajnának és népének az összes szükséges politikai, pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatás mellett, amíg kell és amilyen intenzíven szükséges”. Hozzáteszik a szokásos fordulatot, hogy mindez nem érinti a tagállamok biztonsági és védelmi érdekeit, amit a semleges országokra találtak ki, de a katonai támogatást ellenző magyar kormány esetére is ráhúzható.

A dokumentum megemlíti azt a (magyar kormány megkerülésével hozott) döntést, amivel a lefoglalt orosz vagyonból támogatják katonailag a keleti tagjelöltet. Hivatkozik az ötmilliárd eurós védelmi alapra is, amiről – magyar konstruktív tartózkodás mellett – márciusban egyeztek meg a tagállamok.

Az irat egy sor biztonsági és védelmi kötelezettséget rögzít, például „katonai felszerelés kiszámítható, hatékony, fenntartható és hosszú távú biztosítását”. Olyan problémákra is kitér, mint az átadott kézifegyverek rossz kézre jutásának megakadályozása.

A dokumentum végül kiemeli: az EU arra alapozva teszi ezeket a hosszú időre szóló kötelezettségeket, hogy Ukrajna elkötelezett az uniós értékek tiszteletben tartása mellett. A magyar kormány szempontjait is tükrözheti, hogy például a demokrácia és jogállamiság mellett az emberi jogokat is felsorolja, „beleértve a kisebbségekhez tartozó személyekét”.

A dokumentumot uniós részről Charles Michel, az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elnöke írta alá. A szignózás előtt úgy vélte, hogy az uniós lépésekkel jelzést küldenek Oroszországnak: nem félemlíti meg őket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte a tagállami vezetőknek, hogy megkezdték a csatlakozási tárgyalásokat. Látják ezt az erős, történelmi lépést, ami nagyon fontos egész Ukrajnának, de a következőkön is dolgozniuk kell. Ezekről beszélnek a vezetőkkel és a sürgős dolgokkal, első helyen a légvédelemmel és a katonai szállítmányokkal kell foglalkozniuk, amelyekre sürgősen szükség van a harctéren.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!